Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΣΥΝΗΘΕΙΩΝ

Η δύναμη των μικρών συνηθειών
Φωτ. Aziz Acharki
Οι απαιτητικοί ρυθμοί οδηγούν πολλά στελέχη εταιρειών σε burnout χωρίς καν να το συνειδητοποιούν. Μικρές, σημαντικές συνήθειες μπορούν να μας σώσουν από τα χειρότερα.

Οι απαιτητικοί ρυθμοί οδηγούν πολλά στελέχη εταιρειών σε burnout χωρίς καν να το συνειδητοποιούν. Το αποτέλεσμα είναι να επιδεινώνεται η διάθεσή τους και να μειώνεται η αποδοτικότητα, διαταράσσοντας τόσο προσωπική ζωή και καριέρα.

Καθώς πληθαίνουν οι μελέτες που συνδέουν το άγχος και την υπερκόπωση με το προσδόκιμο της ζωής και προβλήματα υγείας, έχει επανέλθει η συζήτηση για την επαγγελματική εξουθένωση διευθυντικών στελεχών που διαμαρτύρονται για μειωμένα επίπεδα ευεξίας και ενέργειας.

Στα λιγότερο προφανή πρώιμα σημάδια συγκαταλέγονται πια συμπεριφορές ή διαθέσεις, όπως η έλλειψη υπομονής, τα λάθη και η τάση αυτοαμφισβήτησης. Σπασμωδικές αντιδράσεις και αναβλητικότητα είναι συχνά μικρές αλλά ξεκάθαρες κορυφές του παγόβουνου, όταν η καθημερινότητα γεμίζει από στρεσογόνους παράγοντες.

Ο ύπνος γίνεται πιο δύσκολος και τα κρυολογήματα πιο συχνά ενώ το Σαββατοκύριακο δεν είναι αρκετό και πολλοί βρίσκουν τους εαυτούς τους κατάκοπους το πρωί της Δευτέρας. Αρκετοί μάνατζερ αγνοούν τις πρώτες ενδείξεις επειδή δεν τις θεωρούν σοβαρές. Το πρόβλημα όμως παραμένει επειδή συχνά είναι πολυδιάστατο απαιτεί ολιστική προσέγγιση. Σε αυτό το στάδιο κάποιες μικρές, πολύτιμες συνήθειες, προσφέρονται να μας σώσουν από τα χειρότερα.

Προστατεύστε το σώμα: Δώστε προσοχή στη σωματική υγεία και τη ζωτικότητα σας. Ο ύπνος, η άσκηση και η διατροφή είναι οι βασικοί παράγοντες για να φορτίσουμε τις «μπαταρίες μας».

Δώστε χώρο στο πνεύμα: Διαύγεια, συγκέντρωση και την πνευματική ευελιξία. Η ανάπαυλα είναι σημαντική για το μυαλό. Κάντε διαλογισμό και ασκήσεις ενσυνειδητότητας. Όταν τελειώσετε με τη δουλειά, αφήστε στην άκρη το κινητό και το ρολόι. Περπατήστε στη φύση.

Αφουγκραστείτε τα συναισθήματά σας: Δημιουργικότητα, συναισθηματική νοημοσύνη και αυτορρύθμιση. Ξεκουραστείτε με μια ευχάριστη δραστηριότητα ή ένα χόμπι.

Πάρτε τον χρόνο σας: Βάλτε ένα όριο στην ημέρα σας. Πάρτε λίγες ημέρες άδεια. Περάστε ποιοτικό χρόνο μόνος, με την οικογένεια ή με φίλους. Ταξιδέψτε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ