Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΤΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΧΟΜΠΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Τα δημιουργικά χόμπι κάνουν καλό στην ψυχική υγεία
Φωτ. Olly / Pexels
Σύμφωνα με νέα, μεγάλη έρευνα στη Βρετανία, οι χειροτεχνίες και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες φαίνεται πως έχουν σημαντική επίδραση σε ό,τι αφορά το αίσθημα βεβαιότητας πως η ζωή μας αξίζει.

Αν ξεκινήσατε ένα δημιουργικό χόμπι κατά τη διάρκεια των lockdown της πανδημίας, προστατεύσατε με έναν απρόσμενα αποτελεσματικό τρόπο την ψυχική σας υγεία, σύμφωνα με νέα μελέτη στη Βρετανία.

Κάθε χρόνο το υπουργείο Πολιτισμού, ΜΜΕ και Αθλητισμού της Βρετανίας διεξάγει έρευνα για τα χόμπι και τους τρόπους που περνούν τον ελεύθερό τους χρόνο οι πολίτες της χώρας. Μελετώντας τις απαντήσεις των 7.182 συμμετεχόντων, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να εξετάσουν τον ευρύτερο αντίκτυπο των δημιουργικών δραστηριοτήτων, δημοσιεύοντας τα αποτελέσματα στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Public Health.

Οι χειροτεχνίες και άλλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες είχαν σημαντική επίδραση σε ό,τι αφορά το αίσθημα βεβαιότητας πως η ζωή αξίζει, δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Helen Keyes στο Frontiers. Η Keyes, γνωσιακή ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin υπογραμμίζει πως η επίδραση της ενασχόλησης με κάποια χειροτεχνία ήταν μεγαλύτερη από την επίδραση της επαγγελματικής πορείας. «Η χειροτεχνία όχι μόνο μας δίνει την αίσθηση του επιτεύγματος, αλλά είναι επίσης μια ουσιαστική οδός αυτοέκφρασης. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα με την απασχόληση».

Παρόλο που τα άτομα με δημιουργική ενασχόληση ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας, δεν υπήρξε αξιοσημείωτη αλλαγή στο αίσθημα της μοναξιάς και αυτό δεν αποτελεί έκπληξη αν αναλογιστεί κανείς πως πολλά από τα χόμπι αποτελούν ατομική ενασχόληση.

Στο ιδιαιτέρως μεγάλο δείγμα συμμετεχόντων, η διαφορά ήταν αξιοσημείωτη μεταξύ των ατόμων που δήλωσαν ότι είχαν κάνει τουλάχιστον μία χειροτεχνική δραστηριότητα τον τελευταίο χρόνο και των ατόμων που δεν είχαν ασχοληθεί με τίποτα σχετικό. «Η ενασχόληση με αυτές τις δραστηριότητες συνδέεται με πιο έντονη αίσθηση ότι η ζωή αξίζει τον κόπο καθώς και υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από τη ζωή», σημειώνει η Keyes.

«Οι κυβερνήσεις και οι εθνικές υπηρεσίες υγείας θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο χρηματοδότησης και προώθησης της χειροτεχνίας, ή ακόμη και κοινωνικής συνταγογράφησης αυτών των δραστηριοτήτων για ομάδες υψηλού κινδύνου, στο πλαίσιο μιας προσέγγισης προώθησης και πρόληψης της ευεξίας και της ψυχικής υγείας».

Ωστόσο, η συσχέτιση δεν σημαίνει και αιτιώδη συνάφεια. Το γεγονός ότι οι χειροτέχνες αναφέρουν συνολικά υψηλότερα επίπεδα ευημερίας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η χειροτεχνία ήταν ο λόγος για την «πλεονάζουσα» ευτυχία τους. Η Keyes θεωρεί ότι «το επόμενο βήμα θα ήταν να πραγματοποιήσουμε μια πειραματική μελέτη όπου θα καταγράφουμε την ευημερία των ανθρώπων πριν και μετά από μεγάλες περιόδους ενασχόλησης με τη χειροτεχνία».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ