To 21o Roundtable του Εconomist

 

Η διοργάνωση, για μιαν ακόμη χρονιά, από τον ECONOMIST της (21ης) ετήσιας Στρογγυλής Τράπεζας/Roundtable με την Ελληνική Κυβέρνηση: ως ευκαιρίας “συνάντησης” της Ελληνικής οικονομίας με το διεθνές σύστημα, είχε φέτος τιτλοφορηθεί Europe unravelling/Greece untangling”/H Ευρώπη ξεφτίζει/η Ελλάδα ξεμπλέκεται.

Όσον αφορά την Ευρώπη, λίγο-πολύ όλοι οι συμμετέχοντες στο Roundtable το είπαν: η εκλογή Μακρόν/η αποφυγή Λεπέν αλλά και το Brexit και η αποτυχία Μέι, κάνουν την σχετική ανησυχία (το unravelling) να έχει τώρα υποχωρήσει. Όσον αφορά, τώρα την Ελλάδα όταν το 21ο Roundtable σχεδιαζόταν οι προσδοκίες για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του Μνημονίου-3 έδειχναν ευνοϊκές (όθεν και το untangling). στην συνέχεια είχαμε την καθυστέρηση και το παιχνίδι στην κόψη του ξυραφιού στα διαδοχικά Eurogroup. όμως, τώρα και με λήξη συναγερμού στο Eurogroup 15/6, το ποντάρισμα στο “ξέμπλεγμα” βρέθηκε δικαιωμένο.

Κατά τα άλλα, πολύς ο κόσμος που προσήλθε, ο περισσότερος επιχειρηματικός, λιγοστός ακαδημαϊκός/πολιτικός, το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον τυποποιημένο.

Πάμε τώρα, στην ουσία των συζητήσεων: ο Γιώργος Κατρούγκαλος, που παρενέβαινε στην πρώτη συζήτηση – για την Ευρώπη – μαζί με τον πρώην ΥΠΟΙΚ της Μεγ. Βρετανίας Alistair Darling και τον βετεράνο διπλωμάτη των ΗΠΑ John Negroponte πιέστηκε πολύ από τους διοργανωτές – παρά το θέμα του, που ήταν τα Ευρωπαϊκά – να τοποθετηθεί και να δώσει θέσεις για το Κυπριακό, για τις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού, για τις προοπτικές επίλυσης, για την διάσκεψη της Γενεύης! “Αμύνθηκε” επιτυχώς, στρεφόμενος στην ωρίμανση  νέων πραγμάτων στην συζήτηση για το “αύριο της Ευρώπης”.

Αντίθετα, ο Γιώργος Χουλιαράκης που βρέθηκε επί σκηνής με Declan Costello της Επιτροπής, Nicola Giammarelli του ESM και Francesco Dradi, της ECB (μέσω Skype) υπήρξε απόλυτα άνετος – ακόμη κι όταν χρειάστηκε να παραδεχθεί ότι… ουδείς ανέμενε (στα σοβαρά) να υπάρξει κάτι ουσιώδες για το χρέος, ή να πει ότι επιθυμητή μεν η ένταξη στο Q.E. αλλά όχι απαραίτητη. Θεωρούμε ότι πρέπει να αισθάνθηκε μιαν ανακούφιση όταν άκουσε τον Costello, απευθυνόμενο στην υπόλοιπη τρόικα (και το ΔΝΤ, κυρίως…) να καλεί να πάψουν να μετακινούν τους στόχους/no moving of the goal posts, και να ετοιμάζονται να προσεγγίσουν το θέμα του χρέους/to tackle the debt.

Η συνέχεια του Roundtable “έγειρε” προς την συζήτηση για την ανάπτυξη. Δήμος Παπαδημητρίου, Στέργιος Πιτσιόρλας – ακόμη και η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ… – έθεσαν εκεί την έμφαση. Οπότε, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης – ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης – στο δείπνο της πρώτης ημέρας έκανε την έκκλησή του, “Προεξοφλώντας την πολιτική αλλαγή που αργά η γρήγορα θα έλθει καλώ τον κόσμο της αγοράς από τώρα. Ετοιμασθείτε να επενδύσετε στην Ελλάδα, φέρτε κεφάλαια, δουλειές, τεχνογνωσία στην χώρα μας”, στην αίθουσα επεκράτησε εκείνο που θα λέγαμε θετική έκπληξη…