«Τι γνωρίζει η τσέπη»

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Σήμερα, 25η Ιουλίου (εξ αναβολής – στην Ελλάδα ζούμε – από την προγραμματισμένη 10η Ιουλίου) είναι να ανακοινωθούν από τους παρόχους τα νέα τους τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Την ώρα που το καημένο το Power Pass καλείται να συνεχίσει να ελαφρύνει όσα υπέστησαν οι καταναλωτές στα χέρια της (κατηργημένης, πλέον, νομοθετικά) ρήτρας αναπροσαρμογής – βέβαια οι διαμαρτυρίες/καταγγελίες για την εφαρμογή του Pass έχουν πληθύνει, σε σημείο που το ΕΚΠΟΙΖΩ οργανώνει ειδική έρευνα μέτρησης και ανάδειξης των προβλημάτων! – το κάθε νοικοκυριό και η κάθε επιχείρηση θα έχει μπροστά του το τιμολόγιο που θα τους εφαρμόζει από 1ης Αυγούστου η εταιρεία/πάροχος επιλογής τους. (Σοβαρή ρύθμιση: η δυνατότητα αλλαγής παρόχου χωρίς penalty. Να δούμε, πάλι, να λειτουργεί το σύστημα γιατί… πόσοι έκαναν shopping με επιμέλεια και διορατικότητα;).

Προσέξτε, όμως: το κάθε νοικοκυριό/η κάθε νοικοκυρά, η κάθε μικρομεσαία (πάντως) επιχείρηση/η κάθε διοίκηση θα γνωρίζει άμεσα – «στην τσέπη» – τι πλήρωνε πέρσι. τι πλήρωσε υπό το καθεστώς ρήτρας αναπροσαρμογής (μείον η στήριξη μέσω Power Pass). τι θα κληθεί να πληρώσει τώρα, με τα νέα τιμολόγια. Όποια κυβερνητική καμπάνια κι αν γίνει επικοινωνιακά, αλλά και όποια αντιπολιτευτική καταγγελία αν διατυπώνεται, «η τσέπη γνωρίζει».

Τώρα, οι παραγωγοί ρεύματος εισπράττουν διοικητικά οριζόμενη τιμή για το ρεύμα που παράγουν: χαμηλότερη για το ρεύμα από ΑΠΕ, λίγο ακριβότερη από υδροηλεκτρικά, σαφώς ακριβότερα από λιγνιτικά, πολύ παραπάνω από φυσικό αέριο: η ψαλίδα, τον μήνα που πέρασε, είναι από 85 ευρώ/ΜWH στις ΑΠΕ μέχρι 290-400 ευρώ/MWH στο φυσικό αέριο. Οι πάροχοι, αγοράζουν από τους παραγωγούς σε τιμή χρηματιστηριακά οριζόμενη, με την διαφορά να πηγαίνει στην (κρατική: μέσω Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης) επιδότηση, όπως αυτή αποφασίζεται για τους καταναλωτές. Οι οποίοι – το ξαναλέμε – θα πληρώνουν μια δεδομένη, σταθερή τιμή, όπου θα ενσωματώνεται η  επιδότηση.

Η εικόνα δεν είναι ωραιοποιήσιμη: «η τσέπη γνωρίζει»! Όμως η ιστορία αυτή δεν τελειώνει εδώ: το πρόσθετο κόστος, δηλαδή το κόστος στον Προϋπολογισμό, για να δίνεται η επιδότηση που κρίθηκε τον Ιούλιο αναγκαία, ξεπέρασε τα 700 εκατ. ευρώ. Τώρα, οι σχεδιασμοί κάνουν λόγο κόστος για 40%-100% μεγαλύτερο, το οποίο όμως θα δούμε πώς θα επιμερισθεί ανάμεσα στον μηχανισμό μέσω Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και κυρίως Προϋπολογισμού.

Δεν θα είναι, λοιπόν, ευθύγραμμο το γύμνασμα. Και – μαντεύουμε – θα το παρακολουθήσουμε να σχολιάζεται με τον συνήθη βιτριολικό τρόπο στην δημόσια συζήτηση – επί ημέρες.