Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

+265%: ΕΝΑ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΣΗΜΕΙΟ ΚΑΜΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Nvidia και τεχνητή νοημοσύνη
Φωτ. Nvidia
Η Nvidia πετάει στους «ουρανούς» κερδών χωρίς προηγούμενο, ενώ οι επενδυτές την παρακολουθούν με την ίδια ανησυχία που ενδιαφέρονται για τον πληθωρισμό. Ολόκληρος ο πλανήτης θέλει τα πεφωτισμένα τσιπ της για εφαρμογές Α.Ι.

Από το δημόσιο λανσάρισμα του πρώτου Chat GPT μέχρι σήμερα, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης φαίνεται πως έχουν ζήσει «χίλιες ζωές» ήδη, καθώς ξεπερνούν τις «παιδικές ασθένειες», βελτιώνονται με γεωμετρικό ρυθμό, και γίνονται περιζήτητα στην αγορά, με μία πρωτοφανή ταχύτητα διείσδυσης.

Η ξέφρενη πορεία της Nvidia, της πολυτιμότερης εταιρείας τσιπ στον πλανήτη, προσφέρεται δε ως ένα απτό σημείο καμπής ακόμα και για τους πιο δύσπιστους: το βράδυ της Τετάρτης, η Nvidia ανακοίνωσε ότι τα τριμηνιαία έσοδα της αυξήθηκαν κατά 265%, προβλέποντας ακόμα μεγαλύτερες πωλήσεις στο επόμενο διάστημα εξαιτίας της φρενίτιδας για τις εφαρμογές Α.Ι. Μετά την επίσημη ανακοίνωση της τρίτης πιο πολύτιμης εισηγμένης εταιρείας, οι μετοχές της Nvidia «σκαρφάλωσαν» ψηλότερα κατά 8%.

Το τέταρτο τρίμηνο του έτους, τα έσοδα της ανήλθαν σε 22,1 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας κατά πολύ ακόμα και τις προσδοκίες της Wall Street για 20,4 δισ. δολάρια, με τη Nvidia να αναμένει έσοδα 24 δισ. δολαρίων για το τρέχον τρίμηνο.

«Η επιταχυνόμενη υπολογιστική ισχύς και η γενεσιουργός τεχνητή νοημοσύνη έχουν φτάσει στο σημείο καμπής», αποφάνθηκε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Nvidia, Jensen Huang επιβεβαιώνοντας πως η ζήτηση αυξάνεται παγκοσμίως «σε εταιρείες, βιομηχανίες και έθνη».

Ενδεικτικό του κλίματος και της συγκυρίας είναι πως η εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια αποτιμάται πλέον στα 1,7 τρισ. δολάρια και έχει επισκιάσει ακόμα και τη μητρική εταιρεία της Google, Alphabet, ως τρίτη πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία. Οι μετοχές της κέρδισαν περισσότερο από 8% μετά τις ανακοινώσεις.

Η Nvidia υπήρξε η πρωτοπόρος του ράλι του S&P 500 φέτος, τροφοδοτώντας περίπου το 25% των κερδών του δείκτη. Ο αντίκτυπος της εταιρείας είναι πια τόσο μεγάλος, που ορισμένοι επενδυτές και αναλυτές ανέμεναν ότι η οικονομική έκθεση της Τετάρτης θα επηρέαζε ολόκληρη την αγορά, όπως οι ανακοινώσεις των στοιχείων για τον πληθωρισμό, σημειώνουν οι Financial Times.

Η Nvidia, που από το 1993 κατασκεύαζε κάρτες γραφικών για ηλεκτρονικά παιχνίδια, πλέον έχει γίνει συνώνυμη της τεχνητής νοημοσύνης, καθώς μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Alphabet, η Microsoft, η Amazon και η Meta, έχουν αυξήσει τις επενδύσεις τους σε υπολογιστές Α.Ι.

Τα κορυφαία τσιπ της, όπως το H100, αποτελούν το βιομηχανικό πρότυπο για τους προγραμματιστές Τεχνητής Νοημοσύνης, για την επεξεργασία δεδομένων για μεγάλα γλωσσικά μοντέλα. Η βιομηχανία της γενεσιουργού Α.Ι. δημιουργεί chatbots και λογισμικό που μπορεί να μαθαίνει, να κατανοεί και να παράγει πληροφορίες με τη μορφή κειμένου, εικόνων και βίντεο.

ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ NVIDIA ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΗΣ, ΓΙΑΤΙ Η ΖΗΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΑΚΟΡΕΣΤΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΦΑΣΗ.

Η περσινή, ραγδαία επιτυχία του ChatGPT της OpenAI βοήθησε να μετατραπούν τα τσιπ H100 στο πιο περιζήτητο εμπόρευμα στη Silicon Valley. Ενδεικτικά, η Meta σχεδιάζει να αυξήσει το συνολικό απόθεμα των τσιπ H100 σε 350.000 το 2024, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Ζούκερμπεργκ τον Ιανουάριο.

Το μόνο πρόβλημα της Nvidia είναι οι περιορισμοί προσφοράς στις γραμμές παραγωγής της, γιατί η ζήτηση είναι μαθηματικά ακόρεστη στην παρούσα φάση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ