Αναδομώντας την πύλη προς τον αραβικό κόσμο

Οικονομική Επιθεώρηση, Σεπτέμβριος 2022, τ.1022

86Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

της Βίκης Καλιάκου

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Ελλάδα από τις χώρες του Κόλπου, είναι η φετινή τιμώμενη χώρα στην 86η ΔΕΘ. Κατέκτησαν την πρώτη θέση στο Global Entrepreneurship Index 2022, με καθοριστικό ρόλο να έχει διαδραματίσει η επιτυχής διοργάνωση της EXPO 2020 στο Ντουμπάι.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2021 οι ελληνικές εξαγωγές προς τα ΗΑΕ σημείωσαν αύξηση 53% (362,88 εκατ. ευρώ). Η άνοδος αποδίδεται στην αύξηση των ελληνικών πωλήσεων πετρελαιοειδών (+455%), καπνικών προϊόντων (+26%), μαρμάρων (+33%), ειδών αλουμινίου (+48%), γουναρικών (+171%) και μηχανολογικού εξοπλισμού (+22%). Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, την τετραετία 2018-2021 η Ελλάδα παρουσίασε πλεόνασμα στο εμπόριο υπηρεσιών με τα ΗΑΕ, το οποίο οφείλεται κυρίως στις ναυτιλιακές υπηρεσίες και ανέρχεται στα 400-600 εκατ. ευρώ ετησίως.

Έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα

Μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στα ΗΑΕ τον Μάιο, υπεγράφη συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων και της εταιρείας επενδύσεων ADQ, η οποία θα χρηματοδοτήσει επενδύσεις 4 δισ. ευρώ. Η ADNOC (Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου Άμπου Ντάμπι) και η Motor Oil υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια LNG στην Ελλάδα με μελλοντική υπεράκτια εγκατάσταση αποθήκευσης LNG και μονάδας FSRU της Dioriga Gas και του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου Dioriga. Τον Δεκέμβριο του 2019, η εμιρατινο-φινλανδική κοινοπραξία MASDAR TAALERI GENERATION D.O.O. (MTG) υπέγραψε Μνημόνιο με τη ΔΕΗ

Ανανεώσιμες για την ανάπτυξη έργων πράσινης ενέργειας (αιολικά & φωτοβολταϊκά έργα) τουλάχιστον 300 ΜW. Τον περασμένο Μάιο υπεγράφη συμφωνία με κοινοπραξία θυγατρικών εταιρειών των ελληνικών επιχειρηματικών Ομίλων Κωνσταντακόπουλου (Kyoto) και Βασιλάκη (Autohellas) για τη δημιουργία ηλιακής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φωτοβολταϊκά, παραγωγικής ισχύος 65 MW, στην Ασωπία τη Βοιωτίας. Η Masdar εξετάζει, επίσης, το ενδεχόμενο να αναπτύξει ΑΠΕ σε ελληνικά νησιά, καθώς και υπεράκτια αιολικά πάρκα σε συνεργασία με τη Motor Oil. Έντονο είναι το ενδιαφέρον της και για παραγωγή πράσινου υδρογόνου, μονάδες αφαλάτωσης που θα τροφοδοτούνται από ΑΠΕ και συμμετοχή σε επενδυτικά προγράμματα σε περιοχές απολιγνιτοποίησης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σεΐχης Tahnoun bin Zayed Al Nahyan ενδιαφέρεται να επενδύσει στον ενεργειακό κλάδο στη Μελίτη της Φλώρινας, ενώ η ELITE AGRO ενδιαφέρεται για συνεργασίες στους τομείς των τροφίμων και της φαρμακευτικής κάνναβης. Ως προς την ελληνική επιχειρηματική παρουσία (περίπου 300 εταιρείες), αυτή αφορά κυρίως τους κλάδους κατασκευών και ναυτιλιακής υποστήριξης, τροφίμων, εστίασης και εμπορίου γούνας.

«Σημαντικό περιθώριο αύξησης των εξαγωγών στα ΗΑΕ»

«Φέτος βραβεύουμε μια χώρα με εξαιρετικές προοπτικές συνεργασίας, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Από τη μία πλευρά, υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης των ελληνικών εξαγωγών στα ΗΑΕ σε αρκετούς κλάδους. Οι παγκόσμιες εισαγωγές τους ανήλθαν σε 178 δισ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα εξήγαγε προϊόντα αξίας μόλις 365,6 εκατ. ευρώ. Από την άλλη πλευρά, μπορούμε να αναπτύξουμε συνέργειες σε πολλά επίπεδα εκτός του εμπορίου. Να θυμίσω πως στα Global Entrepreneurship Index 2022 τα ΗΑΕ κατέκτησαν την πρώτη θέση. Οι πρωτοβουλίες αυτές δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε η ΔΕΘ να αποτελεί ένα εργαλείο εξωστρέφειας. Ακριβώς όπως πιστεύουμε πως πρέπει να λειτουργεί. Σήμερα επιτελεί μεγάλο έργο για την κοινωνική και οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης και πιστεύουμε πως με την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της θα αποκτήσει ακόμη σημαντικότερο ρόλο», σημειώνει για τα ΗΑΕ ως τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων, Σ. Διαμαντίδης.