ΕΝΑ ΜΠΕΡΓΚΕΡ ΜΕ ΓΡΥΛΟΥΣ, ΠΑΡΑΚΑΛΩ
- 09.09.24 13:27
«Σκεφτείτε το σαν κέικ με γρύλους» ακούστηκε να λέει ο σεφ καθώς παρότρυνε έναν άνδρα στην ουρά του μπουφέ να δοκιμάσει το πιάτο με καρύδα και γρύλους περιχυμένους σε μια πλούσια, γλυκιά σάλτσα τσίλι. Οι ποικιλία εδεσμάτων έμοιαζε με οποιονδήποτε άλλο μπουφέ, με τη διαφορά ότι όλες προτάσεις του μενού είχαν ως βασικό υλικό τους γρύλους.
Προσκεκλημένοι ήταν περίπου 600 επιστήμονες, επιχειρηματίες και περιβαλλοντολόγοι από όλο τον κόσμο που είχαν ταξιδέψει ως τη Σιγκαπούρη για το συνέδριο του οποίου ο τίτλος τα έλεγε όλα: «Ταΐζοντας τον κόσμο με έντομα». Αποστολή τους; Να πείσουν (αφού πειστούν και οι ίδιοι» πως τα έντομα εκτός από πλούσια σε πρωτεΐνη και ενέργεια είναι και… νόστιμα.
Περίπου δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι, το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, ήδη τρώνε έντομα σε καθημερινή βάση, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Περισσότεροι θα πρέπει να τους ακολουθήσουν, για να απελευθερωθούν χωράφια με καλλιέργειες που προορίζονται για βοοειδή, ώστε να καλλιεργηθούν με λαχανικά και φρούτα για τους όλο και περισσότερους κατοίκους του πλανήτη.
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι η γεωργική παραγωγή παγκοσμίως θα πρέπει να αυξηθεί κατά 70% προκειμένου να θρέψει τον παγκόσμιο πληθυσμό που αναμένεται να αγγίξει τα 9,1 δισεκατομμύρια το 2050. Ωστόσο, η γεωργία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες καταστροφής της φύσης, καθώς «εξαπλώνεται» και επιδρά σε παρθένα οικοσυστήματα, απειλώντας το 86% από τα 28.000 είδη που κινδυνεύουν περισσότερο με εξαφάνιση.
Η ζήτηση για ζωική πρωτεΐνη αυξάνει ιδιαίτερα την επιβάρυνση του περιβάλλοντος: το 80% των γεωργικών εκτάσεων στον κόσμο χρησιμοποιείται για την εκτροφή και τη διατροφή των ζώων, παρόλο που τα ζώα αντιπροσωπεύουν μόνο το 18% της παγκόσμιας κατανάλωσης θερμίδων. Η μείωση της παραγωγής κρέατος, αναφέρει η έκθεση, θα ελαττώσει την πίεση για την επέκταση των κτηνοτροφικών επιχειρήσεων, ενώ θα απελευθερώσει την υπάρχουσα γη για την αποκατάσταση των τοπικών οικοσυστημάτων και την αύξηση της βιοποικιλότητας. Πώς όμως θα πειστούν τα υπόλοιπα 6 δισ. κατοίκων του πλανήτη;
«Πρέπει να επικεντρωθούμε στο να τα κάνουμε νόστιμα», λέει ο σεφ Joseph Yoon από τη Νέα Υόρκη, ο οποίος σχεδίασε το μενού με το κρίκετ για το συνέδριο, μαζί με τον σεφ Nicholas Low από τη Σιγκαπούρη. Η εκδήλωση είχε την άδεια να χρησιμοποιήσει μόνο γρύλους. «Η ιδέα ότι τα έντομα είναι μια βιώσιμη επιλογή, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έτσι μπορούμε να ενισχύσουμε την επισιτιστική ασφάλεια κ.ο.κ.» δεν αρκεί για να τα κάνουμε εύγευστα, πόσο μάλλον ελκυστικά», προσθέτει.
Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι γρύλοι είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες. Και η εκτροφή τους απαιτεί λιγότερο νερό και γη, σε σύγκριση με τα ζώα – αρκεί να σκεφτεί κανείς πως για ένα απλό μπέργκερ με μοσχάρι απαιτούνται περίπου 1.300 λίτρα νερού για όλα τα υλικά – από το μαρούλι και την ντομάτα, μέχρι το τυρί, τον κιμά και τα ψωμάκια. Η vegan διατροφή είναι εξίσου πιο βιώσιμο αφού ένα φυτικό «μπέργκερ» απαιτεί έως και 95% λιγότερο νερό.
Ορισμένες χώρες έχουν προωθούν τη διατροφή με έντομα . Η Σιγκαπούρη ενέκρινε πρόσφατα 16 είδη ζωυφίων, συμπεριλαμβανομένων των γρύλων, των μεταξοσκωλήκων, των ακριδών και των μελισσών, ως τρόφιμα. Σε Ευρωπαϊκή Ένωση, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα και της Ταϊλάνδη, η αγορά βρώσιμων εντόμων βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, με ετήσιο κύκλο που δεν ξεπερνά τα 1,4 δισ. δολάρια. Σύντομα όμως ίσως βρεθούν, εν μέρει αναγκαστικά, στο πιάτο μας.
Ορισμένοι ειδικοί ενθαρρύνουν τους γονείς να μεγαλώσουν τα παιδιά τους ώστε να είναι πιο ανεκτικοί σε ασυνήθιστα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των εντόμων, επειδή οι μελλοντικές γενιές θα αντιμετωπίσουν σε ακόμα μεγαλύτερη κλίμακα τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
Τα έντομα μπορεί κάλλιστα να αποδειχτούν οι «υπερτροφές» του μέλλοντος, τόσο περιζήτητες όσο είναι σήμερα η κινόα και τα μούρα.
Με πληροφορίες από TIME, BBC και UN