Ελλειμματικό το εμπορικό ισοζύγιο με τη Βραζιλία

Ελλειμματικό είναι το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας με τη Βραζιλίας, καθώς την προηγούμενη 5ετία οι εισαγωγές αυξάνονταν σταθερά ενώ οι εξαγωγές υποχώρησαν σημαντικά κατά τον πρώτο χρόνο της πανδημίας (2020). Ανακόπηκε έτσι η ανοδική πορείας της περιόδου 2017-2019, όταν η ταχεία αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Βραζιλία μετέτρεψε το εμπορικό έλλειμμα των €70 εκατ. (2017) σε οριακό πλεόνασμα. Το 2020 ακολούθησε, όμως, «κατάρρευση» των εξαγωγών, σχεδόν αποκλειστικά εξαιτίας της «βουτιάς» στην κατηγορία «ορυκτά καύσιμα, λάδια και ασφαλτώδεις ύλες». Ως αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα εκτοξεύτηκε στα €140 εκατ. ενώ πέρσι περιορίστηκε ελαφρώς, στα €121,5 εκατ.

Ακόμα και μετά τη μεγάλη υποχώρηση των ελληνικών εξαγωγών ορυκτών καυσίμων στη Βραζιλία, η συγκεκριμένη κατηγορία αποτελεί πάνω από το ήμισυ του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών προς τη χώρα. Προ διετίας, μάλιστα, είχε φτάσει να αποτελεί το 78%, ενώ αν εξαιρεθεί η συγκεκριμένη κατηγορία οι υπόλοιπες ελληνικές εξαγωγές κινούνται την τελευταία 5ετία περί τα €30 εκατ. Αντίθετα οι εισαγωγές παρουσιάζουν μεγαλύτερη ποικιλία, με την κατηγορία «σπέρματα, σπόροι και διάφοροι καρποί» να είναι η μεγαλύτερη το 2021 (μερίδιο 27%), ακολουθούμενη από τις «καφέ, τσάι και μπαχαρικά» (25,5%), «μεταλλεύματα, σκουριές και τέφρες» (16,3%) και τα καπνά (10,8%).

Έφτασε τα €225 εκατ. το εμπορικό έλλειμμα με την Αργεντινή

Αρκετά υψηλό και σταθερά διευρυνόμενο είναι το εμπορικό έλλειμμα της Ελλάδας με την Αργεντινή, κυρίως ως αποτέλεσμα των σχεδόν ανύπαρκτών ελληνικών εξαγωγών. Μάλιστα αν εξαιρεθούν οι περιπτώσεις εξαγωγής ορυκτών καυσίμων το 2018 και το 2021 (πιθανότατα δύο συγκεκριμένες παραγγελίες), το σύνολο των εξαγωγών δεν ξεπερνά τα €10 εκατ. Αντίθετα οι εισαγωγές από την Αργεντινή το 2017 ξεπερνούσαν τα €130 εκατ., έκτοτε αυξάνονται σταθερά και πέρσι υπερέβησαν τα €240 εκατ. Ως αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα από €126 εκατ. το 2017 έφτασε πέρσι τα €225 εκατ.

Τη μερίδα του λέοντος των εισαγωγών από την Αργεντινή αποτελούν οι εισαγωγές ζωοτροφών, αντιστοιχώντας σταθερά την τελευταία 5ετία τουλάχιστον στα τρία τέταρτα του συνόλου των ελληνικών εισαγωγών από τη χώρα αυτή. Τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι εισαγωγές ψαριών, σπόρων και κρεάτων, ενώ υποχώρησαν οι εισαγωγές καρπών και νωπών φρούτων. Σε σχέση με τις ελληνικές εξαγωγές, την τελευταία 5ετία είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που κάποια επιμέρους κατηγορία ξεπέρασε το €1 εκατ. Εξαίρεση αποτελούν οι εξαγωγές ορυκτών καυσίμων το 2018 (αξίας άνω των €25 εκατ.) και το 2021 (€9 εκατ.)