Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΖΟΡΝΤΑΝ ΜΠΑΡΝΤΕΛΑ: Ο ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ «ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ» ΤΟΝ ΜΑΚΡΟΝΙΣΜΟ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Jordan Bardella
Φωτ. EPA
Ο υπασπιστής της Μαρίν Λεπέν και αρχηγός του Εθνικού Συναγερμού, προαναγγέλλει «πολιτιστικό πόλεμο» με το Ισλάμ και «εκπτώσεις» στις οικονομικές συνεισφορές της Γαλλίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θεωρεί βέβαιη τη νίκη του στις διπλές βουλευτικές εκλογές και ανυπομονεί, από τη θέση του πρωθυπουργού, να υποχρεώσει τον Εμάνουελ Μακρόν σε κυβερνητική «συγκατοίκηση».

Ο 28χρονος Ζορντάν Μπαρντελά, δεν είναι μία συνηθισμένη περίπτωση πολιτικού. Στα 16 του γράφτηκε μέλος στο κόμμα της Λεπέν, αναδείχθηκε σε ηγέτη της νεολαίας του και σε ηλικία 23 ετών εξελέγη ευρωβουλευτής. Η δημοτικότητά του εξακολουθεί να ανεβαίνει, κάτι που δεν μπορούν να πουν πολλοί συνάδελφοί του και, σε κάθε περίπτωση, είναι ο μόνος πολιτικός που συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού JDD με τους 50 πιο δημοφιλείς ανθρώπους στη Γαλλία.

Στο TikTok, ο Μπαρντελά συγκεντρώνει 1,3 εκατομμύρια ακολούθους, πολύ περισσότερους από τους 287.000 του Γάλλου πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ ή τους 886.000 followers της Μαρίν Λεπέν. Αρχηγός του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) πια, ο Μπαρντελά φιλοδοξεί να γίνει πρωθυπουργός κερδίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία στις διπλές εκλογές (30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου), και δηλώνει έτοιμος να κυβερνήσει δίνοντας μια «πολιτιστική μάχη» κατά του ισλαμισμού. Υπόσχεται ακόμη μειώσει τη συνεισφορά της Γαλλίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ και να τακτοποιήσει την οικονομία με «πολύ ρεαλισμό».

Με αυτή τη ρητορική, ο Μπαρντελά αποτελεί τον «πολιορκητικό κριό» της ακροδεξιάς, που επιχειρεί μία σκληρή επιστροφή στη Γαλλία.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times δήλωσε βέβαιος πως θα νικήσει και θα αναγκάσει τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σε «συγκατοίκηση» στις δομές εξουσίας. «Νομίζω ότι οι Γάλλοι είναι έτοιμοι για αλλαγή», λέει ο Μπαρντελά, προσθέτοντας ότι η Γαλλία θέλει να «ξεφύγει από τα επτά χρόνια του Μακρονισμού, ο οποίος ήταν βάναυσος στη μέθοδο διακυβέρνησης».

Στις δημοσκοπήσεις, ο Εθνικός Συναγερμός και οι δεξιοί σύμμαχοί προηγούνται με ποσοστό 36%, σύμφωνα με την Ifop. Η αριστερή συμμαχία Nouveau Front Populaire βρίσκεται στο 28,5% και η ομάδα Ensemble του Μακρόν στο 21%. Για την απόλυτη πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση των 577 εδρών θα χρειαστεί 289 βουλευτές και ορισμένες σφυγμομετρήσεις τον δείχνουν σχεδόν να την αγγίζει.

Στην παρούσα περίοδο, το RN φαίνεται να καρπώνεται τη δεκαετή προσπάθεια της Μαρίν Λεπέν να απομακρυνθεί από την τοξικότητα του κινήματος που είχε ιδρύσει τη δεκαετία του 1970 ο πατέρας της Ζαν-Μαρί Λεπέν, ο οποίος καταδικάστηκε για ρητορική μίσους επειδή αποκάλεσε τους ναζιστικούς θαλάμους αερίων «λεπτομέρεια της ιστορίας».

Ο Εθνικός Συναγερμός είχε κατά το παρελθόν φιλορωσική προσέγγιση αλλά μετά την εισβολή στην Ουκρανία, υποστήριξε το Κίεβο. Ο Μπαρντελά δηλώνει αποφασισμένος να παράσχει στρατιωτική στήριξη στην Ουκρανία, χωρίς όμως να προσδιορίζει το μέγεθος της βοήθειας που θα ήταν πρόθυμος να παράσχει.

Το RN διατηρεί σκληρή προσέγγιση στο μεταναστευτικό, με τον Μπαρντελά να επιμένει πως είναι απαραίτητη η αναθεώρηση του γαλλικού συντάγματος. μέσω δημοψηφίσματος, ώστε να καθιερωθεί η «προτίμηση εθνικότητας» των πολιτών έναντι των αλλοδαπών, για την κοινωνική στέγαση και άλλες παροχές. Παράλληλα, θέλει να περάσει νόμο για τον τερματισμό του δικαιώματος στην ιθαγένεια για τα άτομα που γεννήθηκαν στη Γαλλία από αλλοδαπούς γονείς, μια πρακτική που ισχύει από το 1515. Κατά τον Μπαρντελά, ο νόμος αυτός δεν έχει πλέον νόημα, καθώς οι παγκόσμιος συγκρούσεις και η κλιματική αλλαγή έχουν ως αποτέλεσμα «μαζικές αφίξεις μεταναστών».

Το RN υπόσχεται ακόμη «την καταπολέμηση των ισλαμιστικών ιδεολογιών», με μέτρα που θα διευκολύνουν το κλείσιμο τζαμιών και την απέλαση ιμάμηδων που θεωρούνται ριζοσπαστικοποιημένοι, καθώς και την απαγόρευση ενδυμάτων που «αποτελούν από μόνα τους μια ξεκάθαρη και επιδεικτική επιβεβαίωση» της ισλαμιστικής ιδεολογίας. Ο Μπαρντελά ξεκαθαρίζει πως θέλει να απαγορεύσει μία μεγάλη γκάμα «πέπλων», καθώς και το λεγόμενο μπουρκίνι, το μαγιό που καλύπτει ολόκληρο το σώμα των γυναικών από το κεφάλι μέχρι και τα δάχτυλα των ποδιών. «Δεν είναι επιθυμητό στη γαλλική κοινωνία. Η μάχη είναι εν μέρει νομοθετική, αλλά είναι επίσης μια πολιτιστική μάχη που πρέπει να συνεχιστεί».

Ορισμένες από τις οικονομικές προτάσεις του RN παραμένουν ασαφείς ως προς τις λεπτομέρειές τους, όπως η μείωση του φόρου εισοδήματος για τους κάτω των 30 ετών για την καταπολέμηση του brain drain και η κατάργηση «επί της αρχής» της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, που ήταν μέτρο του Μακρόν.

Ο Μπαρντέλα υπόσχεται ότι η πρώτη του κίνηση αν το RN αναλάβει την εξουσία θα είναι να ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων με τη μείωση του φόρου στην ενέργεια και τη βενζίνη, η οποία, όπως λέει, θα κοστίζει 12 δισ. ευρώ ετησίως. Η χρηματοδότηση θα προέλθει από τη φορολόγηση των επιπλέον κερδών των ενεργειακών εταιρειών, το κλείσιμο των «φορολογικών παραθύρων» για τις ναυτιλιακές εταιρείες και τη μείωση της ετήσιας συνεισφοράς της Γαλλίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ κατά 2 δισ. ευρώ – τουλάχιστον αυτό «ευαγγελίζεται» στο πρόγραμμα με το οποίο διεκδικεί την διακυβέρνηση της Γαλλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ