Τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Η ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΚΟΥΡΣΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η προεδρική κούρσα των ΗΠΑ βλάπτει σοβαρά την εξωτερική πολιτική
Ακόμη και αν δεν υλοποιηθεί, η πιθανότητα να επιστρέψει ο Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία θα επηρεάσει τις εξελίξεις το 2024 πολύ πέρα από τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ιδίως σε ό,τι αφορά τις κινήσεις της Ρωσίας, του Ισραήλ και Τουρκίας στα ανοιχτά τους μέτωπα.

Το γνωστό ευφυολόγημα ότι είναι δύσκολο να κάνει κανείς προβλέψεις, ειδικά για το μέλλον, ισχύει απολύτως για το 2024. Και αν μπορεί να κάνει κανείς μία πρόβλεψη για τι θα επιφυλάξει το νέο έτος στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι επισφαλής.  

Οι δύο αντίπαλοι για την προεδρία έχουν βέβαια αναδειχθεί, καθώς ως εν ενεργεία πρόεδρος ο Τζο Μπάιντεν είναι απίθανο να χάσει το χρίσμα των Δημοκρατικών, ενώ και ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προηγείται σχεδόν πενήντα(!) μονάδες στη μάχη για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Εφόσον αυτοί είναι οι δύο διεκδικητές, η μεταξύ τους αναμέτρηση προβλέπεται να είναι ντέρμπι, και το πιθανότερο είναι ότι θα κριθεί από κάποιες χιλιάδες ψήφους, όπως έγινε και στις προηγούμενες δύο αναμετρήσεις για την προεδρία. 

O «μαύρος κύκνος»

Την ίδια στιγμή όμως, η πιθανότητα κάποιου «μαύρου κύκνου», ενός απρόβλεπτου γεγονότος που θα ανατρέψει τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ακόμη και τους διεκδικητές της προεδρίας, είναι αυξημένη. Αυτό μπορεί να είναι ένα θέμα υγείας του προέδρου Μπάιντεν, που θα τον αναγκάσει να αποσυρθεί από την αναμέτρηση, ή μία δικαστική καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα, ο πρώην κυβερνήτης του Νιου Τζέρσι και μέχρι πρότινος διεκδικητής του χρίσματος Κρις Κρίστι διακινδύνεψε την πρόβλεψη ότι ο πρώην πρόεδρος ίσως να μην μπορέσει να ψηφίσει στις εκλογές, καθώς θα είναι στη φυλακή. Ωστόσο, το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν του απαγορεύει να είναι υποψήφιος!

Η πρόβλεψη για την πορεία των δικαστικών υποθέσεων εναντίον του πρώην προέδρου επίσης είναι επισφαλής. Αν και αντιμετωπίζει 91 κατηγορίες, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα κρίνει αν μπορεί να δικαστεί για τη σοβαρότερη από αυτές, την παρακίνηση σε εξέγερση. Οι δικαστικές του περιπέτειες μπορεί να έχουν πολιτικές συνέπειες, καθώς το 31% των Ρεπουμπλικάνων και το 59% των Αμερικανών ανεξαρτήτως πολιτικής προτίμησης λένε ότι δεν θα ψήφιζαν τον Τραμπ αν καταδικαζόταν. Με δεδομένο όμως ότι η νομική του ομάδα ακολουθεί μία αποτελεσματική τακτική καθυστερήσεων, το πιθανότερο είναι να μην έχουμε δικαστικές αποφάσεις πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.  

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ ΗΔΗ ΕΚΤΙΜΑ ΟΤΙ Η ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΕΧΕΙ ΕΞΑΣΘΕΝΙΣΕΙ, ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Ο ΤΡΑΜΠ ΕΧΕΙ ΔΗΛΩΣΕΙ ΟΤΙ, ΑΝ ΕΠΕΝΕΚΛΕΓΕΙ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ, ΤΟΥ ΔΙΝΕΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΝΑ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ, ΜΙΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΡΑΜΠ ΔΙΝΕΙ ΚΙΝΗΤΡΟ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΜΠΕΝΙΑΜΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΝΑ ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΕΙ ΤΙΣ ΠΙΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΓΑΖΑ.

Οικονομία, μεταναστευτικό και εξωτερική πολιτική

Σε κάθε περίπτωση, η προεκλογική εκστρατεία θα εστιάσει στις αδυναμίες των δύο διεκδικητών της εξουσίας. Σε μικρότερο βαθμό, οι εκλογές θα κριθούν και από τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στην αμερικανική επικαιρότητα. Η αίσθηση ανασφάλειας ευνοεί την αντιπολίτευση, ενώ η στοχοποίηση των αμβλώσεων από τους Ρεπουμπλικάνους ευνοεί την κυβέρνηση Μπάιντεν.  

Όσο για την οικονομία, αν η Fed καταφέρει να αποτρέψει την ύφεση, όπως φαίνεται πλέον πιθανό, τότε το θετικό οικονομικό κλίμα θα ευνοήσει την υποψηφιότητα Μπάιντεν. Αντιθέτως, η συνεχιζόμενη μεταναστευτική κρίση στα νότια σύνορα της χώρας την υπονομεύει, και πληθαίνουν τα πολιτικά επιχειρήματα προς τον πρόεδρο να επιχειρήσει έναν συμβιβασμό με τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο για τον έλεγχο της μετανάστευσης, ο οποίος θα απελευθερώσει επίσης την έγκριση της βοήθειας που ζητά για την Ουκρανία.  

Αν και είναι πολύ σημαντική για την παγκόσμια ασφάλεια, η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ παίζει μικρό ρόλο στις αμερικανικές εκλογές. Ωστόσο, η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί να δώσει επιχειρήματα στον Τραμπ εναντίον της βοήθειας στη χώρα, ενώ όσο συνεχίζεται ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα, τόσο θα χρεώνεται ο πρόεδρος Μπάιντεν τη στήριξη στο Ισραήλ από ένα μέρος της βάσης του Δημοκρατικού Κόμματος. Οι πιθανότητες είναι μεγάλες και για τα δύο.   

Το φάντασμα του Τραμπ 

Διότι ακόμη και αν δεν υλοποιηθεί, η πιθανότητα να επιστρέψει ο Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία θα επηρεάσει τις εξελίξεις το 2024 πολύ πέρα από τα σύνορα των Ηνωμένων Πολιτειών. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ήδη εκτιμά ότι η υποστήριξη της Δύσης προς την Ουκρανία έχει εξασθενίσει, και το γεγονός ότι ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι, αν επενεκλεγεί θα σταματήσει τη στρατιωτική βοήθεια στη χώρα, του δίνει κίνητρο να τραβήξει τον πόλεμο μέχρι τότε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΣΤΗΝ ΑΪΟΒΑ ΩΣ ΟΙΩΝΟΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟΥ

Ούτε η εμπρηστική στάση του κατά την εξέγερση στο Καπιτώλιο, ούτε οι τέσσερις εκκρεμείς δικαστικές…

Αντίστοιχα, μία ενδεχόμενη επανεκλογή Τραμπ δίνει κίνητρο στον πρόεδρο του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου να αντικρούσει τις πιέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν για τον περιορισμό του πολέμου στη Γάζα, τον τερματισμό της πολιτικής των βίαιων εποικισμών στη Δυτική Όχθη, και την προοπτική δημιουργίας ενός παλαιστινιακού κράτους. Και αυτό, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ ήταν από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της πολιτικής Νετανιάχου όσο ήταν στην εξουσία, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα δεν έχει τους ενδοιασμούς που έχει η κυβέρνηση Μπάιντεν σχετικά με τις επιπτώσεις του πολέμου στη Γάζα. 

Τουλάχιστον στις σινο-αμερικανικές σχέσεις προβλέπεται σχετική ηρεμία το 2024, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν επιδιώκει την αποκλιμάκωση της έντασης και συμφώνησε την επανεκκίνηση των στρατιωτικών επαφών για την αποφυγή ατυχημάτων. Όσο η οικονομία της Κίνας παραμένει αδύναμη, η κινεζική ηγεσία δεν θα θελήσει να ταράξει τα νερά. 

Όσο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καλό θα είναι να προετοιμαστεί για μία πιθανή επανεκλογή του Τραμπ: να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά της, για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας και για την αντιμετώπιση της αστάθειας στη Μέση Ανατολή. Και όπως όλοι οι διεθνείς παίκτες που λειτουργούν με βάση το διεθνές δίκαιο, να πάρει πρωτοβουλίες που θα το ενισχύσουν, όσο μπορεί ακόμη να βασίζεται στη συνεργασία της αμερικανικής κυβέρνησης. Διότι, για να παραφράσουμε ένα άλλο ευφυολόγημα, αν δεν μπορείς να εμποδίσεις το μέλλον, μπορείς τουλάχιστον να προετοιμαστείς γι’ αυτό. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ