rescEU και προσευχή

 

Η δίδυμη πληροφορία ότι (α) η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ από εκείνες που πλήττονται συχνά από δασικές πυρκαγιές που δεν θα προσέλθει στην πρώτη λειτουργία του συστήματος rescEU, όπως αυτό ξεκινάει από την ΕΕ για φέτος (είχε δρομολογηθεί ήδη από το 2017 από τον αρμόδιο Επίτροπο Χρήστο Στυλιανίδη) αλλά και (β) ότι το φετινό Σχέδιο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών αποτελεί στην ουσία επανάληψη του περσινού πλαισίου που βρέθηκε «αντιμέτωπο» με το Μάτι, δεν μπορεί παρά να σοκάρει.

Ασφαλώς τα πάντα έχουν την εξήγησή τους. Έτσι, στον στόλο που δημιουργείται από την ΕΕ για διαθεσιμότητα/άμεση επέμβαση – 7 πυροσβεστικά αεροπλάνα και 6 ελικόπτερα – μετέχουν η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Κροατία και η Σουηδία (είχε πέρσι τραυματική εμπειρία δασικών πυρκαγιών, δικά της τα ελικόπτερα), όχι όμως και η Ελλάδα. ούτε η Πορτογαλία. Η ερμηνεία που προτείνεται για την Ελληνική μη-συμμετοχή είναι ότι η rescEU θα στηθεί ολοκληρωμένα μέχρι το 2023, τώρα είναι μόνον η μεταβατική φάση. Επιπλέον, ο στολίσκος πυροσβεστικών προβλέπεται να περιλάβει μόνον αεροσκάφη σύγχρονου τύπου (τραγική «λεπτομέρεια»: ολόκληρη ΕΕ και δεν βρήκε κατασκευαστή στην επικράτειά της, οπότε… απευθυνόμαστε στην Canadair, η οποία μάλιστα καλείται να ξαναζωντανέψει κλειστή γραμμή παραγωγής, ώστε να ανταποκριθεί…), ενώ εμείς βρισκόμαστε με Canadair προηγούμενης γενιάς. Άμα ξύσει κανείς λίγο παρακάτω, βλέπει ότι η τραγική/τραυματιστική εμπειρία του 2018 στο Μάτι έχει κυριολεκτικά παραλύσει τους αρμοδίους Πυροσβεστικής, Πολιτικής Προστασίας κοκ – σε σημείο να μην θέλουν να «χάσουν» ούτε μιας μονάδας τον έλεγχο, συμμετέχοντας σε Ευρωπαϊκή ετοιμότητα.

Την ίδια αίσθηση αφήνει πίσω και η πληροφορία ότι οι ασκήσεις on-the-field οι οποίες έγιναν φέτος την άνοιξη για τους ευρωμηχανισμούς προστασίας/άμεσης παρέμβασης, πραγματοποιήθηκαν σε Κροατία και Νότια Γαλλία – η Ελληνική παρουσία χλωμή. (Είναι να ελπίζει κανείς ότι οι διαδικασίες άμεσης ειδοποίησης και αξιολόγησης του κινδύνου πυρκαγιάς σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, μάλιστα με χρήση του δορυφορικού συστήματος εντοπισμού Copernicus, αλλά και ο αριθμός κλήσης έκτακτης ανάγκης 112, που πάει να κλείσει 20ετία ζωής χωρίς να έχει αληθινά αξιοποιηθεί στην Ελλάδα, δεν θα μείνουν και φέτος πίσω).

Όσο για την επικαιροποίηση του επιχειρησιακού Σχεδίου για την φετεινή αντιπυρική περίοδο, ενώ (υποτίθεται ότι…) έχει προωθηθεί, έστω και με 9μηνη καθυστέρηση, θεσμική/νομοθετική αναδιάταξη –  οποία βέβαια για να ενεργοποιηθεί θέλει τις ΚΥΑ της, θέλει και τις εγκυκλίους της, τα γνωστά! – η κατά κυριολεξίαν επιχειρησιακή διάσταση έχει μείνει εκεί που ήταν και την περυσινή τραγική χρονιά.

«Φυσικά» όλα τα παραπάνω διαψεύδονται/θα διαψευσθούν από την Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική κοκ. Όμως, με εκλογές και με προεκλογικές εκστρατείες να τρέχουν, είναι φανερό ότι βασικό μέσο οργάνωσης και πυρόσβεσης και άμυνας κατά των καταστροφών είναι και θα παραμείνει η προσευχή, ίσως και κανένας αγιασμός. Η Ελλάδα του 2019 παραμένει συνεπής προς τον εαυτό της.