Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΑΡΟΥΧΑΣ: «ΕΧΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 800 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ & ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ 20-30 ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ»

Γιώργος Τσαρούχας: «Έχουμε πάνω από 800 εργαζομένους & προσλαμβάνουμε 20-30 κάθε μήνα»
Ο Γιώργος Τσαρούχας, CEO & Co-founder της Dialectica μιλάει στην Οικονομική Επιθεώρηση για το πώς γεννήθηκε και πού μπορεί να φτάσει το πρωτότυπο εγχείρημά του, που ήδη σύμφωνα με ετήσια έρευνα των Financial Times είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη εταιρεία παροχής πρωτογενούς πληροφοριών στην Ευρώπη.

Με όραμα να βελτιστοποιήσει τον τρόπο λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων, η Dialectica βοηθάει θεσμικούς επενδυτές, συμβουλευτικές εταιρείες και μεγάλες επιχειρήσεις να λαμβάνουν γρήγορα καλύτερες επενδυτικές αποφάσεις, στηριζόμενοι σε δεδομένα και πληροφορίες πραγματικού χρόνου (real-time data and information). Η πρόσβαση στις απαιτούμενες πληροφορίες γίνεται μέσω ωριαίων συζητήσεων ή ερευνών με experts, δηλαδή με επαγγελματίες που κατέχουν την καλύτερη γνώση πάνω σε ένα αντικείμενο, αγορά ή προϊόν μεταξύ άλλων.

 Πώς αποφασίσατε να δραστηριοποιηθείτε στο knowledge brokering; 

Η ιδέα προέκυψε από την προσωπική μου εμπειρία ως χρήστης της συγκεκριμένης υπηρεσίας όταν εργαζόμουν ως σύμβουλος μερικών από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Θυμάμαι πως από την πρώτη στιγμή που συνομίλησα με experts για να συλλέξω πληροφορίες για μια εξαγορά που εξετάζαμε τότε συνειδητοποίησα την αξία που παράγει αυτό το προϊόν. Το να συνομιλήσεις μία ώρα με έναν expert-γνώστη ενός αντικειμένου έχει πολύ μεγαλύτερη αξία από το να ψάχνεις μέρες στο internet και σε reports για πληροφορίες που μπορεί να είναι γενικευμένες ή ακόμα και απαρχαιωμένες, καθώς και προσβάσιμες από όλους. Για να το θέσω πιο απλά, γιατί κάποιος να διαβάσει ένα δημοσιευμένο report όταν μπορεί να μιλήσει απευθείας με αυτόν ή αυτήν που ανέλαβε να φέρει εις πέρας το report, συλλέγοντας πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο;

Μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα και συνομιλίες τόσο με experts όσο και με άλλους χρήστες είδα πως υπήρχε μεγάλος χώρος για περαιτέρω βελτιστοποίηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Αφού λοιπόν το συζήτησα με τον συνιδρυτή της εταιρείας, Fred Corkett, ο οποίος εργαζόταν για χρόνια σε εταιρεία του κλάδου, αποφασίσαμε από κοινού να προχωρήσουμε στη δημιουργία της Dialectica το καλοκαίρι του 2015 από ένα μικρό διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας.

Είστε η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα σε αυτόν τον κλάδο; Υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ευρώπη; Ποιο είναι το μέγεθος του κλάδου στον κόσμο; Κινείται αυξητικά;

Η αγορά του expert knowledge brokering –ή υπηρεσίες πρωτογενούς έρευνας, όπως επίσημα ονομάζεται– γεννήθηκε στα τέλη του 1990 στην Αμερική. Μέχρι τότε, όταν ένας επενδυτής ή σύμβουλος ήθελε να συλλέξει πληροφορίες για να αξιολογήσει μια επενδυτική ευκαιρία (για παράδειγμα, μια πιθανή εξαγορά), στηριζόταν σε δημοσιευμένα κείμενα και αναζήτηση στο διαδίκτυο μεταξύ άλλων. Η διαδικασία αυτή εκτός από χρονοβόρα ήταν και πολλές φορές αρκετά κοστοβόρα. Επίσης, ακόμη και όταν ολοκληρωνόταν η έρευνα υπήρχε πάντα ο κίνδυνος τα δεδομένα που είχαν συλλεχθεί να μην αντιπροσώπευαν την κατάσταση της αγοράς τη δεδομένη εκείνη στιγμή, καθώς στις μέρες μας όλα αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς. Αυτό ακριβώς το πρόβλημα ήρθε να λύσει η καινούργια αυτή η αγορά: την πρόσβαση σε γνώσεις και πληροφορίες σε real time.

Σήμερα, η αγορά του expert knowledge brokering έχει αξία πάνω από 2 δισ. δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο και ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 15-20%. Παράλληλα, έχει ανοίξει τον δρόμο για μια πολύ μεγαλύτερη αγορά – αυτήν του Market Research, που αγγίζει τα 80 δισ. δολάρια σε αξία. Υπάρχουν αρκετές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο κλάδο τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική και την Ασία. Στην Ελλάδα είμαστε η πρώτη εταιρεία του κλάδου, με την ομάδα μας στην Αθήνα να μετράει πάνω από 500 άτομα. Παράλληλα, τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε αναδειχθεί ως η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη εταιρεία παροχής πρωτογενούς πληροφοριών στην Ευρώπη σύμφωνα με ετήσια έρευνα των Financial Times. Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα για εμάς δεν αποτελεί απλά τη χώρα του πρώτου γραφείου μας, αλλά και το εφαλτήριο της παγκόσμιας εξάπλωσης και επιτυχίας μας. Με επιπλέον γραφεία σε Αγγλία και Καναδά, έχουμε καταφέρει να είμαστε μία από τις πιο αξιόπιστες και καινοτόμες εταιρείες του κλάδου, με ρυθμό ανάπτυξης που αγγίζει το 40% κάθε χρόνο.

Μπορείτε να μας αναφέρετε κάποιους απο τους πελάτες σας που μέχρι σήμερα έχετε εξυπηρετήσει; Πoιο είναι το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα;

Οι πελάτες μας είναι μερικές από τις μεγαλύτερες επενδυτικές και συμβουλευτικές εταιρείες του κόσμου, οι οποίες διαχειρίζονται projects δισεκατομμυρίων. Είμαστε πολύ περήφανοι που έχουμε συμβάλει στη λήψη καλύτερων επενδυτικών αποφάσεων, οι οποίες έχουν άμεσο θετικό αντίκτυπο στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες ανά τον κόσμο. Δυστυχώς, λόγω αυστηρών συμφωνιών, δεν μας επιτρέπεται να μοιραστούμε συγκεκριμένα ονόματα εταιρειών. Η διασφάλιση υψηλών προτύπων εμπιστευτικότητας και κανονιστικών πλαισίων είναι από τους παράγοντες που μας έχουν ξεχωρίσει και αναδείξει ως μία από τις καλύτερες εταιρείες του κλάδου.

Το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα έγκειται στο χτίσιμο δυνατών σχέσεων με τους πελάτες μας και στην προσήλωσή μας στην αναζήτηση των καλύτερων experts ακόμη και σε niche και δύσκολες αγορές.

Το κόστος για τον ειδικό που βρίσκετε το αναλαμβάνεται εσείς ή ο πελάτης κι εσείς κάνετε μόνο τη σύσταση;

Η αναζήτηση, η αξιολόγηση αλλά και η συμφωνία με τους experts είναι στη δική μας ευθύνη. Οι πελάτες μας έρχονται σε εμάς με συγκεκριμένα ερωτήματα και εμείς αναλαμβάνουμε να βρούμε εκείνους τους ανθρώπους που μπορούν να απαντήσουν στα ερωτήματα αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η αναζήτηση και η αξιολόγηση των experts επιτυγχάνεται μέσω άριστου συνδυασμού τεχνητής και ανθρώπινης νοημοσύνης (Artificial & Human Intelligence).

Έχετε γραφεία σε Αθήνα, Αμερική και Καναδά. Υπάρχουν σχέδια για την υπόλοιπη Ευρώπη;

Πέρα από την Αθήνα, τη Νέα Υόρκη και δύο γραφεία στον Καναδά, διατηρούμε γραφείο και στο Λονδίνο. Η εξάπλωση της εταιρείας είναι στα άμεσα σχέδιά μας, με προτεραιότητα την Ασία και την Αμερική. Στόχος μας είναι μέσα στα επόμενα χρόνια να έχουμε μια δυνατή παρουσία σε όλο τον κόσμο, με πάνω από 1.200 ταλαντούχους εργαζομένους.

Σήμερα έχετε 800 υπαλλήλους, οι περισσότεροι στην Ελλάδα. Πόσους προβλέπετε ότι θα έχετε τα επόμενα 3 χρόνια; Θα γεμίσετε τους 6 ορόφους του Πύργου του Πειραιά;

Η Αθήνα αποτελεί για εμάς το κέντρο για τη δραστηριοποίηση της εταιρείας σε Ευρώπη. Τα περισσότερα στελέχη μας είναι στην ομάδα του Client Service, η οποία είναι υπεύθυνη για την έρευνα αγοράς και την επικοινωνία με τους experts. Σήμερα προσλαμβάνουμε περίπου 20-30 άτομα κάθε μήνα και θα συνεχίσουμε να προσλαμβάνουμε με τον ίδιο ρυθμό και το επόμενο διάστημα.

Τα μέλη της ομάδας του Client Service απολαμβάνουν πολλά περισσότερα από μία θέση εργασίας. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοί μας:

  • Συμμετέχουν σε διεθνή επενδυτικά projects, τα περισσότερα από τα οποία γίνονται θέμα συζήτησης στα μεγαλύτερα financial Μέσα παγκοσμίως
  • Έχουν τη δυνατότητα να ανελιχθούν γρήγορα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό – ένας associate που θα ξεκινήσει την καριέρα του στην Dialectica μπορεί να αποκτήσει τη δική του ομάδα μέσα σε 1,5 χρόνο
  • Λαμβάνουν ένα πολύ ανταγωνιστικό πακέτο αποδοχών
  • Παρακολουθούν εκπαιδευτικά σεμινάρια και trainings. Η συνεχής εκπαίδευση των εργαζομένων μας αποτελεί κεντρική μας προτεραιότητα
  • Είναι μέλη ενός πολυπολιτισμικού και σύγχρονου περιβάλλοντος εργασίας
  • Έχουν την ευκαιρία να ζήσουν και να εργαστούν στα άλλα μας γραφεία ανά τον κόσμο.

Παράλληλα, στην Αθήνα έχουμε ιδρύσει και το τεχνολογικό μας hub, το οποίο σήμερα μετράει πάνω από 60 άτομα, με στόχο να φτάσει τα 100 άτομα μέσα στα επόμενα 2 χρόνια.

Για τους παραπάνω λόγους προχωρήσαμε στη μίσθωση έξι ορόφων στον Πύργο του Πειραιά, με στόχο να μετακομίσουμε άμεσα μετά την ολοκλήρωση του έργου στα τέλη του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ