Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΜΕ ΟΛΕΣ ΜΑΣ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Δίνουμε τη μάχη κατά της ακρίβειας με όλες μας τις δυνάμεις
Ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας μιλάει κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων με θέμα: " Η αυξανόμενη εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας ", Αθήνα, Τετάρτη 03 Απριλίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΙΤΣΑΡΑΣ
Προτεραιότητά της κυβέρνησης είναι η προστασία του καταναλωτή, μέσω της πάταξης αθέμιτων πρακτικών, της τόνωσης του ανταγωνισμού και της διόρθωσης δομικών στρεβλώσεων που επί δεκαετίες κυριαρχούσαν στην αγορά,. σημειώνει ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας. «Στον καταναλωτή απευθυνόμαστε, από αυτόν κρινόμαστε καθημερινά, αυτός έχει το αλάνθαστο κριτήριο και τεκμήριο».

Η μάχη κατά της ακρίβειας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνησή μας, η οποία έχει αποδεδειγμένα στο επίκεντρο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που απασχολούν τους πολίτες, με άμεσες και αποτελεσματικές  κινήσεις όταν και όπου χρειαστεί.

Αυτός ήταν ο στόχος των παρεμβάσεων που κάναμε με μέτρα που έχουν αρχίσει να αποδίδουν, και που δεν έχει λάβει καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη, για ένα πρόβλημα που έχει παγκόσμιες διαστάσεις. 

Προτεραιότητά μας είναι η προστασία του καταναλωτή, μέσω της πάταξης αθέμιτων πρακτικών, της τόνωσης του ανταγωνισμού και της διόρθωσης δομικών στρεβλώσεων που επί δεκαετίες κυριαρχούσαν στην αγορά. Στον καταναλωτή απευθυνόμαστε, από αυτόν κρινόμαστε καθημερινά, αυτός έχει το αλάνθαστο κριτήριο και τεκμήριο.

Η μείωση των εκπτώσεων προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ επέφερε μειώσεις που κυμαίνονται μεσοσταθμικά στο 15%-17% στις τιμές τιμοκαταλόγου 4.000 και πλέον προϊόντων βασικών κατηγοριών για κάθε ελληνικό νοικοκυριό.

Η επιβολή πλαφόν στο μικτό κέρδος του βρεφικού γάλακτος επέφερε  μειώσεις στις αρχικές τιμές προμήθειας μεσοσταθμικά περίπου στο 15% στα περισσότερα προϊόντα βρεφικού γάλακτος 1ης (0-6 μήνες) και 2ης (6-12 μήνες) βρεφικής ηλικίας, μειώσεις που θα περάσουν άμεσα στην τιμή στο ράφι.

Η αποτροπή των αδικαιολόγητων ανατιμήσεων αποτελεί ακόμη μία απόδειξη ότι η κκυβέρνηση δεν μένει παρατηρητής. Τον Φεβρουάριο 2024, μετά την εφαρμογή του μέτρου, ανατιμήθηκαν 890 κωδικοί προϊόντων, όταν την ίδια περίοδο πέρυσι (Φεβρουάριος 2023) καταγράφηκαν 3.760, περιορισμός δηλαδή της τάξης του 76% από το ένα έτος στο άλλο.

Το Net – Pricing στα νωπά προϊόντα υποχρεώνει τους προμηθευτές να πωλούν στο λιανεμπόριο σε «καθαρές» τιμές. Αποτέλεσμα η μεγαλύτερη διαφάνεια στην τιμολόγηση, με σταδιακή μείωση των τιμών των προϊόντων αυτών στο ράφι.

Και φέτος τέθηκε σε ισχύ το «Καλάθι της Σαρακοστής», ως επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα των νοικοκυριών να προμηθευτούν προϊόντα υψηλής ποιοτικής στάθμης σε χαμηλότερες τιμές. 

Παράλληλα, οι μηχανισμοί του Υπουργείου Ανάπτυξης βρίσκονται διαρκώς στην αγορά. Ελέγχουμε και επιβάλλουμε πρόστιμα χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις σε όσους παρανομούν, επιχειρώντας με αθέμιτες πρακτικές να νοθεύσουν το κριτήριο του καταναλωτή και να τον παραπλανήσουν. 

Τα μέτρα που έχουμε λάβει έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν επαναπαυόμαστε. Έχουμε πλήρη επίγνωση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές. Εμείς, όπως έχουμε δεσμευτεί στον ελληνικό λαό, θα συνεχίσουμε τη μάχη όσο χρειαστεί, σε κάθε επίπεδο. Δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια μέχρι να δούμε τον πληθωρισμό να αποκλιμακώνεται.

Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, τέταρτη διαδοχική, βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και αποτελεί ακόμη ένα δυναμικό ανάχωμα στην ακρίβεια. Θέτουμε και πάλι σε προτεραιότητα την επαναβιομηχάνιση της χώρας, επικαιροποιούμε την Εθνική Στρατηγική για τη Βιομηχανία, αναβαθμίζουμε τον Αναπτυξιακό Νόμο, ενισχύουμε με γενναία χρηματοδοτικά εργαλεία την έρευνα και την καινοτομία, και προωθούμε τη σύνδεσή τους με την παραγωγή, έτσι ώστε οι νέες και οι νέοι μας να έχουν καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας.

Η κκυβέρνηση έχει διαρκώς στο επίκεντρο τους πολίτες και θα συνεχίσει με αμείωτο ρυθμό να στέκεται στο πλευρό τους, αξιοποιώντας κάθε διαθέσιμο εργαλείο και δημοσιονομικό χώρο. 

 *Ο Κώστας Σκρέκας είναι υπουργός ΑνάπτυξηςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ