«ΝΗΝΕΜΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΝΕΦΙΑ» ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
- 03.09.24 10:23
Επιχειρήσεις ανανεώσιμων και εναλλακτικών πηγών ενέργειας που είχαν συγκεντρώσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια από μεγαλοεπενδυτές όπως η Amazon και η Softbank, βάζουν τελικά λουκέτο, ενώ και «πράσινες» εταιρείες που είχαν προωθηθεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν στις ΗΠΑ πασχίζουν να επιβιώσουν.
Startups που πριν δύο με τρία χρόνια έβρισκαν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία επενδυτές, τώρα παρουσιάζουν προβλήματα ρευστότητας, καθώς επιβαρύνονται από τα υψηλά επιτόκια σε μία περίοδο που η χρηματοδότηση από ιδιωτικά κεφάλαια και ταμεία υποδομών δεν είναι, πια, το ίδιο εύκολη, παρατηρούν σε ανάλυσή τους οι Financial Times, προβλέποντας πως τα προβλήματα αυτά πιθανόν να πλήξουν τους στόχους των ΗΠΑ για ανάπτυξη ΑΠΕ και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Τον περασμένο μήνα, η Moxion Power, μια startup εξελιγμένων μπαταριών που είχε συγκεντρώσει κεφάλαια από το Climate Pledge Fund της Amazon, υπέβαλε αίτηση πτώχευσης, όπως έπραξε και η εισηγμένη στο χρηματιστήριο αμερικανική εταιρεία ηλιακής ενέργειας SunPower, που ελέγχεται από τη μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία Total της Γαλλίας.
Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg τέσσερις τέτοιες εταιρείες που λειτουργούν σχεδόν δέκα χρόνια, έχοντας συσσωρεύσει χρέη άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων, έχουν καταθέσει αίτημα πτώχευσης φέτος, ανάμεσά τους η Ambri, εταιρεία μπαταριών που άντλησε κεφάλαια από ένα fund του Μπιλ Γκέιτς και η Enviva, εταιρεία παροχής pellets ξύλου.
Από τον Νοέμβριο του 2023, το E&E του Politico παρατηρούσε πως οι μετοχές εταιρειών φωτοβολταϊκών πάνελ είχαν πέσει παρότι οι τιμές τους εκτοξεύονταν σε επίπεδα ρεκόρ, αυτοκινητοβιομηχανίες σημείωναν απώλειες στις γραμμές παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων και υπεράκτιες επιχειρήσεις αιολικής ενέργειας ακύρωναν πρότζεκτ ζητώντας επιδοτήσεις.
«Η αινιγματική αυτή δυναμική έρχεται σε μια ταραχώδη στιγμή της ενεργειακής μετάβασης και δείχνει ότι η πορεία προς μια καθαρότερη οικονομία είναι απίθανο να προχωρήσει με τον ομαλό τρόπο» που προδιαγραφόταν σε ορισμένα μοντέλα πρόβλεψης. «Πάνε οι μέρες που το φθηνό χρέος και οι ετήσιες μειώσεις του κόστους για τεχνολογίες όπως η αιολική και η ηλιακή ενέργεια τροφοδοτούσαν αισιόδοξες προβλέψεις για γρήγορη μείωση της ρύπανσης από άνθρακα και κέρδη» σημείωνε το E&E.
Πριν λίγες ημέρες, η Swell Energy, πάροχος ενέργειας που εκμεταλλευόταν φωτοβολταϊκά πάρκα και μπαταριές, έχοντας συγκεντρώσει 120 εκατ. δολάρια, προ διετίας, από το Vision Fund της SoftBank, την Ares Management και άλλους, ανακοίνωσε ότι τερματίζει τις δραστηριότητές της με την τρέχουσα μορφή της. Ο διευθύνων σύμβουλος Suleman Khan, δήλωσε ότι οι υποδομές των φωτοβολταϊκών συστημάτων και των μπαταριών της θα παραμείνει λειτουργικός, αλλά θα συνεργαστεί με τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τους κατασκευαστές μπαταριών για να διασφαλίσει την εξακολούθηση της λειτουργίας των σταθμών παραγωγής ενέργειας.
Αναφερόμενος στο «χαμένο ενδιάμεσο στάδιο» της ιδιωτικής χρηματοδότησης – δηλαδή την αποτυχία να οδηγηθούν οι εταιρείες αυτές από τη φάση εκκίνησης στην εμπορική βιωσιμότητα κλίμακας – ο Arash Nazhad, συν-επικεφαλής του ομίλου Cleantech της Moelis, εξήγησε ότι οι τομείς της κλιματικής τεχνολογίας και της ενεργειακής μετάβασης επηρεάζονται ιδιαίτερα επειδή για την εξεύρεση μίας λύσης με ουσιαστικό αντίκτυπο απαιτείται εντατική ροή κεφαλαίων. «Όλο και περισσότερες εταιρείες κινδυνεύουν, ιδίως εκείνες που ξοδεύουν περισσότερα από όσα παράγουν, χωρίς να έχουν σαφή οδικό χάρτη για το πώς θα φτάσουν σε θετικό ισοζύγιο», πρόσθεσε.
Μέσα στο καλοκαίρι, η FreeWire Technologies που κατασκευάζει σταθμούς φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, μείωσε τις θέσεις εργασίας της και προέβη σε νομικούς ελιγμούς για να αποφύγει την πτώχευση.
Ο συνεργάτης της Lux Capital, Bilal Zuberi, λέει στους FT πως εν μέρει οι προκλήσεις για τις εταιρείες καθαρής τεχνολογίας πηγάζουν από τον αυξανόμενο αριθμό κλάδων που ανταγωνίζονται για χρηματοδότηση. «Οι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων τοποθέτησαν ένα μεγαλύτερο από το αναμενόμενο μέρος των χρημάτων τους σε άλλους τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι βιοεπιστήμες και η αμυντική τεχνολογία».
Με πληροφορίες από E&E και FT