Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Η ΖΩΗ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟΤΕΡΗ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

Η ζωή στην βορειότερη πόλη του κόσμου
Φωτ. Dylan Shaw / Unsplash
Τα τελευταία εννιά χρόνια, η φωτογράφος Cecilia Blomdahl ζει στην «άκρη του πολιτισμού και της γης», στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ. Τώρα κάνει την εμπειρία της φωτογραφικό άλμπουμ.

Το 2015, η Σουηδή φωτογράφος Cecilia Blomdahl άφησε την ήρεμη ζωή της στο Λονδίνο και αποφάσισε να μετακομίσει στη βορειότερη κατοικημένη περιοχή του κόσμου, το αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ στον Αρκτικό Κύκλο, που βρίσκεται σχεδόν στα «μισά» της απόστασης που χωρίζει την Νορβηγία από τον Βόρειο Πόλο.

Στην πόλη που ζει η Blomdahl, στο Λονγκιρμπίεν, οι θερμοκρασίες κυμαίνονται συχνά στους -34°C και οι πολικές αρκούδες δεν είναι σπάνιο θέαμα στους λιγοστούς δρόμους.

Στην περιοχή ζουν περίπου 2.500 άνθρωποι από 50 χώρες, που εργάζονται κυρίως σε τομείς όπως η επιστημονική έρευνα και ο τουρισμός. Οι μακρές περίοδοι του πολικού σκότους (από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο) και άσβεστου φωτός (από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο) επηρεάζουν τη φυσιολογία και τη ψυχική υγεία των κατοίκων, δημιουργώντας προκλήσεις στον οργανισμό όπως η απορρύθμιση του ύπνου και η έλλειψη βιταμίνης D. Δεν είναι επομένως τυχαίο που ο μέσος χρόνος παραμονής στην περιοχή είναι επτά χρόνια.

Παρά τις πρωτοφανείς προκλήσεις, η Blomdahl περιγράφει τη ζωή εκεί ως μαγευτική και γαλήνια, περιστοιχισμένη από μοναδική φυσική ομορφιά και εκπληκτικά φαινόμενα όπως το Βόρειο Σέλας και τον ήλιο του μεσονυχτίου. Η Blomdahl μοιράζεται πλέον την καθημερινότητά της στα κοινωνικά, έχοντας προσελκύσει εκατομμύρια ακολούθους. Στο αυτοβιογραφικό λεύκωμά της “Life on Svalbard” απαθανατίζει την επιβλητική φύση και τα ασυνήθιστα φαινόμενα στο νησί.

Οπως λέει, βρίσκει ομορφιά ακόμα και στο απόλυτο σκοτάδι, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η υιοθέτηση μιας «θετικής νοοτροπίας» κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων.

Το αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ εξασφαλίζει όλες τις απαραίτητες υποδομές στους κατοίκους του, όπως αεροδρόμιο, νοσοκομείο και σχολεία, ενώ η κοινότητα είναι προσανατολισμένη στη διατήρηση και την προστασία των υποδομών, αντί για την επέκταση.

Η κλιματική αλλαγή βέβαια αποτελεί σοβαρή απειλή για την περιοχή, καθώς το Σβάλμπαρντ θερμαίνεται έξι φορές ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Το λιώσιμο του πέρμαφροστ και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλούν τις υποδομές και την τοπική οικονομία, εντείνοντας το… κλιματικό άγχος των κατοίκων.

Η Blomdahl προσπαθεί να παραμείνει ψύχραιμη και επικεντρώνεται στο να αναδείξει την ομορφιά του Αρκτικού Κύκλου μέσω του έργου της, υπογραμμίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ανάγκη προστασίας και διατήρησης της μοναδικότητας του Σβάλμπαρντ.

Η ζωή σε αυτή τη μακρινή γωνιά του κόσμου προσφέρει κάτι περισσότερο από φυσική ομορφιά: είναι μια εμπειρία που απαιτεί προσαρμοστικότητα, αφοσίωση στη φύση και δύναμη να αντιμετωπίσει κανείς τις προκλήσεις. Μέσα από την οπτική της Blomdahl, το Σβάλμπαρντ δεν αναδεικνύεται απλώς ως ένας ασυνήθιστος τόπος διαμονής, αλλά και ως ένα κοινωνικό όριο, όπου η καθημερινότητα αγκαλιάζει την απλότητα και σέβεται το μεγαλείο της Φύσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ