«Γύρισε» σε πλεονασματικό το εμπορικό ισοζύγιο στα τρόφιμα-ποτά

Οικονομική Επιθεώρηση, Ιανουάριος 2023, τ.1026

Η ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ TOY ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ

Τα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή και τη Eurostat επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών του ΣΕΒΕ

Τα παρασκευάσματα φρούτων και λαχανικών αποτελούν την αιχμή του δόρατος των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων και ποτών. Καταγράφοντας αύξηση 6,7% σε σχέση με το 2020 και 26,2% σε σχέση με το 2017, προσέγγισαν το 2021 τα €1,25 δισ. Στη δεύτερη θέση ακολουθούν οι εξαγωγές νωπών καρπών και φρούτων (υπερβαίνουν το €1,1 δισ. με αύξηση 30% την τελευταία 5ετία) και έπονται οι εξαγωγές γαλακτοκομικών (αύξηση 50% στην 5ετία), ψαριών (+17%) και ελαίων (29%). Την ταχύτερη αύξηση τα τελευταία χρόνια σημειώνουν οι εξαγωγές δημητριακών (+98%)  και προϊόντων αλευροποιίας (+94%) ενώ η μόνη κατηγορία τροφίμων και ποτών που σημειώνει μείωση εξαγωγών είναι τα ζάχαρα και ζαχαρώδη (-19,5%).

 

Αν και την τελευταία 5ετία οι εισαγωγές κρέατος έχουν περιοριστεί (-1,3% στα €1.140 εκατ.), εντούτοις παραμένουν στην κορυφή της κατάταξης για την ομάδα τροφίμων-ποτών. Καθώς, δε, οι αντίστοιχες εξαγωγές είναι εξαιρετικά περιορισμένες (€130 εκατ), το σχετικό ισοζύγιο είναι το πλέον αρνητικό στην κατηγορία. Στη δεύτερη θέση ακολουθούν οι εισαγωγές γαλακτοκομικών (€910 εκατ.) και έπονται οι εισαγωγές δημητριακών (€550 εκατ.), που κατέγραψαν τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό αύξησης την τελευταία 5ετία (+31,5% έναντι αύξησης 44,5% των εισαγωγών καφέ). Συνολικά οι εισαγωγές τροφίμων-ποτών αυξήθηκαν κατά 12,5% έναντι 33,2% των εξαγωγών, με αποτέλεσμα το σχετικό ισοζύγιο από έλλειμμα €760 εκατ. το 2017 να παρουσιάσει πλεόνασμα €200 εκατ. το 2021.