Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΜΑΛΑ ΧΑΡΙΣ
- 22.07.24 10:42
Η φετινή προεκλογική περίοδος των ΗΠΑ είναι, πιθανότατα, η πιο επεισοδιακή στην ιστορία της Αμερικής, αν όχι του πλανήτη.
Την περασμένη Παρασκευή, ο Τζο Μπάιντεν διεμήνυε δημοσίως (απευθυνόμενος κυρίως στο εσωτερικό των Δημοκρατικών) πώς ανυπομονεί να επιστρέψει στις περιοδείες του μόλις ξεμπερδέψει με την καραντίνα που του είχε επιβληθεί λόγω Covid. Το απόγευμα του Σαββάτου, η Κάμαλα Χάρις προσπαθούσε να πείσει μία αίθουσα με 1.000 δωρητές των δημοκρατικών στη Μασαχουσέτη ότι ο νυν πρόεδρος θα νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές, παρά τις «σεισμικές μετατοπίσεις» από την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ, αλλά και τη διαχρονική φθορά του Μπάιντεν εξαιτίας της ανησυχίας για την πνευματική του διαύγεια και το φιάσκο του ντιμπέιτ. «Θα νικήσουμε. Δεν θα είναι εύκολο χρειάζεται να πιστέψουμε σε κάτι και στη συνέχεια να το επιδιώξουμε», δήλωνε στην κατάμεστη αίθουσα που δυσκολευόταν να πειστεί.
Ακόμη και ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα που στήριξε αρχικά τον καλό του φίλο μετά την προβληματική εμφάνισή του απέναντι στον Τραμπ, θυμίζοντας πως και ο ίδιος δεν τα πήγαινε πάντοτε καλά στις τηλεμαχίες, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας συντάχθηκε, μέσω διαρροών, με τη Νάνσι Πελόζι και τους άλλους κορυφαίους Δημοκρατικούς που, επί της ουσίας, ζητούσαν από τον Μπάιντεν να αποσυρθεί πριν να είναι πολύ αργά.
Η πλευρά Μπάιντεν αποφάσισε αρχικά να «αντεπιτεθεί» με μηνύματα περί «δυσαρέσκειας« για όσους τον αμφισβητούν, και δήθεν βεβαιότητας για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα τον Νοέμβριο, αλλά η πίεση στο εσωτερικό γιγαντώθηκε και, τελικά, το βράδυ της Κυριακής ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε μέσω X πως αποσύρεται και στηρίζει απόλυτα την Χάρις. Αυτό που παρέλειψε να πει, είναι πως η Χάρις είναι επίσης η μόνη που μπορεί να λάβει, χωρίς εμπλοκές, τα ποσά των δωρεών που ο ίδιος έχει μέχρι σήμερα συγκεντρώσει.
Η Χάρις επιβεβαίωσε λίγο αργότερα τη δική της υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο. «Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να ενώσω το Δημοκρατικό Κόμμα – και να ενώσω το έθνος μας – για να νικήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ», δήλωσε. «Έχουμε 107 ημέρες μέχρι την ημέρα των εκλογών. Μαζί, θα δώσουμε τη μάχη. Και μαζί, θα νικήσουμε».
Ήδη από τις προηγούμενες εκλογές, η Χάρις είχε, άτυπα, παρουσιαστεί, ως η «διάδοχος» του Μπάιντεν, αλλά μεσούσης της τετραετίας «σίγησε» επικοινωνιακά, περιορίζοντας τις εμφανίσεις της και το αποτύπωμά της. Τώρα, η 59χρονη κόρη μεταναστών επανέρχεται απότομα στο προσκήνιο, απολαμβάνοντας την στήριξη σημαντικών προσωπικοτήτων, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, η πρώην υποψήφια πρόεδρος Χίλαρι Κλίντον και δεκάδες μέλη του Κογκρέσου.
Κόρη ινδοαμερικανικής μητέρας και τζαμαϊκανού πατέρα, η Χάρις είχε περάσει τα πρώτα παιδικά της χρόνια στο Όκλαντ της Καλιφόρνια. Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν μικρή και η ίδια και η αδελφή της Μάγια μεγάλωσαν με τη μητέρα τους, μια ερευνήτρια για τον καρκίνο. Η ανέλιξή της ξεκίνησε το 2003 όταν εξελέγη εισαγγελέας του Σαν Φρανσίσκο. Επτά χρόνια αργότερα, εξελέγη γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνιας και το 2016 εξελέγη στη Γερουσία των ΗΠΑ.
Ως αντιπρόεδρος όμως, πολλοί εκτιμούν πως δεν εκπλήρωσε τις προσδοκίες των υποστηρικτών της. Μία από τις χειρότερες εμφανίσεις της καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2021, όταν σε συνέντευξη στο NBC, την ρώτησαν γιατί δεν είχε επισκεφτεί τα νότια σύνορα των ΗΠΑ,. Η Χάρις είχε τότε απαντήσει πως θα πήγαινε «κάποια στιγμή», σπεύδοντας να προσθέσει πως «ούτε στην Ευρώπη είχε πάει». Δημοσκοπικά, τα ποσοστά της έπεφταν ασταμάτητα, και κυκλοφόρησαν ακόμα και σενάρια που ήθελαν τον Μπάιντεν να μην την επιλέγει ξανά για υποψήφια αντιπρόεδρό του, ώστε να βελτιώσει τις πιθανότητες επανεκλογής του.
Η Χάρις «βρήκε ξανά τη φωνή της» το 2022, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση. Η αντιπρόεδρος ανέλαβε να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των γυναικών, και άλλα καίρια σημεία της ατζέντας των Δημοκρατικών, όπως ο έλεγχος της οπλοκατοχής, ζητήματα που συσπειρώνουν διαχρονικά γυναίκες, νεότερους ψηφοφόρους και μειονότητες.
«Από τότε που ήρθε στην Ουάσινγκτον ως γερουσιαστής το 2017, η κ. Χάρις είναι πιο αποτελεσματική σε συζητήσεις και ακροάσεις, όπου επιδεικνύονται η προετοιμασία και οι ικανότητές της ως δικηγόρου» παρατηρεί στο δικό του κεντρικό θέμα ο Economist. «Στις ακροάσεις της Γερουσίας, οι ανακρίσεις της «ταρακούνησαν» έμπειρους Ρεπουμπλικάνους μάρτυρες, όπως ο Μπρετ Κάβανο, κατά τη διάρκεια της εξέτασής του για να γίνει δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου, και ο Τζεφ Σέσιονς, πρώην γενικός εισαγγελέας.
Σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, η Χάρις έχει τοποθετηθεί ως κεντρώα Δημοκρατικός, πιστή στη διατλαντική παράδοση των ΗΠΑ, και ένθερμη υποστηρίκτρια της ισχυρής βοήθειας προς την Ουκρανία. Ο σύμβουλός της σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Φίλιπ Γκόρντον, είναι αξιοσέβαστος ειδικός σε θέματα Ευρώπης και Μέσης Ανατολής και το πιθανότερο είναι πως θα ακολουθήσει τη γραμμή Μπάιντεν, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατεία. «Πιστεύω ότι είναι προς το θεμελιώδες συμφέρον του αμερικανικού λαού οι Ηνωμένες Πολιτείες να εκπληρώσουν τον μακροχρόνιο ρόλο της παγκόσμιας ηγεσίας», είχε δηλώσει τον Φεβρουάριο στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.
Σχεδόν σε κάθε ένα από τα κρίσιμα ζητήματα, αποτελεί αντίστιξη στο δίδυμο Τραμπ – Βανς. Όμως ξεκινά από μειονεκτική θέση, έχοντας λίγο χρόνο στη διάθεσή της σε ένα κόμμα που παραμένει διχασμένο. Ο Economist, μάλιστα, σχολιάζει πως εκτός από «χρόνος» της λείπει και το απαραίτητο «χάρισμα». Θα χρειαστεί, επομένως να αποδείξει πολλά και πολύ γρήγορα.