Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Η ΓΑΛΛΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΕ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕ 300 ΛΑΓΟΥΣ

Η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο με 300 λαγούς
Φωτ. Gary Bendig
Περίπου 300 λαγοί έχουν σκάψει κυριολεκτικά χιλιάδες σήραγγες κάτω από τον περιποιημένο χλοοτάπητα της Esplanade des Invalides, καταστρέφοντας μία έκταση των 40 στρεμμάτων που εποπτεύεται από τον γαλλικό στρατό. Το ηρωικό παρόν και το ένδοξο παρελθόν μιας σχεδόν ιστορικής αποικίας ζώων.

Το Παρίσι έχει γίνει θέατρο πολλών μαχών, αλλά καμία δεν ήταν πιο σουρεαλιστική από αυτή με εκατοντάδες άγριους λαγούς που ζουν στη σκιά του τάφου του Ναπολέοντα. Περίπου 300 από αυτούς εκτιμάται πως έχουν σκάψει κυριολεκτικά χιλιάδες σήραγγες κάτω από τον περιποιημένο χλοοτάπητα της Esplanade des Invalides, καταστρέφοντας μία έκταση των 40 στρεμμάτων που εποπτεύεται από τον γαλλικό στρατό.

Μασουλώντας ηλεκτρικά καλώδια και λάστιχα κήπου, έχουν διαλύσει τις υποδομές που φρόντιζαν για τους όμορφους κήπους, αφήνοντας πίσω τους παράλληλα «βουνά» από τα χαρακτηριστικά στρογγυλά περιττώματά τους. 

Το αποτέλεσμα είναι πως άρτια εκπαιδευμένο στρατιωτικό προσωπικό ξοδεύει ολόκληρες ώρες κάθε μέρα για να μαζεύει φρέσκιες ακαθαρσίες αδάμαστων λαγών. 

Η λύση για κάποιους θα φάνταζε, θεωρητικά, απλή και χωρίς δεύτερη σκέψη θα πρότειναν την ανώδυνη ευθανασία. Περίπου 50 άγρια κουνέλια είχαν όντως εξουδετερωθεί με αυτόν τον τρόπο την άνοιξη του 2020, αμέσως μετά το lockdown στη Γαλλία. Και ενώ η είδηση πέρασε αρχικά απαρατήρητη, μια ένωση για τα δικαιώματα των ζώων αντέδρασε έντονα – ο λόγος για την οργάνωση Paris Animaux Zoopolis που προσέφυγε στη δικαιοσύνη για τις ζωές των λαγών, κάτι που συνέχισε να κάνει συστηματικά κάθε φορά που ο στρατός προσέγγιζε τις αρχές του Παρισιού για βοήθεια και έγκρισή εξόντωσης των εισβολέων. 

ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΙΜΑΚΤΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥΣ, ΟΙ ΛΑΓΟΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΥΝΤΟΜΑ. ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΖΕΥΓΑΡΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΝ ΕΝΑ Η ΔΥΟ ΖΕΥΓΑΡΙΑ ΚΡΥΜΜΕΝΩΝ ΛΑΓΩΝ ΠΟΥ ΕΠΙΤΡΕΠΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΜΑΚΡΙΑ ΑΥΤΙΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΞΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΥΠΕΣ ΤΟΥΣ.

Ως αποτέλεσμα, οι λαγοί συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται απτόητοι με τις να αρχές εκτιμούν τώρα ότι θα τους κόστιζε περίπου 366.000 ευρώ για να αντιστραφεί η εικόνα καταστροφής, όπως μεταδίδει ο Guardian. 

Θορυβημένη από το αυξανόμενο κόστος, αλλά ίσως και από την κατάσταση του χλοοτάπητα λίγους μόνο μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, η τοπική αρχή επέτρεψε πρόσφατα στους παρισινούς λαγούς να μεταφερθούν στο Bréau, ένα χωριό 360 κατοίκων, 70 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Παρισιού. Θα λάβει κάθε κάτοικος του χωριού ένα δωρεάν λαγό; Το σχέδιο, μέχρι στιγμής, παραμένει ασαφές. Ωστόσο, η Zoopolis εξακολουθεί να μην είναι ικανοποιημένη από τη μη θανατηφόρα λύση που βρέθηκε για την επίλυση του πιεστικού ζητήματος.

Αλλά ακόμη και με τις αναίμακτες παρεμβάσεις για την επανένταξή τους, οι λαγοί δεν πρόκειται να εξαφανιστούν από την περιοχή σύντομα. Χρειάζεται μόνο ένα ζευγάρι για να δημιουργηθεί μια μεγάλη οικογένεια, και ακόμη και στον στρατό είναι πιθανό να ξεφύγουν ένα ή δύο ζευγάρια κρυμμένων λαγών που επιτρέπουν μόνο στα μακριά αυτιά τους να εξέχουν από τις τρύπες τους. 

Η συγκεκριμένη αποικία λαγών έχει ιστορία δεκαετιών: κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είχε χρησιμοποιηθεί για να ταΐσει Βρετανούς πιλότους, όταν ο Γάλλος αντιστασιακός George Morin και η οικογένειά του, κρυμμένοι στο Hôtel des Invalides, διηύθυναν ένα δίκτυο που φυγάδευε εγκλωβισμένους αξιωματικούς των συμμάχων στην Ισπανία και τη Βρετανία.

Και 35 χρόνια νωρίτερα από αυτό, ήταν «μούσες» του Ροντέν – και… φίλοι.Σε μια επιστολή που γράφτηκε την τελευταία ημέρα του Αυγούστου του 1908, ο Αυστριακός ποιητής Rainer Maria Rilke έγραψε στον Auguste Rodin για να τον παροτρύνει να εξετάσει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει ένα εργαστήριο στην οδό Rue de Varenne 77, απέναντι από τις Ιnvalides.

Εκεί βρισκόταν το παλιό, παρηκμασμένο Hôtel Biron, που χρησιμοποιήθηκε ως μοναστήρι μεταξύ 1820 και 1905 και στη συνέχεια νοικιάστηκε σε καλλιτέχνες.

«Πρέπει, αγαπητέ μου μεγάλε φίλε, να έρθεις να δεις αυτό το όμορφο κτίριο και το δωμάτιο που έχω νοικιάσει σήμερα. Τα τρία μεγάλα παράθυρά του βλέπουν σε έναν αφρόντιστο κήπο όπου μπορεί κανείς να δει αφελείς αγριοκούνελους να πηδούν μέσα από την πέργκολα όπως σε μια παλιά ταπισερί».

Ο Ροντέν αποδέχτηκε την πρόσκληση και γοητεύτηκε τόσο πολύ από το μέρος και τα κουνέλια που στη συνέχεια νοίκιασε τέσσερα δωμάτια στο ισόγειο για να στήσει το ατελιέ του.

Όταν η κυβέρνηση σχεδίαζε να κατεδαφίσει ολόκληρο το κτίριο λίγα χρόνια αργότερα, ο Rodin προσφέρθηκε να κληροδοτήσει ολόκληρο το έργο του, καθώς και την ιδιωτική του συλλογή έργων τέχνης στη Γαλλία, υπό τον όρο να τον αφήσουν να μείνει στο Hôtel Biron ανάμεσα στα κουνέλια του. Η γαλλική κυβέρνηση δύσκολα θα μπορούσε να αρνηθεί μια τέτοια συμφωνία.

«Στοιχιματίζω ότι αυτά τα κουνέλια θα συνεχίσουν να επιβιώνουν από κάθε προσπάθεια σφαγής για να παίζουν περήφανα το ρόλο τους στην ιστορία της Γαλλίας» σχολιάζει η Αγκνες Ποαριέρ στο αφιέρωμά της για τον πόλεμο των λαγών προτείνοντας να διοχετεύσουν κάποιους από τους λαγούς στον σεφ Alain Passard, του οποίου το βραβευμένο με τρία αστέρια Michelin εστιατόριο βρίσκεται λίγα μόλις μέτρα μακριά, όπου τα κουνέλια είναι σπεσιαλιτέ. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ