Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΓΙΑΤΙ Ο ΤΡΑΜΠ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ ΤΗ ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ;

Γιατί ο Τραμπ θέλει να αγοράσει τη Γροιλανδία;
Φωτ. Annie Spratt / Unsplash
Το βορειότερο σημείο ξηράς στον πλανήτη τυγχάνει να είναι επίσης το μεγαλύτερο νησί, πλούσιο σε φυσικούς πόρους που θα μπορούσαν να απαντήσουν στο ρωσο-κινεζικό μονοπώλιο ορισμένων σπάνιων γαιών. Και βρίσκεται σε στρατηγικής σημασίας θέση. Ο βόρειος πόλος άλλωστε είναι πια απλώς ένα τεράστιο παγάκι που απειλείται από την κλιματική αλλαγή...

Από την πρώτη κιόλας θητεία του, ο Ντόναλντ Τραμπ επέμενε πως οι ΗΠΑ έπρεπε να αγοράσουν τη Γροιλανδία – προς απορία των συνεργατών του που κλήθηκαν να διερευνήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο και να υπολογίσουν μία πιθανή τιμή, και παρά τις επανειλημμένες ανακοινώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της Γροιλανδίας και της Δανίας, της οποίας το νησί είναι αυτόνομο έδαφος, ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως πιθανότητα πώλησης.

Καθώς ετοιμάζεται να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ επανήλθε με συνέπεια στο ζήτημα: «για λόγους εθνικής ασφάλειας και ελευθερίας διεθνώς, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θεωρούν ότι η ιδιοκτησία και ο έλεγχος της Γροιλανδίας είναι απόλυτη ανάγκη», έγραψε ο εκλεγμένος πρόεδρος στη δική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, το Truth Social, μέσα το Σαββατοκύριακο, όταν ανακοίνωσε την πρόταση του για το επόμενο πρέσβη των ΗΠΑ στη Δανία που δεν είναι άλλος από τον Κένεθ Χάουερι, επιχειρηματίας και συνιδρυτής της PayPal.

Η Γροιλανδία έχει περίπου τριπλάσιο μέγεθος από το Τέξας, και πληθυσμό περίπου 57.000 κατοίκων. Είναι το μεγαλύτερο νησί του κόσμου και το βορειότερο αδιαμφισβήτητο σημείο ξηράς του πλανήτη, μιας και ο βόρειος πόλος δεν έχει ίχνος ξηράς από κάτω, και αποτελεί στην ουσία ένα γιγαντιαίων διαστάσεων «παγάκι», που απειλείται από την κλιματική αλλαγή. Αν και αποτελεί τμήμα της Βόρειας Αμερικής, το νησί συνδέεται πολιτικά και πολιτιστικά με την Ευρώπη, και συγκεκριμένα με τη Νορβηγία και τη Δανία και τις αποικιοκρατικές τους δυνάμεις, από το 986 μ.Χ.

Η Δανία κυβερνούσε την περιοχή από τις αρχές του 18ου αιώνα έως το 1979 αλλά πλέον η Γροιλανδία είναι αυτοδιοικούμενη σε ό,τι αφορά τα τοπικά ζητήματα. Οι κάτοικοι της Γροιλανδίας είναι πολίτες της Δανίας και έχουν δύο εκπροσώπους στο δανικό κοινοβούλιο. Οι ιθαγενείς της Γροιλανδίας αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού.

Γιατί ενδιαφέρονται τόσο πολύ οι ΗΠΑ;

Ο αμερικανικός στρατός διαθέτει μια βάση στο νησί, τη διαστημική βάση Πιτουφίκ, μια στρατηγική τοποθεσία για αποστολές αντιπυραυλικής άμυνας και διαστημικής επιτήρησης. Η βάση είχε οικοδομηθεί κατά τα πρώτα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.

Με έκταση που ξεπερνά κατά τα 2 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα, το νησί είναι τεράστιο και πλούσιο σε φυσικούς πόρους – πετρέλαιο και σπάνιες γαίες, όπως το νεοδύμιο και το δυσπρόσιο, που στην παρούσα φάση εξορύσσονται κυρίως από περιοχές της Κίνας και της Ρωσίας.

Ωστόσο παρά την επιμονή του Τραμπ η Γροιλανδία δεν πωλείται. Με αφορμή μάλιστα τη νέα κρούση του 47ου προέδρου των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός της Γροιλανδίας, Múte Egede αναγκάστηκε να το επαναλάβει, όπως είχαν κάνει και οι προκάτοχοί στο παρελθόν: «Δεν είμαστε προς πώληση και δεν θα είμαστε ποτέ προς πώληση».

Κόντρα στη θεωρία πως όλα έχουν μία τιμή, κάποια πράγματα δεν πωλούνται και εξ ορισμού αποκλείεται οποιαδήποτε προσφορά να φανεί δελεαστική.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ