Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΙΧΗΜΑ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ Η ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΗ ΑΝΑΓΚΗ;

Είναι στοίχημα η ανάπτυξη κατοικιών στο κέντρο των μεγάλων αστικών κέντρων ή αποτελεί αδιαμφισβήτητη ανάγκη;
Η αύξηση του πληθυσμού, η ανάγκη για υποδομές, η επιθυμία των ανθρώπων να ζουν κοντά στα κέντρα δραστηριότητας, όπου μπορούν να συνδυάζουν εργασία, εκπαίδευση, ψυχαγωγία και άλλες υπηρεσίες, μειώνοντας τις αποστάσεις και την ανάγκη για μετακινήσεις, οδήγησαν στην αναγνώριση της ανάπτυξης κατοικιών στα αστικά κέντρα ως επιτακτική ανάγκη για την εξέλιξη και την ευημερία των πόλεών μας

Οι ανατροπές που συμβαίνουν κατά καιρούς στην κοινωνία μας αλλάζουν ριζικά τον τρόπο ζωής και τις αντιλήψεις μας. Η πρόσφατη υγειονομική κρίση, οι συγκρούσεις και η αλλαγή του κλίματος, έχουν αναδείξει νέες προτεραιότητες και ανάγκες, ενώ έχουν επηρεάσει την καθημερινότητά μας. 

Στην DIMAND Real Estate Development επικεντρωνόμαστε στις αναπλάσεις με στόχο τη δημιουργία πόλεων που είναι «πράσινες», φιλικές και προσβάσιμες για όλους. Πιστεύουμε ότι η επιστροφή του κατοίκου στο κέντρο της πόλης, με την ανάπτυξη κατοικιών στα αστικά κέντρα, αποτελεί αδιαμφισβήτητη ανάγκη για την αναζωογόνησή τους.

Παράλληλα, στον πυρήνα της φιλοσοφίας μας, βρίσκεται πάντα η ανάπλαση ολόκληρης της περιοχής στην οποία αναπτύσσουμε τα κτίριά μας, με στόχο να δημιουργούμε τις πόλεις που θέλουμε να ζούμε.

Η αύξηση του πληθυσμού, η ανάγκη για υποδομές, η επιθυμία των ανθρώπων να ζουν κοντά στα κέντρα δραστηριότητας, όπου μπορούν να συνδυάζουν εργασία, εκπαίδευση, ψυχαγωγία και άλλες υπηρεσίες, μειώνοντας τις αποστάσεις και την ανάγκη για μετακινήσεις, οδήγησαν στην αναγνώριση της ανάπτυξης κατοικιών στα αστικά κέντρα ως επιτακτική ανάγκη για την εξέλιξη και την ευημερία των πόλεών μας.

Συχνά φέρνω στο μυαλό μου ένα ευχάριστο απόγευμα σε μία ιδεατή πόλη. Κάνω εικόνα μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, όπου νιώθεις τη δροσιά του πρασίνου, θαυμάζεις καλαίσθητα σύγχρονα ή διατηρητέα κτίρια, μπορείς να απολαύσεις τη βόλτα σου με το ποδήλατό σου, να περπατήσεις για να φτάσεις στη δουλειά σου ή αλλιώς να επιλέξεις τα μέσα σταθερής τροχιάς. Αυτήν ακριβώς την πόλη φανταζόμαστε και γι’ αυτήν την ποιοτική καθημερινότητα του πολίτη εργαζόμαστε. 

«Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΩΣ ΤΟΠΟΥ ΜΟΝΙΜΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΑΣΗ, ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΟΥΝ ΤΗ ΖΩΝΤΑΝΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘ’ ΟΛΟ ΤΟ 24ΩΡΟ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΥΡΑ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ, ΟΠΟΥ Η ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΥΡΗΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΝΟΜΙΟ»

Ένας τέτοιος στρατηγικός σχεδιασμός μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με τη σύμπραξη των επιχειρήσεων, της κυβέρνησης και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Με αυτή τη συνεργασία, η Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει ένα σύγχρονο αστικό τοπίο, πλήρως ανθρωποκεντρικό, που θα χαρακτηρίζεται από έντονη περιβαλλοντική συνείδηση.

Η ανάπλαση κτιρίων και γειτονιών, σε συνδυασμό με σειρά άλλων δράσεων, μπορεί να προσελκύσει μόνιμους κατοίκους στο κέντρο της πόλης. Είναι απαραίτητη, όμως, η δημιουργία σύγχρονων υποδομών και περισσότερων χώρων πρασίνου και εκτόνωσης, με στόχο πάντα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Με αυτές τις παρεμβάσεις, δημιουργούμε πόλεις που οι κάτοικοι και οι επισκέπτες τους τις απολαμβάνουν πλήρως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αναβίωση του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά, όπου, μετά την αλλαγή χρήσης της πρώην καπνοβιομηχανίας του Παπαστράτου και την ευρύτερη αστική ανάπλαση που υλοποιήσαμε σε συνεργασία με τον Δήμο, η περιοχή, από εγκαταλελειμμένη και γκρίζα, πλέον σφύζει από ζωή, ανάπτυξη και επιχειρηματική δραστηριότητα.  

Ακολουθεί η πλατεία Ομονοίας και οι γειτονιές πέριξ αυτής, η οποία αναπλάθεται, με τη συμβολή και της DIMAND, μέσω της αναβίωσης του ιστορικού ΜΙΝΙΟΝ, το οποίο θα μετατραπεί σε ένα απολύτως σύγχρονο συγκρότημα μικτής χρήσης, με γραφεία, εμπορικές λειτουργίες και κατοικίες. Την αρχή, άλλωστε, την κάναμε με τη μετατροπή του Σαρόγλειου Μεγάρου στο πρώτο πιστοποιημένο με LEED Gold «πράσινο» ξενοδοχείο πόλης, ενώ έπεται συνέχεια με σειρά εμβληματικών κτιρίων που θα αναγεννηθούν. 

Η επιλογή του αστικού κέντρου ως τόπου μόνιμης κατοικίας γίνεται τάση, γι’ αυτό και οι πόλεις μας πρέπει να διατηρούν τη ζωντάνια τους καθ’ όλο το 24ωρο, ώστε να είναι ασφαλείς και να αποκτήσουν την αύρα που χαρακτηρίζει τις πρωτεύουσες του εξωτερικού, όπου η διαβίωση στον πυρήνα της πόλης αποτελεί προνόμιο. Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα, που θα εξυπηρετήσει όμως τη σοβαρή ανάγκη που έχει δημιουργηθεί. 

*Ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος, DimandΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ