Οικονομική Επιθεώρηση, Δεκέμβριος 2021, τ.1013

ΦAΚΕΛΟΣ: ΚΛAΔΟΣ ΤΡΟΦIΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΤΩΝ

Φρένο στην αποθήκευση ζυμαρικών

της Βίκης Καλιάκου

Από 2,7 κιλά ζυμαρικών τον μήνα κατανάλωσαν τα ελληνικά νοικοκυριά κατά μέσο όρο το 2020 και το 2019 σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ποσότητα που κατατάσσει τους Έλληνες και επίσημα στη λίστα των μακαρονάδων της υφηλίου. Καταλαμβάνουν μάλιστα την 5η θέση παγκοσμίως, μετά από την 1η Ιταλία και τις Τυνησία και Βενεζουέλα, καταναλώνοντας κατά κεφαλήν 11,4 κιλά ζυμαρικών ετησίως (International Pasta Organization).

Η προσιτή τιμή, η ευκολία και η ποικιλία στους τρόπους μαγειρέματος, αλλά και η δυνατότητα αποθήκευσης για μακρό χρονικό διάστημα αποτέλεσαν ιδανική λύση για τα νοικοκυριά εν μέσω οικονομικής κρίσης και πανδημίας. Η τάση αυτή ενισχύθηκε κυρίως στην αρχή των περιοριστικών μέτρων κατά της Covid-19, αλλά σταδιακά αποκλιμακώθηκε. Παρ’ όλα αυτά η υψηλή ζήτηση παραμένει, αν και οι ανατιμήσεις είναι αισθητές. Οι τέσσερις μεγαλύτερες βιομηχανίες παραγωγής ζυμαρικών στην Ελλάδα κατέγραψαν το 2020 αθροιστικά κύκλο εργασιών 205.001.978 ευρώ έναντι 181.880.481 ευρώ το 2019. Φέτος, η αγορά ζυμαρικών παρουσιάζει μέχρι στιγμής πτώση 7,4% ως προς τον όγκο πωλήσεων και 1,7% ως προς την αξία σε σχέση με πέρυσι. H μεγαλύτερη μείωση σε όγκο πωλήσεων σημειώνεται στην Αττική (-9,1%) και τη Θεσσαλονίκη (-8,2%) και στα καταστήματα της κατηγορίας 400-1.000 τ.μ. (-9,7%). H παγκόσμια αγορά του κλάδου άγγιξε σε αξία το 2020 τα 21,8 δισεκατομμύρια δολάρια και εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 24,7 δισεκατομμύρια το 2026 (IMARC).

Η φετινή ξηρασία και ο καύσωνας στον Καναδά, τον μεγαλύτερο εξαγωγέα σκληρού σιταριού, που είναι η πρώτη ύλη των ζυμαρικών, αναμένεται να οδηγήσει σε μειωμένη σοδειά κατά 3 εκατομμύρια τόνους ή ποσοστό 50% της σοδειάς του 2020. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με το Reuters, έχει οδηγήσει τις τιμές στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών, προκαλώντας ανησυχίες για τα επίπεδα του πληθωρισμού, αλλά παράλληλα εγείρει φόβους ακόμη και για ελλείψεις στην αγορά. Οι υψηλές προσδοκίες για μια καλή παραγωγή της Ιταλίας (πάνω από τα επίπεδα του 2020) φαίνεται να ψαλιδίζονται, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της προς τα κάτω, στους 3,7 εκατομμύρια τόνους από 4,3 εκατομμύρια τόνους, προκαλώντας κλίμα αβεβαιότητας για τα επίπεδα διαθεσιμότητας του σιταριού το πρώτο εξάμηνο του 2022. «Τα χειρότερα είναι μπροστά μας», εκτίμησαν χαρακτηριστικά ειδικοί μιλώντας στο Reuters.