Ένα πείραμα για ζωή με χαμηλές εκπομπές άνθρακα: δεν πείθονται όμως όλοι

Economist, 16 Ιουλίου

Ένα νησί σε σχήμα πεταλούδας στο κεντρικό Αιγαίο ελπίζει να γίνει ο πρώτος τουριστικός προορισμός της Ελλάδας με μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Μετά από συμφωνία με την Ελληνική Κυβέρνηση, η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen δώρισε σημαντικό αριθμό νέων αυτοκινήτων για τις ανάγκες δημόσιας χρήσης της Αστυπάλαιας. Επίσης, θα πουλάει αυτοκίνητα σε τιμή κόστους στους 1.200 μόνιμους κατοίκους του νησιού. Από την δική της πλευρά, η Κυβέρνηση αύξησε τις επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τους νησιώτες, ενώ θα κατασκευάσει και υβριδικό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής με βάση ηλιακή και αιολική ενέργεια, που θα αντικαταστήσει τα ζεύγη ηλεκτροπαραγωγής με ντίζελ.

Αντίθετα με τα άλλα γειτονικά νησιά, η Αστυπάλαια δεν είναι συνδεδεμένη με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο της Ελλάδας. Ο τουρισμός της είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα, με μόλις 3.000 δωμάτια διαθέσιμα για τουρίστες σε ξενοδοχεία ή διαμερίσματα. Πολλοί από τους κατοίκους ακολουθούν τον παραδοσιακό τρόπο ζωής: κοπάδια από κατσίκες, μελισσοκομία και αλιεία. Το νησί έχει επιλεγεί για το πείραμα της Volkswagen για κινητικότητα βάσει ηλεκτρικής ενέργειας αφότου ο δραστήριος δήμαρχος  Νίκος Κομινέας, ήρθε σε επαφή με το υπουργείο Μεταφορών ζητώντας βοήθεια για να βρεθεί ηλεκτροκίνητο λεωφορείο, να κινείται στους δύσκολους δρόμους του νησιού. Οι περισσότεροι νησιώτες δείχνουν θετικοί για το σχέδιο αυτό. Ο Ν. Κομινέας αναμένει ο αριθμός των Ι.Χ. να πέσει κατά 1/3 μέσα στην επόμενη πενταετία. Οι δημότες του, εξηγεί, θα μετακινούνται με ηλεκτροκίνητα μηχανάκια και ηλεκτρικά μινι-λεωφορεία, τα οποία θα είναι δωρεάν, θα διασυνδέονται με εφαρμογή στο κινητό και θα είναι διαθέσιμα σε 24ωρη βάση.

Ορισμένοι παρατηρητές διαβλέπουν τάση προσχηματικού πρασινίσματος/greenwashing. Ο διαγωνισμός για ηλιακό πάρκο που θα παράγει μέσα σε μια 3ετία την μισή ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται το νησί δεν θα έχει δρομολογηθεί προτού κλείσει η τωρινή τουριστική σαιζόν. Μια μοναχική ανεμογεννήτρια θα εγκατασταθεί μόλις το 2026, και αυτό αν η αδειοδότηση προχωρήσει χωρίς προβλήματα. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει συνήθως στο Αιγαίο, όπου οι νησιώτες ανησυχούν μήπως οι τουρίστες αποθαρρυνθούν άμα χαλάσει η θέα από μια ανεμογεννήτρια ύψους 200 μέτρων. Αλλά και αυτό αν δεν ισχύσει, η υβριδική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής θα καλύπτει μόνο το 80% της θερινής ζήτησης ρεύματος. Τουλάχιστον όμως, γίνεται μια αρχή.