Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Ο ΙΛΟΝ ΜΑΣΚ, Η ΚΑΗΜΕΝΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ DUNE

Ο Ίλον Μασκ, η καημένη η αλήθεια και το Dune
Φωτ. EPA / ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ένα στιγμιότυπο της ψηφιακής ζωής του πλουσιότερου ανθρώπου στη Γη, μάς υπενθυμίζει πώς οι μεγάλοι κάθε εποχής οδηγούν τη δημόσια συζήτηση.

Ήταν πριν μερικές ημέρες που ο Ίλον Μασκ ο πλουσιότερος άνθρωπος της υφηλίου (και κατά 70 δισ. δολάρια πλουσιότερος μετά την εκλογή Τραμπ ως Προέδρου των ΗΠΑ: έχει φθάσει σε καθαρή αξία 350 δισ.), ήδη δε ασχολούμενος με το να στήνει σε νέες βάσεις την Αμερικανική Δημόσια Διοίκηση έκρινε ωφέλιμο να αναρτήσει στο «Χ» (πρώην Twitter) μια ψυχωφελή ατάκα: «Ο σεβασμός για την αλήθεια είναι πολύ κοντά στο να αποτελεί την βάση για κάθε είδους ηθική». Προκειμένου να μην καταγγελθεί ότι χρησιμοποιεί αλλότριες σοφίες στο «Χ» (που του ανήκει, όπως άλλωστε και η Tesla και το Space-X), ο Μασκ μνημονεύει την πηγή: πρόκειται για το Dune, το επικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Φράνκ Χέρμπερτ, της δεκαετίας της Αμερικής του ΄60, με πολυεπίπεδες φιλοσοφικές προεκτάσεις σε θέματα τεχνολογίας, εξάντλησης των φυσικών πόρων/λειψυδρίας, πολιτικής, εξέλιξης των θεσμών… [Όποιος έχει ξεσυνηθίσει την ανάγνωση, υπάρχει εκδοχή του Dune και σε φιλμ].

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που χειροκρότησαν, άλλωστε ο Μασκ γενικώς γνωρίζει πώς κερδίζει κανείς – πλην των δισεκατομμυρίων –μέχρις ενθουσιασμού την αποδοχή. Όμως…

…Όμως πήγαν κάποιοι στο Dune και αναζήτησαν το σχετικό χωρίο, βρίσκεται στις «Συζητήσεις με τον Μουάντ ‘Ντιμπ» από την Πριγκίπισσα Ιρουλαν. [ Ο Πωλ Μουάντ ‘Ντιμπ, που αναφέρεται και ως Πωλ Ατρείδης, αργότερα δε ως Ιεροκήρυκας στο ξετύλιγμα της εποποιϊας του Dune, διεκδικεί ρόλο ηγέτη, παρολίγον δολοφονείται, καταλήγει περίπου Μεσσίας – πολλή δράση! Η Πριγκίπισσα Ιρουλαν έχει λίγο-πολύ τον ρόλο του αφηγητή στο Dune].

Όταν λοιπόν αναζητήθηκε απο φανατικό του Dune, το σχετικό χωρίο, τι προέκυψε; Ότι η πλήρης αναφορά λέει τα ακόλουθα: 

«Μου είχε πει κάποτε ο πατέρας μου ότι «ο σεβασμός για την αλήθεια είναι πολύ κοντά στο να αποτελεί την βάση για κάθε είδους ηθική. «Από το τίποτε δεν μπορεί να προκύψει κάτι», είπε. Βαθύς συλλογισμός, αυτός, αν συνειδητοποιείς πόσο ασταθής μπορεί να είναι «η αλήθεια»».

Οπότε; Οπότε, άμα διαβάσει κανείς την συνολική αναφορά, διαπιστώνει όχι απλώς ότι ο Ίλον Μασκ δεν μπήκε στον κόπο να δώσει την πλήρη αναφορά, αλλά ότι άμα δει κανείς την σεμνοπρεπή αναφορά στην αλήθεια in context (όπως λέμε σε σωστά Ελληνικά της εποχής), στο ίδιο το Dune, προκύπτει μια εξαιρετικά πιο προσεκτική, μια σαφώς σχετικιστική εκδοχή τού τι είναι (και πώς λειτουργεί) «η αλήθεια».

 Ψύλλους στ΄ άχυρα θα σκεφθείτε. Όμως… έτσι οδηγούν οι μεγάλοι της εποχής – και τι το μεγαλύτερο από τον πλουσιότερο άνθρωπο της υφηλίου, τεχνολογικό ηγέτη και παρακοιμώμενο του προέδρου «The Donald» Τραμπ; – την δημόσια συζήτηση!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ