ΤΑ ΟΠΛΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΚΛΑΔΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
- 16.06.25 09:12

Καθώς η ανάφλεξη μεταξύ Ισραήλ και Ιράν «παγιώνεται», λαμβάνοντας πρωτοφανείς διαστάσεις, κρίσιμα ζητήματα που θα κρίνουν το άμεσο μέλλον της σύρραξης – όπως για παράδειγμα τα αποθέματα σε πυραύλους και πυρομαχικά στην Τεχεράνη – παραμένουν άγνωστα.
Στο Ιράν οι νεκροί είναι πλέον εκατοντάδες, με τον Ισραηλινό στρατό να έχει χτυπήσει, μεταξύ άλλων, οχυρωμένα οικιστικά συγκροτήματα στα οποία ζούσε η στρατιωτική ηγεσία στην Τεχεράνη, η οποία αποφάσισε να ανταποδώσει τα χτυπήματα με έναν τρόπο που το Ισραήλ δεν έχει χρειαστεί ποτέ ως τώρα βιώσει – με ιρανικούς πυραύλους να διασπούν τον αμυντικό «θόλο», το περίφημο Iron Dome, προκαλώντας απώλειες και καταστροφές στις μεγαλύτερες πόλεις του Ισραήλ – συμπεριλαμβανομένων του Τελ Αβίβ και της Χάιφα. Υπάρχει δε η αίσθηση πως για την ώρα δεν δίδονται όλες οι πληροφορίες από τις αρχές, ούτε για τις θέσεις αλλά ούτε και για την πλήρη έκταση των χτυπημάτων.
Αυτό που πάντως είναι γνωστό, όπως υπογραμμίζει σε ανάλυσή του το Al Jazeera, είναι πως το Ιράν διαθέτει το μεγαλύτερο πυραυλικό πρόγραμμα στη Μέση Ανατολή, με χιλιάδες βαλλιστικούς πυραύλους ποικίλου βεληνεκούς και διαφορετικών τεχνολογιών. Αν διατηρήσει τον σημερινό ρυθμό, μπορεί να συνεχίσει τις επιθέσεις για εβδομάδες, προκαλώντας υλική και ψυχολογική φθορά στον ισραηλινό πληθυσμό, που δεν είναι συνηθισμένος σε τέτοιου μεγέθους επιθέσεις.Ένα από τα νέα όπλα που χρησιμοποίησε η Τεχεράνη ήταν ο πύραυλος Haj Qassem – η πρώτη του χρήση απέναντι στο Ισραήλ – ο οποίος κατάφερε να διαπεράσει τις ισραηλινές αντιαεροπορικές άμυνες, αποδεικνύοντας την τεχνολογική αναβάθμιση του ιρανικού οπλοστασίου. Βέβαια, το Ιράν δεν διαθέτει απεριόριστα αποθέματα προηγμένων πυραύλων, γι’ αυτό και θα αναγκαστεί να τους χρησιμοποιήσει με φειδώ.
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΙΣΑΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
Γιατί και πώς το Ισραήλ έπληξε, μεταξύ άλλων στόχων, πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Τα αντίποινα…
Σε μία φάση του πολέμου πως το Iron Dome δοκιμάζεται, το Ισραήλ δεν αποκλείεται να υποστηρίζεται ενεργά, αμυντικά από τις ΗΠΑ, οι οποίος ωστόσο ξεκαθαρίζουν πως δεν έχουν καμία συμμετοχή στις επιθέσεις σε βάρος του Ιράν, προειδοποιώντας πως οποιαδήποτε ιρανική επίθεση σε αμερικανικούς στόχους στη Μέση Ανατολή θα έχει σοβαρές συνέπειες. Το Ιράν, επιδιώκοντας να αποφύγει μια άμεση στρατιωτική αναμέτρηση με τις ΗΠΑ, προσπαθεί να μην προκαλέσει τον Λευκό Οίκο, γνωρίζοντας πως μια ενδεχόμενη ισραηλινοαμερικανική επίθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε (περαιτέρω;) καταστροφή των πυρηνικών του εγκαταστάσεων. Άλλωστε μια τέτοια επιχείρηση σε βάρος αμερικανικών στόχων θα προϋπέθετε επιθέσεις σε εδάφη του Κουβέιτ, του Κατάρ, της Σαουδικής Αραβίας και ακόμα και της Τουρκίας, κρατών δηλαδή που δεν είναι δηλωμένοι εχθροί του Ιράν και τα οποία η Τεχεράνη δεν θα ήθελε να εμπλέξει στη σύγκρουση.
Το Ιράν όμως έχει και άλλες επιλογές – άλλωστε έχει επανειλημμένα κλείσει τα Στενά του Ορμούζ, σταματώντας τη μεταφορά εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου ημερησίως. Αν κάτι τέτοιο ξανασυμβεί οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτιναχθούν πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Η Τεχεράνη ωστόσο διαφαίνεται πως αναζητά μια διέξοδο και δηλώνει πρόθυμη να ανταποκριθεί σε μία παύση των επιθέσεων, αν το Ισραήλ πράξει το ίδιο. Ωστόσο δεν μπορεί να ποντάρει με ασφάλει στον αμερικανικό παράγοντα διαμεσολάβησης, όσο ο Ντόναλντ Τραμπ εναλλάσσει τη ρητορική του, διατρέχοντας όλο το φάσμα πιθανοτήτων – από την προοπτική αποκλιμάκωσης μέχρι τις απειλές για χτυπήματα. Παρ’ όλα αυτά, το σενάριο παρέμβασης των ΗΠΑ, παραμένει η πιο ρεαλιστική προοπτική αποφυγής μιας μακροχρόνιας και ακόμα πιο καταστροφικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή.
Για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου πάντως, που πιέζεται στο εσωτερικό, η νίκη είναι απαραίτητη όχι μόνο για το έθνος αλλά και για τον ίδιο προσωπικά. Στρέφοντας τα βέλη του στο καθεστώς του Ιράν, όπως είχε κάνει και σε προηγούμενες, πιο «ειρηνικές» φάσεις της διμερούς έντασης, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διεμήνυσε εκ νέου την Κυριακή πως η χώρα του θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να απομακρύνει την “υπαρξιακή απειλή” που αποτελεί η Τεχεράνη. Ο ίδιος έχει επανειλημμένα παροτρύνει τους Ιρανούς πολίτες να ανατρέψουν το θεοκρατικό καθεστώς και εμφανίστηκε πάλι «αισιόδοξος» πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί στην παρούσα συγκυρία.