Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Ο ΣΙ ΣΤΡΕΦΕΙ ΤΗ ΛΕΠΙΔΑ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ

Ο Σι στρέφει τη λεπίδα του στο εσωτερικό
Φωτ. EPA
Αφού κατήργησε το όριο των δύο θητειών για να επανεκλεγεί στο ύπατο αξίωμα, ο Κινέζος πρόεδρος αναζητά πιθανούς κρυμμένους εχθρούς στον κύκλο των πιο στενών του συνεργατών.

Από το περασμένο καλοκαίρι, συμβαίνει στην Κίνα κάτι που είχε πολλά χρόνια να συμβεί: περισσότερα από δώδεκα υψηλόβαθμα στελέχη της Άμυνας της Κίνας απομακρύνθηκαν από τα πόστα τους με συνοπτικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων των δύο τελευταίων υπουργών Άμυνας που είχαν προαχθεί από τον ίδιο τον Σι Τζινπίνγκ.

Τους τελευταίους μήνες, ο Σι αφαιρεί από το «κάδρο» άτομα που ανήκαν στον στενό κύκλο συνεργατών του, με τελευταίο τρανταχτό παράδειγμα τον ναύαρχο Μιάο Χούα, μέλος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής, δηλαδή του κορυφαίου διοικητικού οργάνου στο οποίο προεδρεύει ο Σι. Ο Μιάο τέθηκε σε διαθεσιμότητα στο πλαίσιο έρευνας για «σοβαρές πειθαρχικές παραβιάσεις», όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας, χρησιμοποιώντας έναν «κοινό ευφημισμό» για υποθέσεις διαφθοράς και απιστίας στην Κίνα. Ο Μιάο ήταν επί δεκαετίες στενότατος συνεργάτης με τον ανώτατο ηγέτη, με τη σχέση των δύο ανδρών να έχει ξεκινήσει από τα πρώτα πολιτικά βήματα του Σι, στην παράκτια επαρχία Φουτζιάν. Η καριέρα του Μιάο απογειώθηκε, λίγο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Σι. Πρόκειται για τη δεύτερη εκπαραθύρωση από την Κεντρική Στρατιωτική Επιτροπή, μετά την παύση του πρώην υπουργού Εθνικής Αμυνας Λι Σανγκφού.

Κατά την τελευταία δεκαετία, ο Σι προωθεί μια φιλόδοξη μεταμόρφωση του κινεζικού στρατού (PLA), σε μια «παγκόσμιας κλάσης» πολεμική δύναμη που θα μπορεί να ανταγωνιστεί τον αμερικανικό στρατό. Ένας βασικός στόχος αυτής της προσπάθειας εκσυγχρονισμού είναι να διασφαλιστεί ότι η Κίνα είναι ετοιμοπόλεμη απέναντι και σε μία σύρραξη της, προς το παρόν, αυτοδιοικούμενης Ταϊβάν.

Όμως η πτώση του Μιάο επαναφέρει τα ερωτήματα που είχαν τεθεί και κατά τη διάρκεια των εκκαθαρίσεων του περασμένου καλοκαιριού, σχετικά με το πόση εμπιστοσύνη έχει ο Σι στους κορυφαίους στρατηγούς του, οι οποίοι θα ηγηθούν ενός πολέμου, σχολιάζει στο CNN ο Τζόελ Γούθνοου, ανώτερος ερευνητής στο χρηματοδοτούμενο από το Πεντάγωνο Εθνικό Πανεπιστήμιο Άμυνας των ΗΠΑ.

Ο Σι Τζινπίνγκ έκανε λόγο για «αναπόφευκτες» κινήσεις, καλώντας τα μέλη του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος να καταβάλουν «μεγαλύτερες προσπάθειες για την εμπέδωση της πειθαρχίας», σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg. «Είναι απαραίτητο να εξαλειφθούν εγκαίρως όλα τα είδη των αρνητικών επιρροών με το θάρρος να στρέψουμε τη λεπίδα προς τα μέσα για να διασφαλίσουμε ότι το κόμμα θα είναι πάντα γεμάτο σθένος και ζωτικότητα», ήταν τα λόγια του, στην ετήσια σύσκεψη της Κεντρικής Επιτροπής για την Επιθεώρηση Πειθαρχίας.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αποκαθήλωση ενός τόσο παλιού συνεργάτη υπενθυμίζει ένα παλιό και γνωστό δίλημμα των απολυταρχικών ηγετών: αφού εξαλείψουν τους πολιτικούς αντιπάλους, δεν σταματούν ποτέ να αναζητούν νέες πιθανές απειλές για την απόλυτη εξουσία τους.

Ο ισχυρότερος ηγέτης της Κίνας μετά τον Μάο Τσετούνγκ εμβαθύνει την εκστρατεία κατά της διαφθοράς, την οποία χρησιμοποιεί για να ξεριζώσει αδίστακτους αξιωματούχους και να εξουδετερώσει πολιτικούς αντιπάλους. Το κλίμα φόβου, παγώνει αρκετούς αξιωματούχους που αποφεύγουν να αναλάβουν επιπλέον καθήκοντα, φοβούμενοι μήπως κάνουν κάποια κίνηση που θα θεωρηθεί λανθασμένη από τον Σι. Κορυφαίες φιγούρες του ΚΚΚ φαίνεται να έχουν επίγνωση, και δεν είναι τυχαίο που την περασμένη εβδομάδα επανέλαβαν την ανάγκη να εφαρμοστούν πλήρως οι οδηγίες του κόμματος και να ενισχυθούν τα «θετικά κίνητρα» για τοπικούς αξιωματούχους.

Όσο όμως ο Σι εξακολουθεί να ανακατεύει την τράπουλα, σχεδόν κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το φύλλο του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ