Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΕΙΚΟΝΕΣ

Εικόνες
ΦΩΤ. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ
Ο Απρίλιος 2023 σε εικόνες από την Οικονομική Επιθεώρηση

Τις ανεξίτηλες εικόνες από το δυστύχηµα των Τεµπών αντικατόπτρισαν οι µετά από πολλά χρόνια εξαιρετικά µαζικές εκδηλώσεις διαµαρτυρίας, δείχνοντας άρνηση της αποδοχής µιας ακραίας κατάληξης, που θα µπορούσε -και άρα έπρεπε να αποφευχθεί. Αντίστοιχα οµιχλώδες το τοπίο των εκλογών, που πάντως καθάρισε ως προς τον µήνα διεξαγωγής τους η συνέντευξη του πρωθυπουργού στον Σταύρο Θεοδωράκη.

Οι διαδηλώσεις στη Γαλλία ξέφυγαν – για όλους. Προσπέρασαν την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης (από τα 62 στα 64 έτη), ακόµα όµως και τη µεθόδευση Μακρόν για θέσπιση του νέου ασφαλιστικού µε παράκαµψη της Βουλής. Έφτασαν να λειτουργούν ως κύµα οργής, που η καταστολή κατέληξε να ογκώνει αντί να περιστέλλει. Η Γαλλία, πάλι, στο κέντρο του παγκόσµιου ενδιαφέροντος.

Ενώ τα πρώτα γερμανικά τανκς Leopard κατέφθασαν στην Ουκρανία, τα ακόμα σημαντικότερα αμερικανικά Abrams αναμένονται. Για την ώρα οπλικά συστήματα και πολεμοφόδια κάθε είδους προσγειώνονται με καθημερινές πτήσεις, ενώ στα ουκρανικά αεροδρόμια τροχοδρόμησαν και τέσσερα MIG απόζ ζΣλοβακία, αναμένοντας κάποια ακόμα ζαπό Πολωνία.

Θα χρειαστεί πιθανότατα αρκετό διάστηµα για να γίνουν αντιληπτές –πολύ περισσότερο να αποτιµηθούν– οι επιπτώσεις της επίσκεψης του Προέδρου Σι στη Μόσχα και των συναντήσεων που είχε µε τον Πρόεδρο Πούτιν. Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν σειρά εγγράφων για µια «στρατηγική συνεργασία», πρωτίστως στον ενεργειακό τοµέα. Χαρακτηριστικό παράδειγµα ο αγωγός Power of Siberia-2, που θα µεταφέρει 50 δισ. κυβικά µέτρα φυσικού αερίου ετησίως από τη Ρωσία στην Κίνα, µέσω Μογγολίας. Όσο για τον πόλεµο στην Ουκρανία, η Κίνα παρουσίασε µεσολαβητική πρόταση που όµως θεωρήθηκε περισσότερο κίνηση εντυπωσιασµού, καθώς στην παρούσα φάση αµφότερα τα εµπόλεµα µέρη δεν δείχνουν να επιθυµούν κατάπαυση πυρός.

Για την επέτειο της 25ης Μαρτίου έστειλαν συγχαρητήρια ο Πρόεδρος Ερντογάν (στον Κυριάκο Μητσοτάκη) αλλά κι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που άλλωστε είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον Έλληνα οµόλογό του, Νίκο ∆ένδια, σε µια απόπειρα για λιώσιµο των πάγων. Η τουρκική απόφαση να υπερψηφίσει στον ΟΗΕ την ελληνική υποψηφιότητα να γίνει η χώρα µας µη µόνιµο µέλος του Συµβουλίου Ασφαλείας είχε ασφαλώς το ενδιαφέρον της. Σε αντάλλαγµα (κυρίως συµβολικό) η Ελλάδα θα στηρίξει την Τουρκία για τη γενική γραµµατεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισµού.

Με την παρότρυνση «Μην τα παρατάτε ποτέ» η Μισέλ Γιο από τη Μαλαισία έγινε η πρώτη Ασιάτισσα που κέρδισε Όσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου, για την ερµηνεία της στην αντισυµβατική κωµωδία δράσης Τα πάντα όλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ