Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΜΙΑ «ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΗ» ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΜΠΑΡΟΥΤΙ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Μια αναμενόμενη δολοφονία και το μπαρούτι της Μέσης Ανατολής.
Φωτ. ΑΠΕ/EPA
Το Νο2 της Χαμάς δολοφονήθηκε σε ξένο κράτος. Όπως ακριβώς είχε προαναγγελθεί. Μένει να αποδειχθεί αν οι εχθροί του Ισραήλ θα υλοποιήσουν συμμετρικά τις απειλές τους.

H δολοφονία του Σαλέχ Αλ Αρούρι δεν αιφνιδίασε στ’ αλήθεια πολλούς πέρα από τον ίδιο. Εν μέσω πολέμου, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ορκίστηκε, ξανά, πως το Ισραήλ θα εξοντώσει τους ηγέτες της Χαμάς, διαμηνύοντας πως έχει δώσει εντολή στη Μοσάντ να τους σκοτώσει «όπου κι αν βρίσκονται». 

Αυτό που περιπλέκει τα πράγματα ωστόσο είναι ακριβώς η γεωγραφική συνιστώσα: το Νο2 στην ιεραρχία της Χαμάς δεν δολοφονήθηκε σε παλαιστινιακό έδαφος αλλά στη Βηρυτό. 

Η κυβέρνηση του Λιβάνου καταδίκασε τη δολοφονία του Αρούρι και ο πρωθυπουργός της χώρας κατηγόρησε το Ισραήλ ότι προσπαθεί «να σύρει τον Λίβανο  σε αντιπαράθεση, ενώ η Χεζμπολάχ απείλησε ότι η πράξη αυτή «δεν θα μείνει αναπάντητη», κάνοντας λόγο για επίθεση κατά της λιβανέζικης κυριαρχίας.

Το Ισραήλ φαίνεται να αντιλαμβάνεται τις διπλωματικές περιπλοκές και έτσι, παρά τις απειλές, επισήμως δεν παραδέχεται καμία εμπλοκή, παρά την προφανή, κοινή απάντηση στα ερώτηματα «ποιος ωφελείται;» και «ποιος θα επιθυμούσε;» αυτή τη δολοφονία. 

Ακολουθώντας τη συνήθη πρακτική των κρατικών αξιωματούχων, ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Μαρκ Ρέγκεβ περιορίστηκε στο να σχολιάσει με νόημα πως «ανεξάρτητα από το ποιος το έκανε, είναι σαφές ότι δεν επρόκειτο για επίθεση κατά του λιβανέζικου κράτους»: «Δεν ήταν επίθεση ούτε καν κατά της Χεζμπολάχ, μιας τρομοκρατικής οργάνωσης» πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «χειρουργικό χτύπημα εναντίον της ηγεσίας της Χαμάς» πρόσθεσε. Χειρουργικό χτύπημα χωρίς «πατέρα» ωστόσο…

Απειλές και εκκλήσεις

Ο επικεφαλής του πολιτικού βραχίονα της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, χαρακτήρισε την επίθεση «δειλή τρομοκρατική πράξη, παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου και επέκταση του κύκλου της επιθετικότητας» και η Χεζμπολάχ διατρανώνει πως «το δάχτυλο είναι στη σκανδάλη».

Αυτονόητα, όμως, τα «βαρυτικά κύματα» της δολοφονίας εξαπλώθηκαν πέρα από τα στενά όρια της σύρραξης, απειλώντας με το σενάριο που φοβούνται όλοι: την εξάπλωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή. 

Το Ιράν, που υποστηρίζει τόσο τη Χαμάς όσο και τη Χεζμπολάχ αντέδρασε σχολιάζοντας πως ο χαμός του Αρούρι «αναμφίβολα θα πυροδοτήσει νέα έκρηξη στις φλέβες της αντίστασης».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, είπε πως η κυβέρνησή του βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Χεζμπολάχ για να την «πείσει να μην απαντήσει», καλώντας τα δυτικά κράτη «να πιέσουν το Ισραήλ να σταματήσει τη βία και τις επιθετικές ενέργειές του, όχι μόνο στον Λίβανο και στη Βηρυτό αλλά και τη Γάζα».

Η Δύση επίσης έχει θορυβηθεί: μιλώντας με τον κυβερνητικό Μπένι Γκαντς, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απηύθυνε έκκληση στο Ισραήλ να «αποφύγει κάθε ενέργεια που θα οδηγούσε σε κλιμάκωση, ειδικά στον Λίβανο».

Λίγες ώρες μετά τη δολοφονία, ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζεται ανοιχτά για «κάθε σενάριο» και μπορεί επισήμως το Ιράν να θέλει να αποφύγει τη σύρραξη, αλλά τίποτα δεν το εμποδίζει να ενισχύσει τις οργανώσεις έχουν ήδη αναλάβει την εκπροσώπησή του στον νέο πόλεμο της Μέσης Ανατολής. Το Νο2 της Χαμάς δολοφονήθηκε σε ξένο κράτος, όπως ακριβώς είχε ουσιαστικά προαναγγελθεί. Μένει να αποδειχθεί αν οι εχθροί του Ισραήλ θα υλοποιήσουν συμμετρικά τις απειλές τους. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ