ΕΝΑΣ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ, ΠΙΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
- 20.11.24 13:24
Σε ένα δυνητικά πιο επικίνδυνο κεφάλαιο εισέρχεται ο ρωσοουκρανικός πόλεμος, μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει στο Κίεβο τη χρήση πυραυλικών συστημάτων μεγάλης εμβέλειας για χτυπήματα βαθιά στο εσωτερικό της Ρωσίας – ένα πράσινο φως που εκμεταλλεύτηκε αμέσως η Ουκρανία.
Αυτή ήταν μία από τις κόκκινες γραμμές της Ρωσίας και του Βλαντιμίρ Πούτιν προσωπικά, που από τον Σεπτέμβριο είχε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που η Δύση επιτρέψει χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα στο εσωτερικό της χώρας του, το Κρεμλίνο θα θεωρήσει αυτή την κίνηση ως «άμεση συμμετοχή» των χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο με την Ουκρανία.
Μετά την στροφή 180 μοιρών στο ζήτημα από τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Ρώσος πρόεδρος διεύρυνε τις κατευθυντήριες οδηγίες για χρήση πυρηνικών όπλων, εγκρίνοντας το επικαιροποιημένο δόγμα. Σύμφωνα με τις αλλαγές, μια μεγάλη επίθεση κατά της Ρωσίας με συμβατικούς πυραύλους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή αεροσκάφη θα μπορούσε να πληροί τα κριτήρια για πυρηνική απάντηση, όπως και μια επίθεση κατά της Λευκορωσίας ή οποιαδήποτε κρίσιμη απειλή κατά της κυριαρχίας της Ρωσίας. Οποιαδήποτε επίθεση κατά της Ρωσίας από κράτος που είναι μέλος ενός συνασπισμού θα θεωρείται από τη Μόσχα ως επίθεση από ολόκληρη τη συμμαχία.
Εν τω μεταξύ η Ουκρανία εξαπέλυσε την πρώτη επίθεση σε ρωσικό έδαφος με τα αμερικανικής κατασκευής Τακτικά Πυραυλικά Συστήματα Στρατού, γνωστά ως ATACMS, ενώ η Ουάσιγκτον προτίθεται να παράσχει και νάρκες στην Ουκρανία, για να παρεμποδίσει την προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg. Η Ουκρανία επιμένει πως τα πλήγματα είναι χειρουργικά και αφορούν αποκλειστικά στρατιωτικές βάσεις που εμπλέκονται άμεσα στον πόλεμο.
Τι θα επακολουθήσει;
Επιχειρώντας να διαβλέψουν τα επόμενα βήματα της Ρωσίας, αναλυτές ανατρέχουν στις δηλώσεις που είχε κάνει τον Ιούνιο, όταν δημοσιογράφοι είχαν ρωτήσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τις πιθανές αντιδράσεις σε αυτό ακριβώς το σενάριο. Προαναγγέλλοντας αναβάθμιση των συστημάτων αεράμυνας, ο Ρώσος πρόεδρος είχε τότε σχολιάσει χαρακτηριστικά: «Αν κάποιος θεωρεί ότι είναι δυνατόν να προμηθεύσει τέτοια όπλα σε εμπόλεμη ζώνη για να πλήξουν το έδαφός μας και να μας δημιουργήσουν προβλήματα, γιατί να μην προμηθεύσουμε κι εμείς με όπλα μας της ίδιας κατηγορίας εκείνες τις περιοχές που θα στοχεύουν ευαίσθητες εγκαταστάσεις των χωρών που το κάνουν αυτό στη Ρωσία;».
Ο στενός σύμμαχος του Πούτιν, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο, είχε αναφερθεί στο ζήτημα σε συνέντευξή του στο BBC, προειδοποιώντας πως οι Χούθι, στην Υεμένη, «θα μπορούσαν να ζητήσουν από τον Πούτιν οπλικά συστήματα ικανά να επιφέρουν τρομακτικά πλήγματα σε πλοία». «Τι θα συμβεί, αν, σε αντίποινα για την προμήθεια όπλων μεγάλου βεληνεκούς στον Ζελένσκι, προμηθεύσει (σ.σ. ο Πούτιν) τους Χούθι με το πυραυλικό σύστημα Bastion; Τι θα συμβεί αν χτυπηθεί ένα βρετανικό ή αμερικανικό αεροπλανοφόρο;», είχε αναρωτηθεί ο Λουκασένκο.
Η ουκρανική επίθεση που ξεπερνά την κόκκινη γραμμή του Πούτιν, σημειώθηκε ενώ ο Μπάιντεν και ο Σολτς είχαν παρευρίσκονταν μαζί με τους υπόλοιπους ηγέτες της G20 στη σύνοδο κορυφής στο Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου οι χειρισμοί στο ουκρανικό ήταν ένα από τα κύρια σημεία διαφωνίας.
Πολλοί παρατηρητές, βάζουν στο κάδρο της κλιμάκωσης και τη σχεδόν ταυτόχρονη καταστροφή υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών στη Βαλτική – ένα που συνέδεε την Φινλανδία με τη Γερμανία, και ένα ακόμη που εξασφάλιζε σύνδεση μεταξύ Λιθουανίας και Σουηδίας. «Κάτι συμβαίνει εκεί», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους, ενώ οι κυβερνήσεις ερευνούν το ενδεχόμενο δολιοφθοράς.
Σήμερα, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο έκλεισε εσπευσμένα καθώς, όπως ανακοίνωσε, έλαβε «συγκεκριμένες πληροφορίες για ενδεχόμενη σημαντική αεροπορική επίθεση». Η ιταλική πρεσβεία δήλωσε ότι επίσης θα παραμείνει κλειστή.
Ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ρωσίας για ζητήματα εξωτερικού, Σεργκέι Ναρίσκιν, διεμήνυσε πως οι απόπειρες των χωρών του ΝΑΤΟ να διευκολύνουν την Ουκρανία στα σχέδιά της για πυραυλικά πλήγματα βαθιά στο εσωτερικό της χώρας, δεν θα μείνουν ατιμώρητες.
Το ερώτημα είναι κατά πόσο ο Πούτιν θα περιμένει την ανάληψη της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, που έχει δηλώσει ανοικτός ακόμα και στην παραχώρηση ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία, σε αντάλλαγμα για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου.