Ο «ΕΠΙ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ» ΤΡΑΜΠ, Η ΕΤΟΙΜΟΠΟΛΕΜΗ ΚΙΝΑ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΝΑΥΤΙΛΙΑ
- 06.03.25 10:40

Στη μεγαλύτερη σε διάρκεια ομιλία που έχει εκφωνήσει ποτέ Αμερικανός πρόεδρος στο Κογκρέσο, ο Τραμπ διατράνωσε πως το «αμερικανικό όνειρο επιστρέφει» αλλά όταν έφτασε στην υπόθεση των νέων δασμών που επέβαλε σε Κίνα, Καναδά και Μεξικό παραδέχθηκε πως η δασμολογική του πολιτική θα είναι επιβαρύνει και τους Αμερικανούς «προσωρινά», αλλά «τελικά θα αξίζει τον κόπο».
«Οι δασμοί δεν αφορούν μόνο την προστασία των αμερικανικών θέσεων εργασίας. Πρόκειται για την προστασία της ψυχής της χώρας μας. Θα υπάρξει μια μικρή αναταραχή. Αλλά είμαστε οκ με αυτό. Δεν θα είναι μεγάλη (…) θα κερδίσουμε τρισεκατομμύρια, το έκανα με την Κίνα». Η αλήθεια όμως είναι πως οι δασμοί πληρώνονται από τους Αμερικανούς εισαγωγείς και όχι από τους ξένους εξαγωγείς, και η μία μελέτη μετά την άλλη, συμπεριλαμβανομένης μιας έρευνας που διεξήγαγε η διακομματική Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι οι Αμερικανοί επωμίστηκαν σχεδόν ολόκληρο το κόστος των δασμών που είχε επιβάλει στην πρώτη θητεία του ο Τραμπ στα κινεζικά προϊόντα.
«Εάν θέλουν πόλεμο οι ΗΠΑ, είτε πρόκειται για δασμολογικό πόλεμο, είτε για εμπορικό πόλεμο, είτε για οποιοδήποτε άλλο είδος πολέμου, είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε μέχρι τέλους», έγραψε η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσιγκτον, στον λογαριασμό της Χ, αναπαράγοντας τις επίσημες ανακοινώσεις του Πεκίνου με φόντο τις αυξήσεις στους δασμούς.
Στα μέσα της εβδομάδας, ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κιανγκ γνωστοποίησε πως το Πεκίνο θα αυξήσει εκ νέου τις αμυντικές δαπάνες κατά 7,2% σχολιάζοντας με νόημα ότι «αλλαγές που δεν είχαν παρατηρηθεί εδώ και έναν αιώνα, τώρα εκτυλίσσονται ταχύτατα σε όλο τον κόσμο».
Η Κίνα ελπίζει πως οι οικονομικές «επιθέσεις» του Τραμπ σε παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ όπως ο Καναδάς, θα στρέψουν επενδυτές και εν δυνάμει εταίρους στη δική της οικονομία.
Ενδεικτική του χάους είναι η ίδια η στάση του Τραμπ που μόλις μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της επιβολής δασμών σε Μεξικό και Καναδά, ο Αμερικανός πρόεδρος «πάγωσε» τους δασμούς που θα επηρεάζαν την αγορά αυτοκινήτων «όταν συνειδητοποίησε ότι – όπως όλοι είχαν προβλέψει – θα μπορούσαν να καταστρέψουν μια κατεξοχήν αμερικανική βιομηχανία», σχολιάζει το CNN.
Ενάμιση μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Τραμπ επιχειρεί να εφαρμόσει μία σκληρή ατζέντα που καταργεί πολιτικές εθνικής ασφάλειας που είχαν παγιωθεί μετά τον Ψυχρό Πόλεμο και διαταράσσει το ελεύθερο εμπόριο παγκοσμίως – δηλαδή ισορροπίες που εν πολλοίς διασφάλιζαν την ηγετική, διεθνώς, θέση των ΗΠΑ.
Μιλώντας για την «πολυκύμαντη» εμπορική πολιτική της Ουάσιγκτον, η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μέλανι Ζολί κατηγόρησε τον Λευκό Οίκο για απρόβλεπτη και χαοτική συμπεριφορά, κάνοντας λόγο για ένα «ψυχόδραμα» που η χώρα της δεν είναι σε θέση να υπομένει κάθε 30 ημέρες.
Εν τω μεταξύ στις 24 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί η ακροαματική διαδικασία και για το «θαλάσσιο» πακέτο μέτρων με στόχο «την εξάλειψη των δράσεων, πολιτικών και πρακτικών της Κίνας που στοχεύουν στην κυριαρχία του Πεκίνου στη ναυτιλία, την εφοδιαστική αλυσίδα και τη ναυπηγική βιομηχανία».
Μεταξύ άλλων, στο σχέδιο που έβγαλε σε δημόσια διαβούλευση το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των Ηνωμένων Πολιτειών (USTR), (το οποίο θεωρεί ότι συγκεκριμένες κινεζικές πολιτικές αποδεδειγμένα επιβαρύνουν και περιορίζουν το αμερικανικό εμπόριο), μπαίνουν στο στόχαστρο κινεζικές εταιρείες διαχείρισης πλοίων.
Όμως με δεδομένο πως το 20% της θαλάσσιας μεταφορικής δυναμικότητας διεθνώς αφορά την ελληνόκτητη ναυτιλία, οι επιπτώσεις είναι δεδομένο πως θα πλήξουν εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, με «ταρίφα» έως και 1,5 εκατομμυρίων δολαρίων, ανά περίπτωση, για κάθε προσέγγιση εμπορικού πλοίου σε λιμάνι των ΗΠΑ.