Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΑΝΑΠΑΝΤΕΧΗ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Αναπάντεχη νίκη της ακροδεξιάς στη Ρουμανία
Φωτ. Calin Georgesku / Official page
Ο Călin Georgescu αιφνιδίασε τους πάντες - από τους δημοσκόπους μέχρι τον... εαυτό του - και νίκησε στον α' γύρο των προεδρικών εκλογών. Κατά το παρελθόν, έχει αμφισβητήσει τη συμμετοχή της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι η χώρα δεν έχει σαφή οφέλη από τη συμμαχία. Επιπλέον, έχει επικρίνει την τοποθέτηση αντιπυραυλικής ασπίδας στη χώρα του, απηχώντας δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν τον οποίον αποκαλεί έναν από λίγους αληθινούς ηγέτες.

Ο ακροδεξιός, ανεξάρτητος υποψήφιος Călin Georgescu, που δεν θεωρούνταν καν ο επικρατέστερος υποψήφιος, κέρδισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της Ρουμανίας.

«Σήμερα η ψήφος είναι μία προσευχή για το έθνος. Εγώ ψήφισα για τους αδικημένους, για τους ταπεινωμένους, για εκείνους που αισθάνονται ότι δεν έχουν σημασία σε αυτόν τον κόσμο … αυτοί είναι που έχουν σημασία!», έγραψε στα social media ο Georgescu που εξασφάλισε το 23% των ψήφων, την ώρα που ο αριστερός πρωθυπουργός Marcel Ciolacu, επικρατέστερος στις δημοσκοπήσεις, έπεισε το 19% με την φιλελεύθερη Elena Lasconi να τον ακολουθεί κατά πόδας με διαφορά μόλις 3.000 ψήφων.

Εάν ο φιλορώσος Georgescu κερδίσει στο β’ γύρο, σε δύο εβδομάδες από σήμερα, θα αναλάβει το ισχυρότερο αξίωμα στη Ρουμανία, με το δικαίωμα να διορίζει τον πρωθυπουργό, να διεξάγει συνομιλίες συνασπισμού και να έχει τον τελευταίο λόγο σε θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής.

Κατά το παρελθόν, ο Georgescu έχει αμφισβητήσει τη συμμετοχή της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ, υποστηρίζοντας ότι η χώρα δεν έχει σαφή οφέλη από τη συμμαχία. Επιπλέον, έχει επικρίνει την τοποθέτηση αντιπυραυλικής ασπίδας στη Ρουμανία, απηχώντας δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Το 2020 είχε αποκαλέσει τον Ρώσο πρόεδρο έναν από τους «λίγους αληθινούς ηγέτες».

«Πρόκειται για έναν πολιτικό σεισμό» ο ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Aarhus της Δανίας δήλωσε ο Costin Ciobanu, προσθέτοντας πως κανείς δεν είχε προβλέψει αυτή την εξέλιξη.

Οι εκλογές διεξήχθησαν σε ένα σκηνικό δυσαρέσκειας για το status quo, με την κυβέρνηση συνασπισμού του Ciolacu να αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά και κακοδιαχείριση.

Η Ρουμανία μοιράζεται με διαφορά τα μακρύτερα σύνορα από κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε. με την Ουκρανία (περίπου 650 χιλιόμετρα). Παράλληλα είναι η πιο σημαντική βάση για τις δυνάμεις των ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Georgescu διαμηνύει τώρα πως, αν εκλεγεί, θα βάλει τέλος στην «υποταγή της Ρουμανίας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», ιδίως σε ό,τι αφορά την στήριξη της Ουκρανίας.

Μετά την έναρξη του πολέμου με τη Ρωσία, η Ρουμανία επέτρεψε την εξαγωγή εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών σιτηρών μέσω του λιμανιού της Κωνστάντζας στη Μαύρη Θάλασσα και παρείχε στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ