Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ, ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΥΠΕΔΑΦΟΣ;

Ουκρανικό έδαφος, αμερικανικό υπέδαφος;
Φωτ. Volodymyr Zelenskyy / Official Facebook Page
Η κυβέρνηση Ζελένκσι ετοιμάζεται να συνυπογράψει με την Ουάσιγκτον μία συμφωνία συνεκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας, χωρίς να έχει λάβει τις εγγυήσεις ασφαλείας που επεδίωκε. Εν τω μεταξύ η Ρωσία πιέζει και η Ε.Ε. προσπαθεί να ελιχθεί, για την ώρα χωρίς αποτέλεσμα.

Μία συμφωνία σαφή ως προς την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ουκρανίας, αλλά ασαφή ως προς την προστασία που θα εξασφαλίσει η Ουάσιγκτον στο Κίεβο, ετοιμάζεται να υπογράψει ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με οδηγό την ελπίδα βελτίωσης των διμερών σχέσεων με την κυβέρνηση Τραμπ.

Μετά την υπαναχώρηση των ΗΠΑ από την αξίωση για 500 δισ. δολάρια, Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να υπογράψει συμφωνία για την από κοινού εξόρυξη πλουτοπαραγωγικών πόρων και όχι μόνο, συμπεριλαμβανομένων φυσικά κοιτασμάτων πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Παρότι το προσχέδιο δεν περιλαμβάνει την παραμικρή εγγύηση ασφαλείας, οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι διαπραγματεύτηκαν και πέτυχαν πολύ πιο ευνοϊκούς όρους, υποστηρίζοντας η συμφωνία θα λειτουργήσει ως οδός διεύρυνσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ που θα βελτιώσουν τη θέση της Ουκρανίας μετά από τρία χρόνια πολέμου με τη Ρωσία.

«Η συμφωνία για τα ορυκτά είναι μόνο ένα μέρος. Έχουμε ακούσει πολλές φορές από την αμερικανική κυβέρνηση ότι αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου», δήλωσε η Όλγα Στεφανίσινα, αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης και υπουργός Δικαιοσύνης, η οποία ηγήθηκε των διαπραγματεύσεων.

Χθες, ο Τραμπ φάνηκε να επιβεβαιώνει τις διαρροές για επικείμενη επίσκεψη του Ουκρανού ομολόγου του στην Ουάσιγκτον για να επικυρωθεί η συμφωνία: «Ακούω ότι έρχεται την Παρασκευή. Σίγουρα δεν έχω αντίρρηση αν το θέλει», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, παίρνοντας και αυτός αποστάσεις από τη μεταξύ τους ένταση όλο το προηγούμενο διάστημα.

Οι σκληροί όροι της αρχικής συμφωνίας που ο Ζελένσκι απέρριψε την προηγούμενη εβδομάδα, παρότι ο Τραμπ επιχείρησε να τους παρουσιάσει ως μονόδρομο ώστε η Ουκρανία να ξεπληρώσει τις ΗΠΑ για τη στρατιωτική και οικονομική βοήθεια που έλαβε, είχαν προκαλέσει εντάσεις όχι μόνο στο Κίεβο αλλά και στην Ε.Ε.

Αφού ο Ζελένσκι απέρριψε το αρχικό προσχέδιο την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ τον αποκάλεσε «δικτάτορα» και φάνηκε να κατηγορεί την Ουκρανία ότι ξεκίνησε τον πόλεμο. Τώρα οι δύο πλευρές φαίνεται πως συγκλίνουν σε μία αμοιβαία αποδεκτή εκδοχή, που προβλέπει ότι οι δύο χώρες θα συνεργαστούν στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της Ουκρανίας, και τα έσοδα θα διοχετευτούν σε ένα νέο κοινό ταμείο. Σε δεύτερο χρόνο, το ταμείο υποτίθεται πως θα προβεί σε επενδύσεις και έργα στην Ουκρανία.

Από τη συμφωνία εξαιρούνται ορυκτοί πόροι που ήδη συμβάλλουν έσοδα της Ουκρανίας, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα επηρεαστεί η δραστηριότητα των εταιρειών Naftogaz και Ukrnafta, των μεγαλύτερων παραγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση στη συμφωνία δεν γίνεται καμία αναφορά σε εγγυήσεις ασφαλείας των ΗΠΑ, τις οποίες αρχικά το Κίεβο είχε απαιτήσει ως αντάλλαγμα, ενώ μένει ανοικτό και το ζήτημα του ποσοστού συμμετοχής των ΗΠΑ στο ταμείο και οι όροι των «συμπράξεων κοινής ιδιοκτησίας».

Η Ρωσία πιέζει, η Ε.Ε. ελίσσεται

Εν τω μεταξύ, η Ρωσία, η οποία ελέγχει το 20% των ουκρανικών εδαφών, έχει καταστήσει σαφές ότι δεν προτίθεται να σταματήσει τις πολεμικές επιχειρήσεις αν δεν προκύψει κάποια συμφωνία που να εξυπηρετεί τα συμφέροντά της, και ζητά από την Ουκρανία να της παραχωρήσει τις πέντε επαρχίες που βρίσκονται υπό μερικό ή πλήρη ρωσικό έλεγχο, καθώς και εγγυήσεις ότι δεν θα επιδιώξει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Καθώς τρέχουν οι εξελίξεις, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν σήμερα προκειμένου να ενημερωθούν από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον Ντόναλντ Τραμπ. Κατά τις συνομιλίες των δύο ηγετών συζητήθηκε η πιθανότητα μιας σύντομης εκεχειρίας, καθώς και η προοπτική μιας συμφωνίας με τη Ρωσία για συμμετοχή της Ε.Ε. στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

Ακόμα όμως και αν ο Ζελένσκι βάλει την υπογραφή του στο σχέδιο, αυτό θα πρέπει να λάβει την έγκριση του ουκρανικού κοινοβουλίου όπου η αντιπολίτευση θεωρείται βέβαιο πως θα κατακεραυνώσει τον Ουκρανό πρόεδρο για πολλά σημεία αλλά και κενά στη συμφωνία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ