Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΕΙΚΟΝΕΣ

default image
Ο Μάρτιος 2023 σε εικόνες από την Οικονομική Επιθεώρηση.

Διαδοχικοί φονικοί σεισμοί στη νοτιοανατολική Τουρκία και στη γειτονική και στη γειτονική Συρία δημιούργησαν σοκ με τις καταστροφές δεκάδων χιλιάδων κτιριών, σχεδόν όλων των υποδομών – μέχρι και μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Εκείνο, βέβαια, που τα υπερβαίνει όλα είναι ο πόνος για τα ανθρώπινα θύματα και την τραγωδία όσων επέζησαν.

Για μία ακόμα φορά, περιορισμένη χιονόπτωση στην Αττική –με το πέρασμα της κακοκαιρίας Μπάρμπαρα– κατόρθωσε να φέρει παράλυση στη ζωή της πόλης, καθώς το προληπτικό κλείσιμο σχολείων, δημοσίων υπηρεσιών, καταστημάτων περιόρισε μεν, δεν απέτρεψε δε τη διακοπή κυκλοφορίας σε κεντρικές αρτηρίες.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, νικητής των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, και διάδοχος του Νίκου Αναστασιάδη, μετά από δύο θητείες του τελευταίου. Στις φετινές κάλπες στην Κυπριακή Δημοκρατία αναμετρήθηκαν – ουσιαστικά – η άποψη δυσπιστίας προς τις διαδοχικές προσπάθειες για Διζωνική – Δικοινοτική Ομοσπονδία και, αντιθέτως, η επιθυμία αξιοποίησης ενός τέτοιου πλαισίου επίλυσης του Κυπριακού.

Έκκληση για «ηρεμία» και αποφυγή συμπεριφορών που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν «την ειρήνη και τη σταθερότητα» απηύθυνε ο ΟΗΕ στους υποψηφίους των προεδρικών εκλογών στη Νιγηρία, μετά την ανακήρυξη του υποψηφίου του κυβερνώντος κόμματος, Μπόλα Τινούμπου, ως νικητή, από την εθνική εκλογική επιτροπή. Κυριότεροι αντίπαλοί του ήταν ο επί 16 χρόνια πρόεδρος της χώρας, Ατίκου Αμπουμπακάρ, και ο υποψήφιος του Εργατικού Κόμματος, Πίτερ Όμπι, οι οποίοι κατήγγειλαν το αποτέλεσμα ως προϊόν νοθείας. Εφόσον επιμείνουν στη στάση τους αυτή, έντονες είναι οι ανησυχίες ότι θα ανοίξει ένας κύκλος βίας και αστάθειας στη μεγαλύτερη οικονομία της Αφρικής, που σε ορίζοντα 15ετίας εκτιμάται ότι θα είναι η τρίτη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ σε Άγκυρα και Αθήνα δημιούργησε πολλές συζητήσεις για το μέλλον –αμεσότερο και πιο μακρινό. Το γεγονός ότι επέλεξε, πέραν της συνάντησης με την κυβέρνηση (εδώ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά υπήρξε και συνάντηση με τον Νίκο Δένδια) να συναντηθεί και με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, υποδηλώνει τη μακροπρόθεσμη ματιά στα πράγματα.

Ως «προσωποποίηση του αμερικανικού ονείρου» παρουσίασε τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Άγγελο Τσακόπουλο η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσυ Πελόζι, προτού του απονείμει το βραβείο «Ηγέτης» για την πολυετή προσφορά του, πρωτίστως ως ευεργέτη της ελληνικής κοινότητας των ΗΠΑ. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 4ου Southeast Europe & East Med Forum, που διοργανώθηκε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, την Καθημερινή και το Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας, στην Ουάσινγκτον, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Hellas and Diaspora – The Future».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ