ΟΙ PINK FLOYD ΠΟΥΛΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗ SONY
- 03.10.24 10:08
Μετά από χρόνια διαφωνιών, αντιμαχιών και εντάσεων, τα εν ζωή μέλη του θρυλικού ροκ συγκροτήματος από τη Βρετανία Pink Floyd, συμφώνησαν μεταξύ τους και θα πουλήσουν τα δικαιώματα του συνόλου της δισκογραφίας τους στη Sony, έναντι περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times.
Οι Pink Floyd είναι ένα από τα συγκροτήματα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών, με ιστορικές επιτυχίες όπως το Another Brick in the Wall. Η μουσική τους ήταν ένας από τους τελευταίους εναπομείναντες καταλόγους μεγάλων ονομάτων προς πώληση, μετά τις αντίστοιχες συμφωνίες που είχαν υπογράψει ο Bob Dylan, ο Bruce Springsteen και άλλοι κορυφαίοι καλλιτέχνες τα τελευταία χρόνια. Τα δικαιώματα για τη δισκογραφία τόσο του Dylan όσο και του Springsteen αποκτήθηκαν επίσης από τη Sony που επιδίδεται σε εντατικό μουσικό «σαφάρι», έχοντας αποκτήσει ακόμα μέρος των δικαιωμάτων των Queen, έναντι ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.
Οι Pink Floyd παραχωρούν επίσης στην πολυεθνική το brand του συγκροτήματος και την «εικόνα» των καλλιτεχνών, που σημαίνει πως η Sony θα έχει επίσης τα δικαιώματα να πουλά προϊόντα με το logo του συγκροτήματος (π.χ. μπλούζες, κούπες κ.λπ), διατηρώντας παράλληλα το δικαίωμα παραγωγής σειρών, ταινιών και αφιερωμάτων για το συγκρότημα.
Το οριστικό κλείσιμο της συμφωνίας με τους Pink Floyd και η καταβολή των 400 εκατομμυρίων δολαρίων είχε καθυστερήσει για δύο ολόκληρα χρόνια επειδή τα μέλη της μπάντας διαφωνούσαν σε σημεία κρίσιμα για τη φορολογία, ενώ ο μπασίστας Roger Waters προκαλούσε κλυδωνισμούς στη Sony με μία σειρά από αμφιλεγόμενα σχόλια που είχε κάνει παραλληλίζοντας το Ισραήλ με τους Γερμανούς ναζί.
Το 2023, η αστυνομία του Βερολίνου ερεύνησε τον Waters για μια ναζιστικού τύπου στολή που φόρεσε σε μια συναυλία στη γερμανική πρωτεύουσα. Την ίδια χρονιά, κέρδισε μια νομική μάχη που του επέτρεψε να δώσει μια συναυλία στη Φρανκφούρτη, αφού η πόλη προσπάθησε να ακυρώσει την εκδήλωση εν μέσω κατηγοριών για αντισημιτισμό. Οι αρχές της Φρανκφούρτης αποκάλεσας τον Γουότερς «έναν από τους πιο γνωστούς αντισημίτες στον κόσμο» και διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός πως ο Waters, σε προηγούμενη περιοδεία του, είχε εμφανίσει ένα μπαλόνι σε σχήμα γουρουνιού που απεικόνιζε το αστέρι του Δαβίδ και διάφορα λογότυπα εταιρειών, ως μέρος του σκηνικού σόου.
Μια προσπάθεια πώλησης των δικαιωμάτων το 2022, έναντι 500 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία προσέλκυσε πλειοδότες όπως η Hipgnosis, η Warner Music και η BMG, είχε τότε παγώσει. Άλλωστε ο Waters και ο David Gilmour είναι σε αντιπαράθεση εδώ και περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, γεγονός που στο παρελθόν είχε θέσει σε κίνδυνο τη δυνατότητα του συγκροτήματος να πουλήσει τα δικαιώματά του, εξαργυρώνοντας για μία τελευταία φορά ένα ποσό «μαμούθ» για το έργο της ζωής τους. Από τα ιδρυτικά μέλη του συγκροτήματος εν ζωή βρίσκεται και ο ντράμερ Nick Mason που όλα αυτά τα χρόνια έκανε υπομονή.
Η τάση πώλησης μουσικών δικαιωμάτων διαδίδεται ακόμα και μεταξύ καλλιτεχνών που είναι να πιθανό να επιστρέψουν δισκογραφικά με νέες δουλειές, και οι Justin Timberlake, Shakira και Red Hot Chilli Peppers έχουν επίσης εκχωρήσει τα δικά τους κομμάτια σε διαφορετικές δισκογραφικές – για το κατάλληλο αντίτιμο φυσικά.