Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΟΙ ΤΟΞΙΚΟΙ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΤΕ

Οι τοξικοί προϊστάμενοι και πώς να τους αναγνωρίσετε
Φωτ. Energepic / Pexels
Η Μίτα Μάλικ σύμβουλος εργασιακής στρατηγικής και συγγραφέας, βοηθά τους εργαζόμενους να μάθουν να αναγνωρίζουν τις ανησυχητικές ενδείξεις από τα πρώτα λεπτά γνωριμίας, πολύ πριν πέσουν οι δεσμευτικές υπογραφές.

Η Μίτα Μάλικ ξέρει πώς είναι να έχεις κακούς προϊσταμένους. Στις προηγούμενες δουλειές της στο μάρκετινγκ και το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού, είχε βιώσει ένα ευρύ φάσμα τοξικής συμπεριφοράς από ανώτερους — από φωνές, μικροδιαχείριση και κουτσομπολιό, μέχρι το να καπηλεύονται τα εύσημα για τη δουλειά άλλων.

«Όλα αυτά τα χρόνια μετά, ακόμη θυμάμαι αυτά τα άτομα», λέει μιλώντας στο CNBC. Σήμερα η Μάλικ εργάζεται ως σύμβουλος εργασιακής στρατηγικής και συγγραφέας.

«Όλοι πάμε στη δουλειά γιατί χρειαζόμαστε τον μισθό, αλλά επίσης θέλουμε να αναγνωρίζεται και να εκτιμάται η συνεισφορά μας». Ένας κακός μάνατζερ δεν πλήττει μόνο το ηθικό της ομάδας, αλλά και την παραγωγικότητα και την ποιότητα της δουλειάς, προσθέτει η Μάλικ, υπογραμμίζοντας πως ένας επιθετικός προϊστάμενος συχνά ευθύνεται και για τις αυξημένες παραιτήσεις προσωπικού.

Η Μάλικ εξετάζει τον αντίκτυπο των τοξικών μάνατζερ στο νέο της βιβλίο με τίτλο «Ο Διάβολος Στέλνει Email τα Μεσάνυχτα: Όσα Μπορούν να Μάθουν οι Καλοί Ηγέτες από Κακούς Προϊσταμένους» που θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο. Για τη Μάλικ, η τοξικότητα ενός προϊστάμενου μπορεί να αποκαλυφθεί ακόμα και στη συνέντευξη εργασίας.

«Είναι η πρώτη εντύπωση, άρα θα έπρεπε να σας επιφυλάσσει την καλύτερη συμπεριφορά του», λέει. Αν η συμπεριφορά του δεν είναι πειστική, «αυτό θα πρέπει να λειτουργήσει ως καμπανάκι κινδύνου». Επιπλέον, η στάση του μπορεί να μαρτυρήσει το στιλ διοίκησής του. Η Μάλικ προειδοποιεί τους υποψήφιους να αποφεύγουν προϊστάμενους που δείχνουν αδιάφοροι ή «απόντες» κατά τη διάρκεια της συνέντευξης — είναι ένδειξη ότι δεν θα είναι διαθέσιμοι για καθοδήγηση ή υποστήριξη, εξηγεί.

Αν καθυστερήσει στη συνέντευξη χωρίς να σάς ζητήσει συγγνώμη, μάλλον δεν πρόκειται να σεβαστεί τον χρόνο σας στον χώρο εργασίας.

Παρατηρήστε πώς μιλά για την εταιρεία. Η ειλικρίνεια είναι πάντα καλοδεχούμενη, αλλά αν ο μάνατζερ παραπονιέται ανοιχτά για πλευρές της επιχείρησης, αυτό μπορεί να υποδηλώσει επιθετική στάση ή ακόμα και τοξική εργασιακή κουλτούρα. «Έχω βρεθεί σε συνεντεύξεις όπου μου έλεγαν: “Είναι δύσκολο περιβάλλον εδώ, πολύ σκληρό.” Και σκεφτόμουν: “Μισό λεπτό, προσπαθείτε να με πείσετε να έρθω εδώ, έτσι;”», θυμάται η Μάλικ.

Ωστόσο, η Μάλικ κατανοεί γιατί πολλοί παραβλέπουν τέτοια προειδοποιητικά σημάδια: «Μερικές φορές θέλεις τόσο πολύ μια δουλειά, που το αγνοείς».

Στην αρχή της καριέρας της, όπως λέει, «έπεσε στην παγίδα» να κυνηγά θέσεις που θεωρούσε εξαιρετικές, παρόλο που είχε εντοπίσει σημαντικές ενδείξεις προβληματικής διοίκησης. Αντί να κυνηγούν τον τίτλο ή τη φήμη, οι υποψήφιοι θα πρέπει να επικεντρώνονται στο να βρουν ένα θετικό και παραγωγικό εργασιακό περιβάλλον, συμβουλεύει η Μάλικ. «Μην παρασύρεστε από το τι φαίνεται ωραίο στο βιογραφικό σας — δείτε τι θα κάνετε στην πραγματικότητα εκεί».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ