Φίλιππος Ζεμπίλας, ιδρυτής και επικεφαλής της 12Gods

Οικονομική Επιθεώρηση, Σεπτέμβριος 2022, τ.1022

STARTUPS

συνέντευξη στη Μαρίνα Πρωτονοταρίου

Σε μια νέα εποχή ανάπτυξης εισέρχεται η startup 12Gods, καθώς από το φθινόπωρο αναπτύσσει σημαντικά το δίκτυο διανομής της με νέες σημαντικές στρατηγικές συνεργασίες σε Ελλάδα και διεθνώς. Τα βότανα της ελληνικής φύσης σε κάψουλα για μηχανή Nespresso είναι μια διεθνής καινοτομία που πέτυχε η 12Gods, παράγοντας ένα καινοτόμο προϊόν το οποίο έγινε δεκτό με θέρμη από το καταναλωτικό κοινό, που το γνώρισε ήδη, τον πρώτο χρόνο του στην αγορά. Από το φθινόπωρο του 2022 η εταιρεία ανοίγει τα φτερά της σε νέα δίκτυα διανομής και νέες αγορές στο εξωτερικό, ενώ πλέον με τη νέα μηχανή συσκευασίας αυξάνει 20 φορές την παραγωγική της δυναμικότητα.

Η νεοφυής επιχείρηση 12Gods έφερε σημαντικές καινοτομίες, βάζοντας για πρώτη φορά σε κάψουλα ποικιλίες από δεκάδες βότανα, όπως ο ιβίσκος, η λουίζα, το κάρδαμο, το χαμομήλι, η τσουκνίδα. Έτσι, και τα πιο δυσεύρετα βότανα με σημαντικά οφέλη για την υγεία μπορούν να βρεθούν σε ένα φλιτζάνι σε μερικά δευτερόλεπτα, με το πάτημα ενός κουμπιού μιας μηχανής Nespresso. Με τον τρόπο αυτό τα ελληνικά προϊόντα βοτάνων, με τις ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες, μπορούν να γίνουν πιο προσιτά στον σύγχρονο καταναλωτή σε Ελλάδα και εξωτερικό. Η 12Gods σύντομα θα βρίσκεται παντού, σε εξειδικευμένα καταστήματα, σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.

Ο ιδρυτής και επικεφαλής της εταιρείας Φίλιππος Ζεμπίλας μάς εξηγεί τι αλλάζει για την εταιρεία από Σεπτέμβριο και μας παρουσιάζει τις καινοτομίες που έχει εισαγάγει. «Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, από τον Νοέμβριο του 2021, έχουμε συμφωνία αποκλειστικότητας για την Ελλάδα, με τον ΑΒ Βασιλόπουλος, αλλά μετά τη λήξη της συμφωνίας τον Σεπτέμβριο θα βρισκόμαστε σε όλα τα σούπερ μάρκετ στη χώρα και στα ξενοδοχεία Mitsis Hotels. Ήδη φέραμε μια νέα μηχανή που αυξάνει την παραγωγική μας δυναμικότητα 20 φορές, που θα μπει σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο, για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της αγοράς. Φτιάξαμε μια πρότυπη βιομηχανία από την αρχή, ενώ πρέπει να τονίσω ότι η μηχανή συσκευασίας που τοποθετεί τα βότανα σε κάψουλες κατασκευάστηκε ειδικά για μας».

«Πρόκειται για μια πρότυπη μηχανή που φτιάχτηκε σε εργοστάσιο εξωτερικού, καθώς η μηχανή που βάζει τα βότανα σε κάψουλα είναι καινοτομία της εταιρείας, αλλά κομμάτι της έρευνας είναι και οι συνδυασμοί βοτάνων που μπαίνουν στις κάψουλες. Παράγουμε τα πρώτα αφεψήματα με ισχυρισμούς υγείας πάνω στη συσκευασία και αυτό ήταν μια δύσκολη διαδικασία. Στόχος της εταιρείας είναι να προσθέσει κι άλλους συνδυασμούς, κι άλλα βότανα, πάντα με άξονα το όφελος για την υγεία, το οποίο αποδεικνύεται».

Η ανάπτυξη όμως της 12Gods από τον Σεπτέμβριο θα είναι έντονη και στο εξωτερικό.

Από τον Σεπτέμβριο τα προϊόντα θα διατίθενται από το Amazon στην Αγγλία. Ήδη τα προϊόντα 12Gods βρίσκονται σε όλα τα σούπερ μάρκετ στην Κύπρο από τον Απρίλιο μέσω συνεργασίας με τον όμιλο Παπαέλληνα, ενώ στην Κύπρο είναι διαθέσιμα και σε φαρμακεία και στην αλυσίδα Holland & Barrett.

«Είμαστε στην τελική ευθεία για μια συνεργασία με την ΕΛΓΕΚΑ Ρουμανίας, που υπογράφουμε από μέρα σε μέρα και θα μας βάλει στην αγορά της Ρουμανίας, στοχεύουμε και σε Γερμανία και Ελβετία, ενώ συζητάμε και με ένα από τα μεγαλύτερα σούπερ μάρκετ στον κόσμο στις ΗΠΑ. Το προϊόν είναι πολυκαναλικό, απευθύνεται και σε λιανική και σε σούπερ μάρκετ και σε φαρμακεία, αλλά και σε ξενοδοχεία (horeca). Στο πλαίσιο της μεγάλης δυναμικής που αναπτύσσεται, ο τζίρος της φετινής χρονιάς, που ανήλθε σε 600.000 ευρώ, δεν μπορεί να προβλεφθεί πού θα είναι του χρόνου. Έχει μια δυναμική το προϊόν, επειδή δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο και επειδή ανοίγουν ταυτόχρονα πολλές διαφορετικές αγορές, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τα έσοδα που μπορεί να φέρουν», σημειώνει ο Φ. Ζεμπίλας.

Η εταιρεία δεν έχει προς το παρόν κάνει κανένα κύκλο χρηματοδότησης παρά το ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς, όπως δηλώνει ο Φ. Ζεμπίλας, προέχει η ανάπτυξη της εταιρείας με τις δικές της δυνάμεις.

«Καθοριστική για την ανάπτυξη του προϊόντος στην αγορά είναι η σύναψη στρατηγικών συνεργασιών. Είμαστε ήδη στην αλυσίδα Mitsis Hotels και ήδη έχουμε συνεργασία με τον όμιλο Παπαέλληνα από τον Απρίλιο για τα σούπερ μάρκετ στην Κύπρο. Τα νέα μας είναι ότι έχουμε κλείσει συμφωνία με το Amazon uk, για να προχωρήσουμε από τον Σεπτέμβριο στην αγορά της Αγγλίας, και επίσης έχουμε συμφωνία με την αγγλική αλυσίδα Holland & Barrett, για όπου έχει καταστήματα», τονίζει ο Φ. Ζεμπίλας.

«Μετά τα πρώτα καταστήματα της Holland & Barrett που ξεκίνησαν στην Ελλάδα, από τον όμιλο Fourlis, ο στόχος είναι τα 100 καταστήματα, ενώ στην Κύπρο η ανάπτυξή τους γίνεται από τον όμιλο Παπαέλληνα».

 Βιοδιασπώμενες κάψουλες

Ακόμη μια καινοτομία του προϊόντος είναι η έμφαση στη βιωσιμότητα, καθώς έχει ληφθεί μέριμνα για τη σύσταση της κάψουλας. Η 12 Gods χρησιμοποιεί βιοδιασπώμενες κάψουλες, οι οποίες αποσυντίθενται εντελώς μέσα σε 23 εβδομάδες από την κατανάλωση του προϊόντος. Το χαρμάνι της κάψουλας υποβαθμίζεται σε κομπόστ εντός επτά εβδομάδων μετά το πέρας της χρήσης και μέσα σε 23 εβδομάδες επιστρέφει στο υπέδαφος. Είναι η πρώτη κάψουλα που έχει φίλτρο με φράγμα οξυγόνου. Άρα, κάνει την ίδια δουλειά με το αλουμίνιο, αλλά δεν είναι αλουμίνιο. Το φράγμα οξυγόνου διατηρείται για είκοσι τέσσερις μήνες. Οπότε, για δύο χρόνια, όση είναι και η ημερομηνία λήξης, δεν περνάει αέρας. Αυτό επιτυγχάνεται καθώς το προϊόν σφραγίζεται σε κλειστό περιβάλλον αζώτου. Έτσι, το μείγμα βοτάνων παραμένει φρέσκο μέχρι να καταναλωθεί και δεν προσβάλλεται από μικροοργανισμούς.

Βότανα με ισχυρισμούς υγείας

Οι ισχυρισμοί υγείας αποτελούν επίσημες, τεκμηριωμένες επισημάνσεις που έχει ένα προϊόν και το πλαίσιο ορίζεται από την Εκτελεστική Απόφαση 2013/63 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κλινικά στοιχεία δείχνουν πως τρόφιμα με τεκμηριωμένους ισχυρισμούς υγείας μπορεί να έχουν οφέλη στην υγεία ή να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων.

Για την εξασφάλιση των καλύτερων βοτάνων, η 12 Gods διαθέτει συμφωνίες με καλλιεργητές οι οποίοι καλλιεργούν με σύγχρονες μορφές βιολογικής γεωργίας και κάτω από ορθές πρακτικές. Διαθέτει ένα δίκτυο καλλιεργητών με αρωματικά φυτά στην Ελλάδα και σε συνεργασία με το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών έχει κατοχυρώσει «ισχυρισμούς υγείας».

Στην 12 Gods συμμετέχουν επιστήμονες, όπως γεωπόνοι, χημικοί και νομικοί, και η εταιρεία συνεργάζεται με καλλιεργητές από τον Έβρο ως την Κρήτη και από τη Σάμο μέχρι την Ήπειρο.