Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

0,001%: ΠΟΥ ΕΠΕΝΔΥΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΥΠΕΡ-ΠΛΟΥΣΙΟΙ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

0,001%: Πού επενδύουν τα χρήματά τους οι υπερ-πλούσιοι του πλανήτη
Φωτ. Victor / Unsplash
Λιγότερα από 30.000 άτομα εκτιμάται πως διαθέτουν περιουσία άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Ζουν σε μία διαφορετική «σφαίρα» και η λογική των επενδύσεών τους διαφέρει σημαντικά από αυτή του μέσου επενδυτή.

Περίπου 59,4 εκατομμύρια είναι οι εκατομμυριούχοι του πλανήτη, αν δεχτούμε την έκθεση Global Wealth Report της Credit Suisse, όμως είναι πολύ διαφορετικό να έχεις απλώς ένα εκατομμύριο, από το να διαθέτεις περιουσία 100 εκατομμυρίων, που είναι και το όριο για το «κλειστό κλαμπ» του 0,001% του πλανήτη, σύμφωνα με τον Kevin Teng, CEO της Wrise Wealth Management Singapore, μιας εταιρείας διαχείρισης πλούτου για άτομα με εξαιρετικά μεγάλη περιουσία.

Παγκοσμίως, εκτιμάται πως μόλις 28.420 άτομα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, με έδρες σε Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, Λονδίνο και Πεκίνο. «Αυτές οι πόλεις διαθέτουν ισχυρές χρηματοοικονομικές υποδομές, επιχειρηματικά οικοσυστήματα και προσοδοφόρες αγορές ακινήτων, καθιστώντας τις ελκυστικούς προορισμούς για τους υπερ-πλούσιους», εξηγεί ο Teng μιλώντας στο CNBC.

Οι υπερ-πλούσιοι ζουν σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο από τους υπόλοιπους, και οι επενδυτικές τους στρατηγικές διαφέρουν σημαντικά από αυτές του μέσου επενδυτή. Δεν επενδύουν εύκολα σε εγχειρήματα που υπόσχονται γρήγορο πλουτισμό, δεν το χρειάζονται άλλωστε και, σύμφωνα με τον CEO της επενδυτικής – συμβουλευτικής εταιρείας Dandrew Partners, Salvatore Buscemi, ούτε οι μετοχές είναι στην κορυφή της λίστα τους. «Δεν επενδύουν καν στα κρυπτονομίσματα, αυτό που αποζητούν είναι να διατηρήσουν την κληρονομιά και τον πλούτο τους».

Ακίνητη περιουσία

Τα χαρτοφυλάκια των υπερ-πλουσίων συχνά περιλαμβάνουν υπερπολυτελή ακίνητα, καθώς έλκονται από την κατηγορία “trophy asset”, τις εκτάσεις γης και υποδομές που δεν ξεπερνούν σε ηλικία τα 15 έτη. Ο Michael Sonnenfeldt, ιδρυτής και πρόεδρος της Tiger 21, ενός δικτύου επιχειρηματιών και επενδυτών μεγάλες περιουσίες εκτιμά πως οι επενδύσεις σε ακίνητα αντιπροσωπεύουν συνήθως το 27% των χαρτοφυλακίων τους.

Οικογενειακά γραφεία, επενδυτικά «οχήματα»

Τα άτομα τέτοιου πλούτου διαχειρίζονται συνήθως τα χρήματά τους μέσα από οικογενειακά γραφεία, τα οποία διαχειρίζονται τα πάντα – την περιουσία τους και τις αποταμιεύσεις τους και όλα τα έξοδά τους, περιγράφει ο Andrew Amoils, αναλυτής της New World Wealth. Ιδρύματα με την οικογενειακή επωνυμία κάνουν συχνά επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις και αναλαμβάνουν φιλανθρωπικές πρωτοβουλίες.  Αυτού του είδους τα γραφεία έχουν τριπλασιαστεί από το 2019, ξεπερνώντας τα 4.500 παγκοσμίως το 2023. Αθροιστικά, εκτιμάται πως διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία ύψους 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Εναλλακτικές επενδύσεις

Το 0,001% ενδιαφέρεται περισσότερο για σταθερά εισοδήματα και για την απόδοση των χρημάτων τους, συχνά στρέφουν την προσοχή τους εκτός των συμβατικών αγορών. Ιδιώτες με εξαιρετικά μεγάλη περιουσία στέφονται για παχυλά μερίδια σε αθλητικές ομάδες, σύμφωνα με τον Buscemi. «Αυτή είναι μια πολύ, πολύ κλειστή ομάδα και απαιτεί πολλά περισσότερα από χρήματα για μπεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ