Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΕΝΑ Α.Ι. ΓΚΑΤΖΕΤ ΠΟΛΕΜΑ ΜΕ ΛΕΙΖΕΡ ΤΟΝ ΕΘΙΣΜΟ ΣΤΑ SMARTPHONES

Ο εθισμός στα κινητά τηλέφωνα
Φωτ. Andrew Guan/ unsplash
Τηλέφωνα, emails, social media, sexting, παιχνίδια. Η καθημερινότητα είναι αλληλένδετη με τα smartphones αλλά μία λεπτή και δύσκολα καθορίσιμη γραμμή χωρίζει τη συνήθεια από τον εθισμό.

Τηλέφωνα, emails, social media, sexting, παιχνίδια. Η καθημερινότητα είναι αλληλένδετη με τα smartphones αλλά μία λεπτή και δύσκολα καθορίσιμη γραμμή χωρίζει τη συνήθεια από τον εθισμό.

Η υπερβολική χρήση του τηλεφώνου είναι αποδεδειγμένα επιζήμια, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα συγκέντρωσης και διάθεσης. Οι ψυχολόγοι έχουν έναν όρο για αυτό το ακαταμάχητο αίσθημα του απρόβλεπτου και της ξαφνικής προσμονής κάθε φορά που σηκώνουμε το τηλέφωνό μας: διαλειμματική ανταμοιβή. Είναι παρόμοιο συναίσθημα με αυτό που βιώνουν όσοι παίζουν εμμονικά κουλοχέρη, ενισχύοντας την εθιστική συμπεριφορά με την υπόσχεση πως κάτι συναρπαστικό μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή.

«Τα smartphones είναι ουσιαστικά κουλοχέρηδες που κουβαλάμε στην τσέπη μας» παρατηρείς στους New York Times η συγγραφέας του βιβλίου «Πώς να χωρίσετε με το κινητό σας», , Catherine Price, βραβευμένη δημοσιογράφος για θέματα υγείας.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα πιθανού εθισμού στο κινητό τηλέφωνο είναι χαρακτηριστικά αλλά πολλοί δεν τα αναγνωρίζουν: η εμμονική χρήση του κινητού ως «αντίδοτο στην πλήξη», αισθήματα άγχους ή και στεναχώριας όταν το τηλέφωνό μας δεν βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο του σπιτιού με εμάς, αδυναμία περιορισμού του χρόνου επί της οθόνης, διάσπαση της προσοχής, μειωμένη διάρκεια και κακή ποιότητα ύπνου, προβλήματα όρασης, πονοκέφαλοι και ημικρανίες, πόνος στον αυχένα. Όλα αυτά συνδέονται με την υπερβολική χρήση κινητού τηλεφώνου.

Οι δημιουργοί ενός νέου γκάτζετ με «εγκέφαλο» Τεχνητής Νοημοσύνης θέλουν να βοηθήσουν τους χρήστες με την απεξάρτηση από τις οθόνες. Το Ai Pin, είναι μια νέα εκδοχή φορητής συσκευής, που μπορεί να κάνει κλήσεις, να γράφει μηνύματα και να παίζει μουσική. Φοριέται στο πέτο και με δέσμες λέιζερ στέλνει το κείμενο στην επιφάνεια της παλάμης. Ακούει τις εντολές που του δίνουμε και διαβάζει τις χειρονομίες μας. Κοστίζει 699 δολάρια και η μηνιαία συνδρομή των υπηρεσιών ανέρχεται σε 24 δολάρια.

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΜΕ ΕΝΑΝ ΙΕΡΟ ΣΤΟΧΟ, ΑΛΛΑ Η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΤΖΕΚΤ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ.

Η νέα προσέγγιση αφαιρεί την εικόνα από το προσκήνιο αλλά δίνει έναν διαφορετικό βαθμό ελευθερίας στην διάδραση με τον ψηφιακό κόσμο, αποδυναμώνοντας την παντοκρατορία των ειδοποιήσεων των social media, που απασχολούν εκατομμύρια κόσμου καθημερινά.

Η υποκείμενη τεχνολογία του Ai Pin διαφέρει από τους άλλους έξυπνους βοηθούς μιας και δεν είναι πάντα ενεργοποιημένη: οι χρήστες πρέπει να αγγίξουν τη συσκευή για να την θέσουν σε λειτουργία και να μιλήσουν μαζί της χωρίς να αποσπάται κατά τα άλλα η προσοχή τους.

Πρόκειται για μία αλλαγή παραδείγματος με έναν ιερό στόχο, αλλά η εμπορική επιβίωση του πρότζεκτ θα κριθεί από την ανταπόκριση. Το ερώτημα που τίθεται είναι λοιπόν πόσοι από εμάς είναι πρόθυμοι να χωρίσουν από τις οθόνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ