ΤΟ «ΕΛ ΝΤΟΡΑΝΤΟ» ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
- 17.06.24 06:32
Ο τρέχων «πυρετός» προσλήψεων στην πολεμική βιομηχανία έχει μεν προηγούμενο, αλλά αυτό το προηγούμενο είναι ο Ψυχρός Πόλεμος, καθώς οι παραγγελίες στον κλάδο πλησιάζουν επίπεδα ρεκόρ και η αγορά τρέχει για να καλύψει τη ζήτηση.
Ανάλυση των Financial Times σχετικά με τα πλάνα προσλήψεων 20 μεγάλων, αλλά και μικρότερων, αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών Άμυνας και Αεροδιαστημικής, αποκαλύπτει σχέδια για δεκάδες χιλιάδες προσλήψεις.
Τρεις από τους ήδη μεγαλύτερους εργοδότες στις ΗΠΑ – η Lockheed Martin, η Northrop Grumman και η General Dynamics – αναζητούν να καλύψουν σχεδόν 6.000 ανοιχτές θέσεις εργασίας, ενώ τουλάχιστον δέκα συναφείς εταιρείες επιδιώκουν αύξηση των υπαλλήλων τους κατά 10% ή, σε απόλυτους αριθμούς, σχεδόν 37.000 άτομα.
«Μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου, αυτή είναι η πιο έντονη περίοδος για τον αμυντικό τομέα με την υψηλότερη αύξηση του όγκου των παραγγελιών σε αρκετά σύντομο χρονικό διάστημα», δήλωσε στους Financial Times o γενικός γραμματέας της ευρωπαϊκής εμπορικής ένωσης αεροδιαστημικής και άμυνας (ASD), ο Jan Pie.
Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και μετά, κράτη στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο «οπλίζονται» με πρωτοφανείς ρυθμούς ενώ η «κούρσα» υποδαυλίζεται εμμέσως και από τον παράλληλο ανταγωνισμό των τεχνολογικών ομίλων για εργαζομένους με εξειδίκευση στον ψηφιακό κλάδο.
Εξίσου περιζήτητοι όμως με τους προγραμματιστές, τους αναλυτές κυβερνοασφάλειας και τους μηχανικούς είναι και οι… σιδηρουργοί – συγκολλητές. Ενδεικτική είναι η κατάσταση στην κραταιά ιταλική εταιρεία Leonardo, που αναζητά εργαζόμενους πιο εντατικά και από την περίοδο των συγκρούσεων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Εταιρείες που παράγουν πυρομαχικά, ιδίως η Rheinmetall και η Nammo, που αναγκάστηκαν να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή τους για να αναπληρώσουν αποθέματα, κάνουν σωρηδόν προσλήψεις. Η, εν μέρει νορβηγική, εν μέρει φινλανδική Nammo, σημειώνει πως δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν παρόμοια κατάσταση. Ενώ έχει ήδη αυξήσει κατά 20% το προσωπικό της, από 2.700 το 2021, σε 3.250 σήμερα, αναφέρει ότι ο διπλασιασμός έως το 2030 φαντάζει λογικός.
Η MBDA που κατασκευάζει πυραύλους Storm Shadow και Scalp και διαθέτει 15.000 προσωπικό, θα προσλάβει φέτος περισσότερους από 2.600 υπαλλήλους, ενώ η Dassault Aviation που αναπτύσσει τα μαχητικά αεροσκάφη Ραφάλ, προσλαμβάνει επίσης συνεχώς προσωπικό.
Στο τομέα των αμυντικών εφαρμογών πυρηνικής τεχνολογίας, αδυνατούν να καλύψουν τα κενά. Εταιρείες όπως η Rolls-Royce και η Babcock International, άνοιξαν πρόσφατα τις δικές τους ακαδημίες για να εκπαιδεύσουν υψηλά ειδικευόμενους εργαζόμενους, ενώ η Thales UK εγκαινίασε ακαδημία σόναρ.
Παραγγελίες, παραγγελίες, παραγγελίες
Άλλωστε οι ρυθμοί θα ενταθούν, αφού το Ευρωπαϊκό Ταμείου Άμυνας έχει, για την περίοδο 2021 – 2027, προϋπολογισμό σχεδόν 8 δισ. ευρώ, και σε συνδυασμό με τη δυνατότητα χρήσης αχρησιμοποίητων κονδυλίων από την πανδημία για την οικοδόμηση των αμυντικών βιομηχανιών των κρατών μελών, προοικονομεί μια «ένεση» κονδυλίων στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία.
«Πρέπει να αλλάξουμε το παράδειγμα και να περάσουμε σε κατάσταση πολεμικής οικονομίας. Αυτό σημαίνει επίσης ότι η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία πρέπει να αναλάβει περισσότερα ρίσκα, με την υποστήριξή μας», δήλωνε τον Μάρτιο ο Τιερί Μπρετόν, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη βιομηχανία, αναλύοντας μία σειρά προτάσεων που αποσκοπούν στο να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις της γηραιάς ηπείρου να αυξήσουν την παραγωγή και να ωθήσουν τα κράτη μέλη να ανανεώσουν το οπλοστάσιό τους, συμπληρώνοντας τα κενά.