Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

«ΔΟΥΛΕΥΕΙ» Η ΥΒΡΙΔΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ; ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΤΗΣ TRIP.COM

«Δουλεύει» η υβριδική εργασία; Το εξάμηνο πείραμα της Trip.com
Φωτ. Artem Sapegin / Unsplash
Το Harvard Business Review παρουσίασε εκτεταμένη έρευνα σε μία από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές ταξιδιωτικές εταιρείες στον κόσμο, με 40.000 υπαλλήλους. Αυτά είναι τα διαφωτιστικά αποτελέσματα.

Μετά την πανδημία, οι περισσότερες επιχειρήσεις χωρίστηκαν σταδιακά σε δύο στρατόπεδα: σε αυτές που διατήρησαν το καθεστώς της τηλεργασίας και σε εκείνες που ζήτησαν από τους υπαλλήλους τους να επιστρέψουν με πλήρες ωράριο στα γραφεία τους. Η Amazon, για παράδειγμα, έγινε πρόσφατα η τελευταία από τις πολυεθνικές εταιρείες που εφάρμοσαν καθολικά το “RTO” (Return to Office) για όλους τους εργαζόμενούς της.

Πιο ανεξερεύνητη, όμως, παραμένει η «γκρίζα ζώνη» της τρίτης κατηγορίας, με τις επιχειρήσεις που καθιέρωσαν ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας. Πώς διαμορφώνεται η «μέση οδός» και τι αποτελέσματα έχει;

Το Harvard Business Review παρουσίασε εκτεταμένη έρευνα στην Trip.com, μία από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές ταξιδιωτικές εταιρείες στον κόσμο, με 40.000 υπαλλήλους, εκ των οποίων αρκετοί ακολουθούν το μοντέλο της υβριδικής εργασίας και το πρώτο συμπέρασμα ήταν πως οι υπάλληλοι που εργάζονταν από το σπίτι δύο με τρεις ημέρες την εβδομάδα δήλωναν περισσότερο ικανοποιημένοι και σημείωναν χαμηλότερα ποσοστά αποχωρήσεων, σε σύγκριση με τους συναδέλφους τους που εργάζονταν καθημερινά από το γραφείο.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΙΡΑΜΑ, ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΚΤΙΜΟΥΣΑΝ ΟΤΙ ΤΟ ΥΒΡΙΔΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΘΑ ΜΕΙΩΝΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑ 2,6%, ΟΜΩΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΕΚΤΙΜΗΣΑΝ ΟΤΙ ΑΥΞΗΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑ 1%.

Περίπου 1.600 εργαζόμενοι με έδρα την Κίνα στους τομείς του μάρκετινγκ, των οικονομικών, του λογιστηρίου και του λογισμικού σχεδιασμού συμμετείχαν εθελοντικά στη μελέτη και χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η ομάδα ελέγχου, πήγαινε στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα για έξι μήνες. Η δεύτερη ομάδα πήγαινε στο γραφείο μόνο τις Δευτέρες, τις Τρίτες και τις Πέμπτες μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα. Η εταιρεία σχεδίασε το υβριδικό πρόγραμμα εργασίας με αυτόν τον τρόπο για να ενθαρρύνει τη συνεργασία.

Οι Nicholas Bloom, James Liang και Ruobing Han που διεξήγαγαν τη μελέτη, ανέλυσαν τα δεδομένα από το εξάμηνο πείραμα και τις επακόλουθες αξιολογήσεις απόδοσης σε βάθος δύο ετών, και διαπίστωσαν πως οι δύο ομάδες δεν παρουσίασαν διαφορές στην παραγωγικότητα, τον βαθμό αξιολόγησης της απόδοσης ή τις προαγωγές.

Πριν από το πείραμα, οι διευθυντές των τμημάτων εκτιμούσαν ότι το υβριδικό μοντέλο θα μείωνε την παραγωγικότητα κατά 2,6%, όμως μετά το εξάμηνο πείραμα εκτίμησαν ότι αύξησε την παραγωγικότητα κατά 1%. Εκείνοι που εργάζονταν με υβριδικό μοντέλο κατέγραφαν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης και 35% λιγότερη φθορά. Η μείωση του ποσοστού παραιτήσεων ήταν μεγαλύτερη για τις γυναίκες εργαζόμενες. Όσοι δεν ήταν διευθυντικά στελέχη, και μέχρι πρότινος υποχρεώνονταν να μετακινηθούν από και προς τη δουλειά ξοδεύοντας περισσότερο από 1,5 ώρα στον δρόμο, επίσης κατέγραψαν χαμηλότερα ποσοστά παραιτήσεων μετά την εφαρμογή του υβριδικού μοντέλου.τ

Τα αποτελέσματα ήταν τόσο οφθαλμοφανώς θετικά, που τα επιφυλακτικά στελέχη στο μέσο της πυραμίδας ιεραρχίας δήλωσαν πως βλέπουν πλέον με καλό μάτι την εφαρμογή του υβριδικού μοντέλου.

Στην Trip.com, οι εργαζόμενοι έχουν πλέον ένα προκαθορισμένο πρόγραμμα για το πότε η ομάδα τους βρίσκεται στο γραφείο. Έτσι αποφεύγεται η απογοήτευση του να έρχονται σε έναν άδειο χώρο μόνο και μόνο για να συμμετέχουν σε κλήσεις Zoom που θα μπορούσαν εύκολα να έχουν κάνει από το σπίτι. Η εταιρεία επιτρέπει πια σε όλους τους υπαλλήλους της να εργάζονται από το σπίτι τις Τετάρτες και τις Παρασκευές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ