Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΑΤΣΑΛΙΝΑ ΑΝΑΘΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ ΤΗΣ ΑΡΚΟΥΔΑΣ

Ατσάλινα αναθήματα στα πόδια της Αρκούδας
Φωτ. KCNA
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία και η διεθνής απομόνωση της Πιονγιάνγκ σφυρηλατούν εξ ανάγκης τη συμμαχία Πούτιν - Κιμ στον ίσκιο της Κίνας, ισχυροποιώντας με τον πιο προβλέψιμο και αναπόφευκτο τρόπο τον πόλο της Ανατολής απέναντι στη νατοϊκή Δύση.

Την πρώτη φορά που ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφτηκε τη Βόρεια Κορέα, ο σημερινός ηγέτης της, Κιμ Γιονγκ Ουν ήταν έφηβος και στην ατζέντα του Ρώσου ηγέτη ήταν η βελτίωση των σχέσεων του με τον Κιμ Γιονγκ Ιλ. Ήταν μια άλλη εποχή, με εντελώς διαφορετική ατζέντα και στην παρούσα φάση είναι περισσότερο η πολεμική ανάγκη και λιγότερη η διπλωματική επιλογή, που φέρνει το Κρεμλίνο πιο κοντά στην Πιονγιάνγκ.

Ο Πούτιν σύσφιξε τις επαφές του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας πέρυσι, καθώς τα αποθέματα όπλων του μειώνονταν. Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η Μόσχα απομονώνεται ολοένα και περισσότερο και αναζητά προμηθευτές και φίλους. Πέρυσι, ο Κιμ έκανε ένα ασυνήθιστο για αυτόν ταξίδι, με το αλεξίσφαιρο τρένο του, για να συναντήσει τον Πούτιν σε ρωσικό διαστημοδρόμιο.

Τότε, η Νότια Κορέα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία είχαν κατηγορήσει τη Βόρεια Κορέα ότι παρέδωσε όπλα στη Ρωσία παραβιάζοντας τις κυρώσεις του ΟΗΕ, με αντάλλαγμα τη ρωσική τεχνογνωσία και βοήθεια στο εκκολαπτόμενο δορυφορικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ. Προβλέψιμα, η Βόρεια Κορέα είχε αρνηθεί τα πάντα, λίγο πριν ευχαριστήσει τη Ρωσία η οποία άσκησε βέτο στον ΟΗΕ, για να τερματίσει τον εξωτερικό έλεγχο αναφορικά με τις παραβιάσεις των κυρώσεων, την ίδια ακριβώς περίοδο που εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ είχαν αρχίσει να διερευνούν τις φερόμενες μεταφορές όπλων.

Τα συντρίμμια ενός πυραύλου στο Χάρκοβο όμως, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, είχαν προσφέρει στους ερευνητές του Conflict Armament Research (CAR) φαινομενικά αδιάσειστα στοιχεία, αφού τμήματα του κελύφους είχαν έναν μικροσκοπικό χαρακτήρα από το κορεατικό αλφάβητο και τον αριθμό 112, ο οποίος αντιστοιχεί στο έτος 2023 στο ημερολόγιο της Βόρειας Κορέας.

Η συνάντηση των ηγετών στη διεθνώς απομονωμένη, σοβιετικού τύπου πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας παρέχει την ευκαιρία στους δύο ηγέτες να συζητήσουν πώς θα επεκτείνουν τη συνεργασία τους και αναλυτές εκτιμούν πως οι συνέπειες θα είναι ορατές πολύ πέρα από τα πεδία μαχών της Ουκρανίας.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίας, η Πιονγιάνγκ είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου εξαρτημένη από την Κίνα, με το 90% του εμπορίου να γίνεται αποκλειστικά με το Πεκίνο. Τώρα αυτό ενδέχεται να αλλάξει, καθώς ο Πούτιν αλλάζει στάση απέναντι στη Βόρεια Κορέα, που θα μπορούσε να τον διευκολύνει στον πόλεμο με την Ουκρανία. Όπως το έθεσε πολύ εύστοχα ο ανταποκριτής των Financial Times στη Σεούλ, «η Βόρεια Κορέα δεν κάνει πολλά πράγματα καλά. Αλλά μπορεί να κατασκευάσει όπλα, μπορεί να τα κατασκευάσει σε μεγάλη κλίμακα και παίρνει τον πόλεμο πολύ σοβαρά». Η Κίνα, που στηρίζει ανοιχτά τόσο τον Πούτιν όσο και τον Κιμ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, γνωρίζοντας πως ο τελευταίος δεν θα δίσταζε να εφαρμόζει ένα «παιχνίδι διπλωματικών εναλλαγών» επιχειρώντας να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερα τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Κίνα.

Μετά τη θερμή αγκαλιά των δύο ηγετών έξω από αεροπλάνο που μετέφερε τον Πούτιν, ο Κιμ έσπευσε να διαβεβαιώσει πως η χώρα του «υποστηρίζει πλήρως την επιχείρηση της Ρωσίας στην Ουκρανία», τονίζοντας πως Κρεμλίνο και Πιονγιάνγκ εισέρχονται σε μία περίοδο «νέας ευημερίας». Ο Κιμ δήλωσε επίσης ότι η Βόρεια Κορέα σκοπεύει να ενισχύσει τη «στρατηγική συνεργασία της με τη Ρωσία», όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Interfax.

Κατά την έναρξη των συνομιλιών, ο Πούτιν έπλεξε το εγκώμιο στην «ακλόνητη φιλία» μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας.

Για τον Κιμ αυτή η επίσκεψη είναι μια νίκη, δήλωσε ο Leif-Eric Easley, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ewha της Σεούλ, εξηγώντας πως η συνάντηση κορυφής με τον Πούτιν θα αναβαθμίσει το στάτους της Βόρειας Κορέας διεθνώς, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη «νομιμοποίησή του» στο εσωτερικό.

Από αυτή τη νέα, ασύμμετρη αλλά αναγκαία συμμαχία, θα βγουν αμφότεροι κερδισμένοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ