Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

“PIG BUTCHERING” Η ΓΙΑΤΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ CRYPTOS «ΚΑΝΟΥΝ ΦΤΕΡΑ»

“Pig butchering” ή γιατί όλο και περισσότερα cryptos «κάνουν φτερά»
Φωτ. EV / Unsplash
Μία μέθοδος εξαπάτησης μέσω social media και εφαρμογών γνωριμιών εξασφαλίζει δισεκατομμύρια δολάρια για τους απατεώνες που έχουν για συνεργούς τους τα εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης.

Κρυπτονομίσματα αξίας 12,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων εκλάπησαν από κυβερνο-εγκληματίες το 2024, με τη λεία των ψηφιακών ληστειών να χτυπά νέα επίπεδα ρεκόρ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αμερικανικής εταιρείας αναλύσεων Chainalysis.

Η εξάπλωση των λεγόμενων «ρομαντικών απατών», το διαβόητο “pig butchering”, αποτέλεσε μία από τις βασικές αιτίες της έξαρσης, καθώς υπομονετικοί απατεώνες εκμεταλλεύονται όλο και περισσότερα τα social media και τις εφαρμογές γνωριμιών για να χειραγωγήσουν συναισθηματικά τα υποψήφια θύματά τους.

Η «χοιροσφαγή» χρωστά το όνομά της στο γεγονός πως οι απατεώνες «θρέφουν» τους ευάλωτους στόχους τους με κολακείες πριν τους κλέψουν τα χρήματά τους. Πρώτα φροντίζουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους με περιστασιακές συνομιλίες, στις οποίες χρησιμοποιούν ελκυστικές φωτογραφίες προφίλ. Καθώς εδραιώνεται η εμπιστοσύνη, ο απατεώνας εισάγει το θύμα σε ένα απατηλό επενδυτικό σχέδιο, υποσχόμενος σημαντικές αποδόσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αφού πείσουν το θύμα να επενδύσει, οι απατεώνες εισπράττουν σε κρυπτονομίσματα και γίνονται καπνός.

Αυτή η μέθοδος έφερε σχεδόν 40% περισσότερα «λάφυρα», σε σχέση με το 2023, και ο συγκεκριμένος τύπος απάτης εντάθηκε κατά 210% σε έναν χρόνο, γεγονός που δείχνει ότι οι δράστες στρέφονται πλέον σε περισσότερους στόχους με μικρότερα πορτοφόλια, αντί να εστιάζουν μόνο σε λίγους βαθύπλουτους.

Τα αρχηγεία στην Ασία, οι στόχοι στη Δύση

Αν και τα μεγάλα δίκτυα απατεώνων εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται με «βάσεις» σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως η Καμπότζη και η Μιανμάρ, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τέτοια εγκληματικά κέντρα αρχίζουν να εξαπλώνονται και σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα, οι αρχές της Νιγηρίας πραγματοποίησαν τον Δεκέμβριο μαζική επιχείρηση, συλλαμβάνοντας εκατοντάδες άτομα που φέρεται να διαχειρίζονταν διεθνή δίκτυα pig butchering, στοχεύοντας κυρίως πολίτες από την Ευρώπη και την Αμερική.

H εγκληματική δραστηριότητα με «καύσιμο» τα κρυπτονομίσματα αποδεικνύεται όλο και πιο… οργανωμένη, με τη δημιουργία εξειδικευμένων πλατφορμών που λειτουργούν ως σκιώδεις αγορές για παράνομα εργαλεία. Μία από τις πιο γνωστές είναι το Huione Guarantee, μια διαδικτυακή πλατφόρμα που προσφέρει εφαρμογές που υποβοηθούν τις απόπειρες για ξεπλύμα χρήματος, το web hosting, τη δημιουργία ψεύτικων προφίλ στα social media, συχνά με τη βοήθεια Τεχνητής Νοημοσύνης ώστε να δίδεται ένας απατηλός αέρας αξιοπιστίας. Από το 2021, η πλατφόρμα έχει διαχειριστεί συναλλαγές ύψους 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ το 2024 οι «πάροχοι υπηρεσιών απάτης» μέσω AI είχαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται κατά 1.900%.

Η τεχνητή νοημοσύνη παίζει πλέον καθοριστικό ρόλο. Εργαλεία όπως η δημιουργική AI επιτρέπουν στους εγκληματίες να δημιουργούν ρεαλιστικά ψεύτικα προφίλ, να μιμούνται φωνές και να δημιουργούν ψεύτικες ιστοσελίδες και πλατφόρμες επενδύσεων που φαίνονται απολύτως αυθεντικές. Επιπλέον, αναπτύσσονται υπηρεσίες “αλλαγής προσώπου”, οι οποίες μπορούν να αποκτηθούν για μόλις 200 δολάρια σε κρυπτονομίσματα, δίνοντας στους απατεώνες τη δυνατότητα να ξεγελάσουν συστήματα ταυτοποίησης.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι δίωξης του εγκλήματος δεν αρκούν για την αντιμετώπισή τους και η ανάπτυξη νέων τεχνικών θεωρείται απαραίτητη για την καταπολέμηση ενός «φαινομένου» που διαρκώς μεταλλάσσεται και ενισχύεται από τις ίδιες τις τεχνολογικές εξελίξεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ