Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΠΟΥ ΕΠΕΝΔΥΣΕ Ο ΤΖΕΦ ΜΠΕΖΟΣ ΤΟ 2024;

Πού επένδυσε ο Τζεφ Μπέζος το 2024;
Φωτ. EPA / ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Mr. Amazon που φημίζεται για την οικονομική του διορατικότητα, έχοντας στο παρελθόν επενδύσει εγκαίρως σε εταιρείες όπως η Google, η Airbnb και η Uber, το 2024 πόνταρε τις μάρκες του σε μία σειρά από εταιρείες ρομποτικής και Τεχνητής Νοημοσύνης. 

Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος, που καυχιέται πως στο παρελθόν πρόλαβε και επένδυσε εγκαίρως σε εταιρείες όπως η Google, η Airbnb και η Uber, το 2024 πόνταρε τις μάρκες του σε μία σειρά από εταιρείες ρομποτικής και Τεχνητής Νοημοσύνης.

Μία από τις εννέα startups στις οποίες πίστεψε πέρυσι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, είναι η Swiss-Mile, με έδρα τη Ζυρίχη, που αναπτύσσει ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη. Τα ρομπότ της μοιάζουν με λεπτοκαμωμένους, ακέφαλους σκύλους με ρόδες που φιλοδοξούν να εισχωρήσουν στις υπηρεσίες delivery. Τα πρωτότυπα ήδη δοκιμάζονται στους δρόμους της Ζυρίχης.

Στο χαρτοφυλάκιο του, προστέθηκαν και οι «ρομποτικές» Physical Intelligence (που αναπτύσσει συστήματα ΑΙ για ρομπότ), Skild ΑΙ και Figure AI (για την τελευταία έχουμε γράψει και στο παρελθόν). 

Ο Μπέζος δεν είναι νέος στον χώρο της ρομποτικής· το 2007 είχε επενδύσει νωρίς στη Rethink Robotics, μια startup που βοήθησε στην αυτοματοποίηση των κατασκευών με ρομπότ. Επί των ημερών του, ως CEO, στην Amazon, η εταιρεία εξαγόρασε πολλές εταιρείες ρομποτικής, όπως την Kiva Systems το 2012 και την Canvas Technology το 2019. Ωστόσο, ποτέ δεν είχε επενδύσει ανοιχτά σε τόσες πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις ρομποτικής μέσα σε ένα έτος.

Τόσο η Swiss-Mile όπως και η Skild AI που ανταποκρίθηκαν στην κρούση του Forbes για κάποιο σχόλιο συμφωνούν, με αισιοδοξία, ότι η ρομποτική με τεχνητή νοημοσύνη βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε πως ο Μπέζος, παρότι δεν εμπλέκεται πλέον στην καθημερινή λειτουργία της Amazon, διατηρεί το 9% των μετοχών της εταιρείας που εξακολουθεί να αποτελεί και το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του. Η Amazon είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες που επωφελούνται από τις προόδους της ρομποτικής, έχοντας «απασχολήσει» η ίδια περίπου 750.000 ρομπότ μέχρι σήμερα.

Πέρα από τη ρομποτική, ο Μπέζος υποστήριξε πέρυσι δύο ακόμα δημοφιλείς εταιρείες: την Perplexity AI με μία πολλά υποσχόμενη μηχανή αναζήτησης και την Tenstorrent που σχεδιάζει τσιπ και φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί την Nvidia.

Αρκετά χρήματα πόνταρε επίσης στην Magnolia, εταιρεία που προσφέρει υπηρεσίες υποστήριξης ασθενών, με εξειδικευμένους επαγγελματίες φροντιστές, στη Fintech Outgo και στην Contextual.ai AI που αναπτύσει υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης «κομμένες και ραμμένες» στις ανάγκες εταιρειών. 

Από το 1998 και τα 250.000 δολάρια που είχε τότε επενδύσει στην Google, ο Μπέζος έχει επενδύσει προσωπικά, μέχρι σήμερα, σε τουλάχιστον 108 startups. Η περιουσία του ξεπερνά πλέον τα 240 δισεκατομμύρια δολάρια. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ