Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Η CIA «ΨΑΡΕΥΕΙ» ΚΙΝΕΖΟΥΣ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΥΣ ΜΕ ΦΙΛΜΑΚΙΑ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

Η CIA «ψαρεύει» Κινέζους κατασκόπους με φιλμάκια στα social media
Φωτ. CIA / X
Μία μάλλον κινηματογραφική προσέγγιση που έχει διαπεράσει το Μεγάλο Διαδικτυακό Τείχος του Πεκίνου, επέλεξαν οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για να απευθυνθούν σε αξιωματούχους ψηλά στην ιεραρχία, αλλά και σε νέους, απογοητευμένους δημόσιους υπαλλήλους της Κίνας.

Με δύο καλοσκηνοθετημένα βίντεο στα κινεζικά, η CIA επιχειρεί να ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με αξιωματούχους στο εσωτερικό της Κίνας, προσφέροντας μια «έξοδο κινδύνου», όπως λέει, από την πίεση και τον φόβο που δημιουργεί η εσωτερική πολιτική του Πεκίνου.

Στα σύντομα αυτά κλιπ, που θυμίζουν μικρού μήκους ταινίες, η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών απευθύνεται σε δύο πολύ διαφορετικά κοινά: υψηλόβαθμα στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος και απογοητευμένους νεαρούς κρατικούς υπαλλήλους. Και στις δύο περιπτώσεις, πρακτικά επιθυμεί να στρατολογήσει κατασκόπους για λογαριασμό των ΗΠΑ.

Το πρώτο βίντεο παρουσιάζει έναν ανώτερο αξιωματούχο που ζει με την απειλή της αποπομπής ή και εξαφάνισης, αποτέλεσμα της διαρκούς εκστρατείας «εκκαθαρίσεων» του Σι Τζινπίνγκ. Καθώς παρακολουθεί συναδέλφους του να εξαφανίζονται από τη μια μέρα στην άλλη, ο πρωταγωνιστής αποφασίζει να βρει διέξοδο για να προστατεύσει την οικογένειά του. Το σενάριο φτάνει στην κορύφωση με τον ήρωα να επισκέπτεται την ιστοσελίδα της CIA.

Το δεύτερο βίντεο στρέφεται προς τη νεότερη γενιά. Ένας νεαρός δημόσιος υπάλληλος παρακολουθεί, γεμάτος απογοήτευση, το αφεντικό του να απολαμβάνει πλούσια γεύματα και πολυτελείς ενδυμασίες, ενώ ο ίδιος τρώει πρόχειρο φαγητό, εργάζεται ως αργά και επιστρέφει σε ένα μικρό διαμέρισμα που μοιράζεται με τους γονείς του. Η αφήγηση μιλά για μια χαμένη υπόσχεση: ότι η αφοσίωση στο κόμμα θα έφερνε προκοπή. Αντί γι’ αυτό, ο πρωταγωνιστής δηλώνει ότι αρνείται «να παραιτηθεί» από τα όνειρά του – και αναζητά το δικό του μονοπάτι… επικοινωνώντας με τη CIA.

Η CIA έχει θέσει ως προτεραιότητα τη συλλογή πληροφοριών γύρω από το Πεκίνο και επιδιώκει να προσελκύσει πληροφοριοδότες ακόμα και μέσα από τον κυβερνητικό μηχανισμό της Κίνας.

Την ίδια ώρα, το Πεκίνο έχει εντείνει τη δική του αντικατασκοπευτική εκστρατεία. Το Υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας, που μέχρι πρότινος κρατούσε χαμηλό προφίλ, πλέον διατηρεί ισχυρή παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα, δημοσιεύοντας σχεδόν καθημερινά περιεχόμενο που προειδοποιεί για «ξένους πράκτορες παντού».

Παρά την αυστηρή λογοκρισία, τα βίντεο της CIA φαίνεται να παρακάμπτουν τον «Μεγάλο Ψηφιακό Τείχος» της Κίνας και να βρίσκουν απήχηση. Αν και τα κινεζικά κρατικά μέσα δεν τα έχουν αναφέρει επισήμως, στα κοινωνικά δίκτυα υπάρχουν περιορισμένες αναφορές και στιγμιότυπα. Τα σχόλια των χρηστών διχάζονται: κάποιοι βλέπουν γελοιοποίηση, άλλοι συνωμοσία, αλλά όλοι αναγνωρίζουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ιδιότυπος ψυχρός πόλεμος — αυτή τη φορά στην καρδιά του κυβερνοχώρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ