Ο ΤΡΑΜΠ ΠΑΡΑΠΕΜΠΕΙ ΤΟΝ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΣΤΟΝ ΘΕΟ
- 20.05.25 10:24

Παρά τις διαβεβαιώσεις Τραμπ πως Ρωσία και Ουκρανία θα ξεκινήσουν άμεσα τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, οι διαφορετικές ερμηνείες Λευκού Οίκου και Κρεμλίνου για τη μαραθώνια συνομιλία του Αμερικανού προέδρου με τον Βλάντιμιρ Πούτιν δεν αφήνουν – προς το παρόν τουλάχιστον – πολλά περιθώρια στην ελπίδα.
Το μόνο σίγουρο είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα διαμεσολαβήσουν τόσο ενεργά στη διαδικασία όσο υποσχόταν ο Τραμπ στις πρώτες ημέρες του στην εξουσία, με τον ίδιο να υποστηρίζει χθες, με νόημα, ότι οι όροι μιας συμφωνίας μπορούν να καθοριστούν μόνο από τα αντίπαλα στρατόπεδα, καθώς, όπως είπε, μόνο Ρωσία και Ουκρανία «γνωρίζουν τις λεπτομέρειες μιας διαπραγμάτευσης που κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να γνωρίζει». Παρέπεμψε μάλιστα στον… Πάπα, λέγοντας ότι το Βατικανό θα έδειχνε «πολύ έντονο ενδιαφέρον» να φιλοξενήσει τις συνομιλίες.
Επιβεβαιώνοντας τυπικά την επικοινωνία, η επίσημη ανακοίνωση Κρεμλίνου ήταν σαφώς πιο συγκρατημένη, με τον Πούτιν να δηλώνει ότι είναι «έτοιμος να εργαστεί» πάνω σε ένα μνημόνιο που θα θέσει το πλαίσιο για μελλοντικές συνομιλίες, χωρίς ωστόσο να σηματοδοτεί κάποια αλλαγή στη ρωσική στάση και τα ζητούμενα. Όπως είπε, ο βασικός στόχος της Μόσχας παραμένει η «εξάλειψη των βαθύτερων αιτιών της κρίσης», διατύπωση που δηλώνει επιμονή στις βασικές διεκδικήσεις. «Συμφωνήσαμε με τον Αμερικανό πρόεδρο ότι η Ρωσία θα προτείνει και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την ουκρανική πλευρά σε ένα μνημόνιο που θα αφορά μια ενδεχόμενη μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία», δήλωσε ο Πούτιν σε κρατικά μέσα, χαρακτηρίζοντας τη συνομιλία με τον Τραμπ «πολύ ειλικρινή και, ως εκ τούτου, πολύ χρήσιμη».
Εκφράζοντας ίσως την ανησυχία του, ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τον Τραμπ να μη «πάρει αποστάσεις» από την ειρηνευτική διαδικασία, υποστηρίζοντας πως μία τέτοια εξέλιξη «μόνο τον Πούτιν θα εξυπηρετούσε». Δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για άμεσες διαπραγματεύσεις, «σε οποιοδήποτε σχήμα φέρει αποτελέσματα», αλλά υπογράμμισε πως η Ρωσία πρέπει να δείξει την ίδια ετοιμότητα για ουσιαστικό διάλογο. Παράλληλα, ζήτησε ενίσχυση των κυρώσεων από τη Δύση.
Ο Τραμπ αποκάλυψε ότι μετά την επικοινωνία του με τον Πούτιν ενημέρωσε τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Φινλανδίας και την πρόεδρο της Κομισιόν. Και στην Ευρώπη, η «ανάγνωση» των εξελίξεων είναι πολύ συγκεκριμένη: [αρά την επίσημη στήριξή στην Ουκρανία, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Τραμπ φάνηκε αποφασισμένος να αποσύρει τις ΗΠΑ από οποιαδήποτε ενεργό συμμετοχή στις συνομιλίες και δεν έδωσε καμία διαβεβαίωση για μελλοντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας.