Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΚΑΤΑΣΚΟΠΩΝ: ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΣΑΜΠΟΤΑΖ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Εγχειρίδιο κατασκόπων: Τα μεγάλα σαμποτάζ ηλεκτρικών συσκευών και άλλες ιστορίες
Φωτ. Gold Apollo
Η χθεσινή, μαζική επίθεση βομβητών σε πράκτορες της Χεζμπολάχ ήταν μόνο το τελευταίο κεφάλαιο σε μία μακρά «παράδοση» τεχνο-επιθέσεων. Ισραηλινοί κατάσκοποι χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες τηλέφωνα και τις έξυπνες συσκευές που τα διαδέχτηκαν για να εντοπίζουν, να παρακολουθούν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, να εξουδετερώνουν τους εχθρούς του κράτους.

Βομβητές που ανήκαν σε μέλη της Χεζμπολάχ του Λιβάνου εξερράγησαν σε πολλές διαφορετικές περιοχές της χώρας την Τρίτη, σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 2.700 σε ένα προφανές σαμποτάζ των συσκευών που χρησιμοποιούσε η οργάνωση στην προσπάθειά της να αποφύγει την κατασκοπεία από το Ισραήλ και τις απόπειρες δολοφονίας.

Εκρήξεις σημειώθηκαν, μεταξύ άλλων, στην πρωτεύουσα, τη Βηρυτό, την Τύρο και την Ερμέλ. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν εικόνες από τον αντίκτυπο των μίνι εκρήξεων – ανθρώπους με αιματοβαμμένες τσέπες ή και πρόσωπα, που διακομίζονταν σε νοσοκομεία.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση, και κυρίαρχη πολιτική και στρατιωτική δύναμη στο Λίβανο, κατηγόρησε το Ισραήλ και ορκίστηκε εκδίκηση. Ο στρατός του Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι το περιστατικό θα κλιμακώσει την ένταση μεταξύ των δύο δυνάμεων.

Ισραηλινοί κατάσκοποι χρησιμοποιούν εδώ και δεκαετίες τηλέφωνα και τις έξυπνες συσκευές που τα διαδέχτηκαν για να εντοπίζουν, να παρακολουθούν και, σε ορισμένες περιπτώσεις, για να εξουδετερώνουν τους εχθρούς του κράτους, όπως σημειώνουν σε ιστορική αναδρομή τους οι Financial Times.

Ήδη από το 1972, στο πλαίσιο των αντιποίνων τους προς την «Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» για τη δολοφονία 11 ισραηλινών αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου, πράκτορες της Μοσάντ είχαν παγιδεύσει τη μαρμάρινη βάση του τηλεφώνου που χρησιμοποιούσε ο Μαχμούντ Χαμσάρι, εκπρόσωπος της PLO στο Παρίσι, στο γαλλικό διαμέρισμά του. Στις 8 Δεκεμβρίου, όταν εκείνος σήκωσε το τηλέφωνο, μια ισραηλινή ομάδα πυροδότησε εξ αποστάσεως τα εκρηκτικά που ήταν κρυμμένα στο εσωτερικό της βάσης. Ο Χαμσάρι έχασε ένα πόδι και αργότερα υπέκυψε στα τραύματά του.

Το 1996, η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ, Shin Bet, κατάφερε να ξεγελάσει τον Yahya Ayyash, έναν διαβόητο βομβιστή της Χαμάς, υπεύθυνο για τη δολοφονία δεκάδων Ισραηλινών, ώστε να δεχτεί μια κλήση από τον πατέρα του σε ένα κινητό τηλέφωνο Motorola Alpha που είχε φέρει στη Γάζα ένας Παλαιστίνιος συνεργάτης. Μέσα στο τηλέφωνο ήταν κρυμμένα περίπου 50 γραμμάρια εκρηκτικών – αρκετά για να σκοτώσουν όποιον κρατούσε το τηλέφωνο στο αυτί του.

Μεταξύ των πρώην αξιωματούχων των μυστικών υπηρεσιών, οι περιπτώσεις αυτές θεωρούνται παραδείγματα επιτυχίας, στις οποίες τα τηλέφωνα εξυπηρετούσαν διάφορους κρίσιμους σκοπούς: την παρακολούθηση και επιτήρηση του στόχου πριν από τη δολοφονία, την ταυτοποίηση και επιβεβαίωση της ταυτότητας του στόχου και την τελική εξόντωσή του.

Όλες οι εκρήξεις φαίνεται πως συνέβησαν μέσα σε περίπου μισή ώρα, ενώ είχε προηγηθεί μήνυμα – ήχος ειδοποίησης, που ώθησε πολλούς από τους στόχους να βγάλουν από τις τσέπες τους βομβητές και να ελέγξουν τις οθόνες LCD.

Η λιβανέζικη οργάνωση είχε επιλέξει τους βομβητές μετά από δημόσια έκκληση του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, προς τους πράκτορές του να εγκαταλείψουν τα smartphones τους, καθώς το Ισραήλ είχε εντείνει τις επιθέσεις εναντίον διοικητών. Χωρίς GPS, χωρίς μικρόφωνα ή κάμερες και με πολύ περιορισμένη δυνατότητα αποστολής κειμένου, οι βομβητές – τουλάχιστον θεωρητικά – προσέφεραν σαφώς λιγότερες δυνατότητες επίθεσης από τα smartphones, καθιστώντας τους πιο δύσκολο να παραβιαστούν. Φαίνεται όμως ότι δεν συνυπολόγισαν την πιθανότητα οι μικροσκοπικές αυτές συσκευές (που συνήθως τροφοδοτούνται από μεμονωμένες μπαταρίες ΑΑ ή ΑΑΑ ή μπαταρίες λιθίου) να «χακαριστούν» και να εκραγούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ