Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Η ΑΓΟΡΑ ΠΟΛΥΤΕΛΕΙΑΣ ΑΝΑΚΑΜΠΤΕΙ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΓΙΑ ΠΟΛΥ

Η αγορά πολυτελείας ανακάμπτει, αλλά όχι για πολύ
Φωτ. Arkay / Pexels
Η αβεβαιότητα για την κινεζική αγορά αλλά και την εμπορική πολιτική που θα εφαρμόσουν ΗΠΑ, εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία πως η «καταιγίδα» δεν έχει ακόμα περάσει.

Παρότι πλείστοι οίκοι πέρασαν δύσκολα το 2024, ο κλάδος των πολυτελών αγαθών στην Ευρώπη δείχνει πλέον αναμφισβήτητα σημάδια ανάκαμψης και τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα πολλών εταιρειών γεννούν αισιοδοξία, ωστόσο η αβεβαιότητα για την κινεζική αγορά αλλά και την εμπορική πολιτική που θα εφαρμόσουν ΗΠΑ, εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία πως η «καταιγίδα» δεν έχει ακόμα περάσει.

Αναλυτές εκτιμούν ότι, μετά το απογοητευτικό 2024, το 2025 θα είναι χρονιά εξισορρόπησης και πρόσφατες επιδόσεις brand όπως η Richemont, που κατέγραψε ιστορικό υψηλό σε πωλήσεις το τελευταίο τρίμηνο του 2024, ενισχύουν την άποψη ότι ο κλάδος βρίσκεται σε ανοδική τροχιά.

Παρά τη γενική βελτίωση ωστόσο, η κινεζική αγορά συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα. Εταιρείες όπως η L’Oreal και η Gucci της Kering κατέγραψαν μειωμένες πωλήσεις στην Κίνα, υποδεικνύοντας ότι η ανάκαμψη στην «αχανή» αγορά της παραμένει αβέβαιη. Παράλληλα, η πιθανότητα επιβολής δασμών από τις ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά προϊόντα περιπλέκει την κατάσταση.

Αρκετοί προεξοφλούν πως οι εταιρείες θα αντισταθμίσουν τους όποιους δασμούς με αυξήσεις τιμών, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν θα είναι απλό, παρότι απευθύνονται σε κοινό με άνεση ρευστότητας, καθώς οι τιμές των πολυτελών αγαθών έχουν ήδη αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια.

Ο Simone Ragazzi διαχειριστής σχετικού χαρτοφυλακίου στην Algebris Investments εκτιμά πως αν εφαρμοστούν δασμοί ύψους 25%, οι εταιρείες θα δυσκολευτούν να μετακυλήσουν το κόστος στους καταναλωτές χωρίς να επηρεαστούν οι πωλήσεις τους.

Ένα επιπρόσθετο πρόβλημα είναι ότι η παραγωγή πολλών πολυτελών προϊόντων δεν μπορεί εύκολα να μεταφερθεί σε άλλες αγορές, καθώς το «Made in Italy» ή το «Made in France» είναι βασικό στοιχείο της ταυτότητάς τους.

Διαχωρισμός των κορυφαίων brands από τα υπόλοιπα

Οι οικονομικές και εμπορικές πιέσεις είναι πιθανό να βαθύνουν τον διαχωρισμό μεταξύ των πιο ισχυρών brand από τις λιγότερο ανταγωνιστικές εταιρείες καθώς οι καταναλωτές είναι σχεδόν βέβαιο πως θα γίνουν πιο επιλεκτικοί στις αγορές τους. Το παράλληλο ερώτημα που θα τεθεί σιωπηλά είναι το πώς ιστορικά brand θα ελιχθούν για να πείσουν για τη σημασία της πολυτέλειας και να διατηρήσουν τη θέση τους στην αγορά την ώρα που οι πιθανές αυξήσεις απειλούν να μειώσουν τη δεξαμενή των εν δυνάμει πελατών τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ