Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Η ΜΕΓΑΛΗ «ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΑ»: ΜΕΙΟΝ 5 ΤΡΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΤΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ

Η μεγάλη αιμορραγία
Φωτ. Totos Adam
Όσο ο κλάδος των ακινήτων στην Κίνα συμπαρασύρει στην αβεβαιότητα και το Χονγκ Κονγκ, το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται προς την «ακάθεκτη» χρηματιστηριακή αγορά της Ινδίας.

Από το 2021 μέχρι και σήμερα, τα χρηματιστήρια στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ βρίσκονται σταθερά σε πτωτική πορεία, έχοντας χάσει περίπου 4,8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία μετοχών.

Σύμφωνα με την HSBC οι απώλειες είναι μεγαλύτερες από τη συνολική αξία του χρηματιστηρίου της Ινδίας το οποίο, αντίθετα, καταγράφει την ίδια περίοδο μία ασταμάτητη ανοδική πορεία. Τον Ιανουάριο, το NSE ξεπέρασε το Hong Kong Stock Exchanges and Clearing και έγινε το τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Χρηματιστηρίων, αγγίζοντας τα 4,63 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία, που το καθιστούν το τρίτο μεγαλύτερο στην Ασία. Το γεγονός αυτό είναι ενδεικτικό του πόσο ελκυστικές έχουν γίνει οι ινδικές μετοχές τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με την πτώση τόσο στην Κίνα όσο και στο Χονγκ Κονγκ.

Ο δείκτης CSI 300 της ηπειρωτικής Κίνας σημειώνει πτώση επί τρία συνεχόμενα έτη, κλείνοντας με πτώση 11,4% πέρυσι. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε ακόμη χειρότερες επιδόσεις, με το 2023 να αποτελεί την τέταρτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης, κλείνοντας το έτος με πτώση 13,8%. Πρόκειται για τις δύο χαμηλότερες επιδόσεις μεταξύ των μεγάλων δεικτών της Ασίας και του Ειρηνικού για το 2023.

Οι ανησυχίες για την Κίνα πλήττουν το Χονγκ Κονγκ

Όπως παρατηρεί σε ανάλυσή του το CNBC, o «ταλαιπωρημένος τομέας» των ακινήτων της Κίνας αποτελεί πηγή ανησυχίας για τους επενδυτές, γεγονός που επηρέασε και το Χονγκ Κονγκ αφού πολλές κινεζικές εταιρείες του κλάδου, συμπεριλαμβανομένης της Evergrande Group και Country Garden, είναι εισηγμένες στο HKEX.

Εν τω μεταξύ, αναλυτές δεν είναι καθόλου βέβαιοι για το αν η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα πιάσει τον στόχο του 5% στην ανάπτυξη που έχει θέσει το 2024. Η S&P Global Ratings δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει ότι το ΑΕΠ της Κίνας θα αυξηθεί κατά 4,6%. «Η πρόβλεψή μας λαμβάνει υπόψη τη συνεχιζόμενη αδυναμία των ακινήτων και τη μέτρια στήριξη της μακροοικονομικής πολιτικής. Ο αποπληθωρισμός εξακολουθεί να την απειλεί, αν η κατανάλωση παραμείνει αδύναμη και η κυβέρνηση αντιδράσει με περαιτέρω τόνωση των επενδύσεων στη μεταποίηση», σημείωσε Louis Kuijs, επικεφαλής οικονομολόγος Ασίας-Ειρηνικού της S&P Global Ratings.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του HKEX Nicolas Aguzin παρατηρούσε τον προηγούμενο μήνα ότι η έλλειψη εμπιστοσύνης στην Κίνα, τα υψηλά επιτόκια και η γεωπολιτική επηρεάζουν τις αποτιμήσεις και μειώνουν τον αριθμό των νέων καταχωρίσεων στο χρηματιστήριο.

Ινδία: Αγαπημένη των επενδυτών

Στον αντίποδα, οι ινδικές μετοχές έχουν σημειώσει άνοδο εν μέσω κλίματος αισιοδοξίας για την ανάπτυξη στη χώρα. Ο δείκτης αναφοράς Nifty 50 σημειώνει άνοδο επί οκτώ συνεχόμενα έτη, καταγράφοντας κέρδη 20% το 2023.

Έρευνα της HSBC έδειξε επίσης ότι το Εθνικό Χρηματιστήριο της Ινδίας έχει ξεπεράσει το Χρηματιστήριο της Σαγκάης και έχει γίνει το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως από πλευράς μηνιαίου όγκου συναλλαγών. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπολείπεται του Χρηματιστηρίου της Σενζέν, το οποίο κατέλαβε την πρώτη θέση.

Οι αρχικές δημόσιες προσφορές (IPO) στην Ινδία αποτελούσαν μόλις το 6% των IPO παγκοσμίως το 2019, αλλά στο πρώτο τρίμηνο του 2024 ανήλθαν στο 27%. Αντίθετα η Κίνα κατέγραψε τα μικρότερα έσοδα IPO από το 2020 ενώ το Χονγκ Κονγκ σημείωσε μόλις 10 δημόσιες εγγραφές την ίδια περίοδο και, από αυτές, μόνο δύο ξεπέρασαν τα 100 εκατ. δολάρια σε μέγεθος συμφωνίας, σηματοδοτώντας τα χαμηλότερα επίπεδα εσόδων από το 2010.

«Ενώ η αγορά της Κίνας έχει επιβραδυνθεί σημαντικά, η Ινδία καταγράφει μια από τις καλύτερες επιδόσεις», σημειώνει σε ξεχωριστή έκθεσή του ο George Chan, επικεφαλής για τις IPO στην Ernst & Young.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ