Τοποθετήσεις (αυτο)συγκράτησης

του Αντώνη Δ. Παπαγιαννίδη

Δυο και τρεις φορές μέσα στις τελευταίες ημέρες, στο Υπουργικό Συμβούλιο και εν συνεχεία μιλώντας στις Σέρρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε προς την κατεύθυνση των «εξαγγελιών» στην ΔΕΘ, στις οποίες στρέφεται όλο το μηντιακό ενδιαφέρον. Το έπραξε με μια λογική συγκράτησης των προσδοκιών.

«Θα υψωθούν αναχώματα για τις αυξήσεις, η Κυβέρνηση το είπε και το έκανε και το κάνει στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος». Προσοχή όμως, «οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι». Και επανέλαβε ότι «τα μέτρα θα είναι μετρημένα, χωρίς οι πρόσκαιρες ανάγκες να ναρκοθετούν τις εθνικές αναγκαιότητες». Επισκεπτόμενος πάλι – σε Καραμανλική ενδοχώρα – επιτυχημένες επιχειρήσεις στις Σέρρες (πράγμα που τον έκανε να επικαλεσθεί ότι «δεν υπάρχει επιτυχημένη επιχείρηση αν δεν έχει ικανοποιημένους εργαζόμενους»), επανήλθε στην διαβεβαίωση για συνεχιζόμενη «στήριξη της κοινωνίας στον δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Θα σταθούμε δίπλα σε κάθε Ελληνίδα και σε κάθε Έλληνα, [αλλά] να σεβαστούμε τα δημοσιονομικά όρια».

Σε διαφορετικό πεδίο συζήτησης – εκείνο που αφορά το σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής για την καταπολέμηση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, της πολιτικής επιτοκίων που αυτονόητα και άμεσα αφορά την Ελλάδα – ο Γιάννης Στουρνάρας πήρε την ευκαιρία συμμετοχής του στο Φόρουμ EFA, στην Αυστρία («έναν εμπνευστικό τόπο (το Altbach του Τιρόλου) όπου ανοίγονται τα πνεύματα και οι ψυχές για το μέλλον της Ευρώπης»), προκειμένου να αναφερθεί στην «τέλεια πληθωριστική καταιγίδα που βιώνουμε». Και – ευγενικά, θεωρώντας ότι η έως τώρα «προσέγγιση της σταδιακής αλλ’ αποφασιστικής ομαλοποίησης [δηλαδή αύξησης των επιτοκίων] είναι επιτυχής και [αυτή] θα πρέπει να συνεχιστεί» – τάχθηκε εναντίον των μεγάλων/απότομων αυξήσεων επιτοκίων. Αυτό, με φόντο την πίεση για αύξηση του κεντρικού επιτοκίου της ΕΚΤ όχι κατά την (ήδη ενσωματωμένη προσδοκία των αγορών/αύξηση κατά 0,5%, στην συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΚΤ στις 8 Σεπτεμβρίου αλλά κατά ένα 0,75%. Την αίσθηση ότι η ΕΚΤ έχει καθυστερήσει (remains behind the curve) έχει δημιουργήσει (από Γερμανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Γαλλία…) η παράλληλη τοποθέτηση πολλών συντελεστών της Ευρωπαϊκής κεντρικής τραπεζικής.

Σωστά θα σκεφθεί κανείς ότι οι δυο αυτές τοποθετήσεις – Πρωθυπουργού και Διοικητή ΤτΕ – μόνον έμμεσα, πολύ έμμεσα, διασυνδέονται. Ο ένας πασχίζει να συγκρατήσει από μια δημοσιονομική εκτροπή, την στιγμή που όλοι στην Ελλάδα του 2022 προσδοκούν «παροχές», δηλώνοντας ότι θα προτιμούσε να προσέξουμε. Ο άλλος επιχειρεί να προϊδεάσει ότι η σκληρή πλην διαφαινόμενη νομισματική πολιτική – εκείνη που υπόσχεται/απειλεί υφεσιακή τροχιά – τον βρίσκει διστακτικό, αν μη αντίθετο.

Η κοινή γνώμη, ο πολίτης, ας καταλάβει ό,τι τον φωτίσει ο Θεός! Ούτως ή άλλως, οι εβδομάδες και οι μήνες που έρχονται θα διδάξουν με την πραγματικότητά τους.