ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΩΝ ΠΕΝΤΕ ΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
- 04.12.24 10:56
Από τα μεσάνυχτα έως τις πέντε τα ξημερώματα. Τόσο κράτησε ο στρατιωτικός νόμος που επιχείρησε να επιβάλει χθες στη χώρα του ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γέολ υποστηρίζοντας στο αιφνιδιαστικό του διάγγελμα προς τον λαό πως «φιλο-βορειοκορεατικές» και «αντι-κρατικές» δυνάμεις απειλούν τη «δημοκρατική τάξη» – θέλοντας πρακτικά να χτυπήσει την αντιπολίτευση που έχει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση και η οποία πιέζει για ανεξάρτητη έρευνα των σκανδάλων που εμπλέκεται η σύζυγός του και ανώτατοι αξιωματούχοι.
Ευτυχώς, τα αντανακλαστικά των βουλευτών και των κατοίκων της Σεούλ λειτούργησαν, αψηφώντας τις διαταγές που εκδίδονταν μέσα στη νύχτα από τον στρατηγό Παρκ Αν-σου ο οποίος επιχείρησε να απαγορεύσει «όλες τις πολιτικές δραστηριότητες», μεταξύ των οποίων την κοινοβουλευτική διαδικασία και τις συγκεντρώσεις πολιτών, ελέγχοντας παράλληλα τη λειτουργία των ΜΜΕ και των εκδοτικών οίκων. Κανείς δεν υπάκουσε και πρακτικά ο στρατιωτικός νόμος δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Χιλιάδες πολίτες ξεχύθηκαν στους δρόμους με αυτοσχέδια πλακάτ, κάποια εκτυπωμένα σε κόλλες χαρτιού Α4, και περικύκλωσαν το φρουρούμενο από αστυνομία και στρατό κοινοβούλιο, απαιτώντας να καταργηθεί ο στρατιωτικός νόμος και να παραιτηθεί ο πρόεδρος Γιουν. Οι ηγέτες, τόσο του κόμματος του Γιουν όσο και των υπολοίπων δυνάμεων καταδίκασαν απερίφραστα την αιφνιδιαστική κίνηση του προέδρου, ο οποίος από ό,τι φαίνεται δεν είχε καν μπει στον κόπο να ενημερώσει τους συμμάχους Αμερικανούς, αν δεχθεί κανείς τις «επίσημες διαρροές» από τον Λευκό Οίκο (οι ΗΠΑ έχουν στρατοπεδεύσει 30.000 στρατιώτες στη Νότια Κορέα). Εκατόν ενενήντα από τους 300 βουλευτές βρήκαν τρόπο και έφτασαν ως την κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου, την ώρα που στρατιώτες προσπαθούσαν να συλλάβουν τον πρόεδρο της Βουλής και τους πολιτικούς αρχηγούς. Καταψήφισαν το προεδρικό διάταγμα και, σύμφωνα με το σύνταγμα της Νότια Κορέας μπλόκαραν σε θεωρητικό επίπεδο την κίνηση του Γιουν που μετά το διάταγμα παρέμεινε για σχεδόν πέντε ώρες άφαντος.
Το πλήθος έξω από το κοινοβούλιο άρχισε να μεγαλώνει και, όταν έγινε γνωστό το ψήφισμα των βουλευτών, οι στρατιώτες (κάποιου από τους οποίους είχαν προσγειωθεί με ελικόπτερα στον προαύλιο χώρο του κοινοβουλίου) άρχισαν να αποχωρούν, αφήνοντας, ορισμένοι, ακόμα και τον εξοπλισμό πίσω τους. Σταδιακά τους ακολούθησαν και οι αστυνομικοί που είχαν παραταχθεί έξω από την περίφραξη της Βουλής με τον Γιουν να επανεμφανίζεται τα ξημερώματα ανακοινώνοντας πως θα σεβαστεί το ψήφισμα των βουλευτών και θα άρει τον στρατιωτικό νόμο.
Τους τελευταίους μήνες, η δημοτικότητα του 64χρονου Γιουν είχε καταρρεύσει, το όνομά του είχε εμπλακεί σε πλήθος καταγγελιών και αναγκάστηκε να απολογηθεί δημοσίως για τη φερόμενη δράση της συζύγου του, που κατηγορείται ότι δωροδοκείτο με αντάλλαγμα πολιτικές χάρες. Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος δυσκολευόταν να περνά νομοσχέδια και πριν από λίγες ημέρες η αντιπολίτευση κατάφερε ένα ακόμα χτύπημα, προτείνοντας περικοπές στον προϋπολογισμό της κυβέρνησής του.
Από τις αιχμές που αξίζει να σημειωθούν είναι αυτή της πρώην υπουργού Εξωτερικών Κιουνγκ Γουά Κανγκ, που λίγο πριν σηκώσει «λευκή σημαία» ο Γιουν, δήλωνε ότι «τίποτα στη χώρα δεν δικαιολογούσε» μια τέτοια κίνηση. «Ο τρόπος με τον οποίο κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος δεν ήταν σύμφωνος με το σύνταγμα, επειδή έγινε “από το πουθενά” χωρίς να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο», δήλωσε η Κιουνγκ που ζήτησε ευθύνες και από τον υπουργό Άμυνας: «Φαίνεται πως κανείς από τους υπουργούς δεν γνώριζε τι επρόκειτο να συμβεί, εκτός από τον υπουργό Άμυνας προφανώς. Είχε γίνει προετοιμασία από αυτή την πλευρά, διότι τα τανκς ξεκίνησαν και τα ελικόπτερα απογειώθηκαν λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του διατάγματος», παρατήρησε, επαινώντας την στάση των πολιτικών αρχηγών των οποίων οι δηλώσεις ήταν «άκρως σταθεροποιητικές».
Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατέθεσαν πρόταση μομφής εναντίον του Γιουν, που θα συζητηθεί ως το τέλος της εβδομάδας. Ο επικεφαλής του κυβερνώντος Κόμματος της Λαϊκής Εξουσίας, Χαν Ντονγκ Χουν, ζήτησε να αποπεμφθεί ο υπουργός Αμυνας και να παραιτηθούν τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει μετά από σύσκεψη με κορυφαίους κρατικούς λειτουργούς τα επόμενα βήματά. Στο υπουργικό συμβούλιο κάποιες εξελίξεις μπορεί να φαίνονται απλώς πιθανές αλλά ίσως αποδειχτούν και αναπόφευκτες.