Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Η ΕΠΙΓΕΥΣΗ ΠΑΓΟΥ ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΟΥ ΝΤΑΒΟΣ

Η πολιτική επίγευση του Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός
Φωτ. World Economic Forum
Πόλεμος, Τεχνητή Νοημοσύνη, Ενέργεια, Οικονομία: Το παρόν και το μέλλον του πλανήτη συζητήθηκε, όπως και κάθε άλλη χρονιά, στο θέρετρο του Νταβός, με τις πολλαπλές και ταυτόχρονες γεωπολιτικές κρίσεις να μην επιτρέπουν σε ηγέτες και τα κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων να καταλήξουν σε ελπιδοφόρα συμπεράσματα.

Το παρόν και το μέλλον του πλανήτη συζητήθηκε, όπως και κάθε άλλη χρονιά, στο θέρετρο του Νταβός, με τις πολλαπλές και ταυτόχρονες γεωπολιτικές κρίσεις να μην επιτρέπουν σε ηγέτες και τα κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων να καταλήξουν σε ελπιδοφόρα συμπεράσματα.

Μέση Ανατολή

Με τις συρράξεις στη Μέση Ανατολή να ξεφεύγουν από τα στενά γεωγραφικά όρια του Ισραήλ και της Γάζας, ο πόλεμος ήταν αυτονόητα ψηλά στην ατζέντα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ WEF, αλλά, όπως συμβαίνει συχνά με τις συνόδους κορυφής, στάθηκε αδύνατη οποιαδήποτε χάραξη ενός οδικού χάρτη. Προσπερνώντας την αυτονόητη ανθρωπιστική κρίση, ο υπουργός Οικονομικών του Κατάρ παρατήρησε το έτερο προφανές – πως ο πόλεμος επιβραδύνει την οικονομία ολόκληρης της περιοχής –  ενώ ο επικεφαλής του Παλαιστινιακού Επενδυτικού Ταμείου εκτίμησε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο για την ανοικοδόμηση σπιτιών στη Γάζα. Τα αραβικά κράτη προειδοποίησαν ότι δεν θα χρηματοδοτήσουν την ανοικοδόμηση αν δεν υπάρξει μόνιμη ειρήνη. «Συμφωνούμε ότι η περιφερειακή ειρήνη προϋποθέτει μία ειρηνική συνθήκη για το Ισραήλ, αλλά αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνο με την εξασφάλιση της ειρήνης για τους Παλαιστίνιους με τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους», δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών πρίγκιπας Faisal bin Farhan.

Ερυθρά Θάλασσα

Στις αλυσιδωτές αντιδράσεις του μεσανατολικού, οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, με τις ευλογίες του Ιράν, θα αυξήσουν πολύ το κόστος των εμπορευμάτων από την Ασία προς την Ευρώπη, όπως προεξόφλησε ο κολοσσός των logistics DP World.Οι διευθύνοντες σύμβουλοι που έδωσαν το «παρών» στο Νταβός δήλωσαν ότι αναζητούν εναλλακτικές διαδρομές εφοδιασμού, ενώ ο αντιπρόεδρος της Υεμένης και ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν δήλωσαν ότι οι επιθέσεις δεν θα σταματήσουν έως ότου το Ισραήλ τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα. «Εάν πρόκειται κάτι βραχυπρόθεσμο, τα δεξαμενόπλοια μπορεί να είναι διαθέσιμα, αλλά αν (η κρίση) διαρκέσει περισσότερο, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα», προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος του πετρελαϊκού γίγαντα Saudi Aramco, Αμίν Νάσερ.

Κίνα

Ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang «διαφήμισε» στο Νταβός ότι η οικονομία της χώρας του είναι ανοιχτή για επιχειρήσεις και υπογραμμίζοντας τις δυνατότητές για ξένες επενδύσεις, αλλά οι επενδυτές παρέμειναν επιφυλακτικοί εν μέσω της υποτονικής ανάκαμψης μετά την πανδημία και των εντάσεων με τις ΗΠΑ. Ερωτηθείς από το πρακτορείο Reuters πόσο χρήσιμο ήταν ένα γεύμα κεκλεισμένων των θυρών με τον Li, ένας διευθύνων σύμβουλος είπε «μέτριο», φωτίζοντας τον σκεπτικισμό σχετικά με την επίθεση γοητείας της Κίνας. Ωστόσο σίγουρα αρκετοί θα επιχειρήσουν με το όποιο ρίσκο: «Χαίρομαι που όλοι οι μιλούν», δήλωσε ο CEO της JPMorgan, Jamie Dimon, μετά το γεύμα με τον Li.

Τεχνητή Νοημοσύνη

Η συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη απασχόλησε αρκετά πάνελ του Νταβός και πολλοί υπερθεμάτισαν για τις καινοτόμες αλλαγές που υπόσχεται, με τον πρωθυπουργό της Κίνας (και όχι μόνο) να στέκεται ωστόσο στους κινδύνους ασφαλείας. Πολλές συζητήσεις περιστράφηκαν γύρω από τους απαραίτητους κανονισμούς για την εκκολαπτόμενη τεχνολογία, καθώς και στον τρόπο εφαρμογής της στην επιστημονική ανακάλυψη, αλλά το ερώτημα των άμεσων εφαρμογών με εξασφαλισμένη την ασφάλεια και αποδεδειγμένη κερδοφορία δεν απαντήθηκε: «Όλοι λένε, ναι, μπορώ να φτιάξω αυτά τα ωραία demo», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Cloudflare Matthew Prince, «αλλά πού είναι η πραγματική αξία;» αναρωτήθηκε.

Η ενέργεια παραμένει ένα από τα αγκάθια της τεχνολογίας αυτής αφού για να αποδώσει όσα υπόσχεται, καταναλώνει δυσανάλογα πολλή ενέργεια και το κόστος είναι εφταπλάσιο από τις παραδοσιακές υπηρεσίες της Google.

Αναδιάρθρωση του χρέους

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι, αφού μίλησε για πρώτη φορά στο Νταβός, συνάντησε  τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα για να συζητήσουν σχέδια αντιμετώπισης του χρέους στη χώρα του. Η Γκάνα, επίσης θα έρθει εκ νέου σε επαφή με τους ομολογιούχους της, καθώς η χώρα επιδιώκει μία αναδιάρθρωση του χρέους. «Ο καπιταλισμός της ελεύθερης επιχειρηματικότητας είναι το μόνο εργαλείο που έχουμε για να τερματίσουμε την πείνα και τη φτώχεια», υποστήριξε ο Μιλέι.

Οικονομία

Οι επικεφαλής των τραπεζών προειδοποίησαν για πληθωριστικές πιέσεις από το αυξημένο κόστος ναυτιλίας και το ενδεχόμενο αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Τα τραπεζικά στελέχη φοβούνται ότι η αγορά αποτιμά λανθασμένα τις μειώσεις των επιτοκίων και ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι θα μπορούσαν να προκαλέσουν αστάθεια. «Είναι μια μεγάλη χρονιά γενικά με πολλές εκλογές σε όλο τον κόσμο, οι οποίες θα μπορούσαν ενδεχομένως να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα δημοσιονομικά κίνητρα σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο Suni Harford, Πρόεδρος Asset Management και Group Executive Board Lead for Sustainability and Impact της UBS.

Τράπεζες

Η ενοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών συζητήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, αλλά  στελέχη εκτιμούνότι οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις είναι δύσκολο να επιτευχθούν χωρίς ενιαία ρύθμιση. Οι επιλεκτικές συγχωνεύσεις κρατικής κλίμακας θεωρήθηκαν πιο πιθανές.

Ενέργεια

Ενώ πολλά πάνελ επικεντρώθηκαν στο τέλος των ορυκτών καυσίμων, ο επικεφαλής της Aramco δήλωσε στο Reuters ότι η ζήτηση για πετρέλαιο δεν αναμένεται να κορυφωθεί σύντομα. Ο αριθμός των στελεχών των εταιρειών ενέργειας στο Νταβός ήταν μικρότερος από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Οι επικεφαλής των πετρελαϊκών εταιρειών Shell, Total Energies και Aramco συναντήθηκαν στο περιθώριο του συνεδρίου για να συζητήσουν πώς θα βοηθήσουν στην απαλλαγή των βιομηχανιών από τον άνθρακα.

Ουκρανία

Με άλλες κρίσεις να… διεκδικούν την προσοχή, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατάφερε να κρατήσει ψηλά στην ατζέντα του Νταβός την Ουκρανία. Οι συνομιλίες με περισσότερους από 80 συμβούλους εθνικής ασφάλειας από όλο τον κόσμο οδήγησαν στην προσφορά της Ελβετίας να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο Zelenskiy συναντήθηκε επίσης με τον Jamie Dimon της Wall Street και άλλους τραπεζικούς ηγέτες για να αναζητήσει χρηματοδότηση για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. «Η Ουκρανία μπορεί να επικρατήσει σε αυτόν τον πόλεμο, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να ενισχύουμε την αντίστασή της», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προτρέποντας τους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου να συνεχίσουν τις παραδόσεις όπλων και την οικονομική στήριξη.

Ισότητα

Το WEF δήλωσε ότι περίπου το 28% των συνολικά 3.000 συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων 350 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και υπουργών, που συγκεντρώθηκαν φέτος στο Νταβός ήταν γυναίκες. «Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην 54χρονη ιστορία της ετήσιας συνάντησης, καθώς αναμένουμε να υποδεχθούμε περισσότερες από 800 γυναίκες στο Νταβός – τον υψηλότερο αριθμό στα αρχεία μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ